«Δικαίωση 3368»: Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:25
«Δικαίωση 3368»: Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Η ιστορία της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13/12/43 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και των ελληνικών διεκδικήσεων για γερμανικές αποζημιώσεις.

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα,  παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368» παρουσιάζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικαίωση 3368» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Ο τίτλος του έργου αφορά την εργασία του δικηγόρου των Καλαβρύτων Περικλή Σακελλαρόπουλο που μαζί και με άλλους δικηγόρους κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τις εκατοντάδες αιτήσεις αγωγών των οικογενειών των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος φτάνοντας ως τον αριθμό της αίτησης 3.368.

Όλες οι αγωγές συγκεντρώθηκαν σε τέσσερις τόμους προκειμένου να αποτυπωθούν με κινηματογραφικό τρόπο στο έργο, θυμίζοντας πως δεν αποτελούν άψυχα νομικά έγγραφα οικονομικών διεκδικήσεων αλλά μια ιστορική πηγή, μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα».

Αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές παίζουν οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Συμμετέχουν επίσης ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας , η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων, η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 ), ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αχαρνών «Ο Κόκκινος Μύλος» και ο θεατρικός Καλαβρυτινός όμιλος «Πάνος Μίχος».

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ντοκιμαντέρ 2021

Διάρκεια: 137'

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Ισμήνη Σακελλαροπούλου

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 15:25