Tο σκάνδαλο παιδεραστίας στην καθολική εκκλησία είναι ένα θέμα που απασχόλησε κατά καιρούς τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Είναι γεγονός πως ο συνδυασμός θρησκείας και παιδεραστίας είναι εκρηκτικός καθώς ποντάρει στην απίστευτη υποκρισία που ενίοτε κρύβεται κάτω από τα άμφια. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον συντηρητικότατο καθολικισμό, που αρέσκεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, να δημιουργεί διάφορα ενοχικά συμπλέγματα στους οπαδούς του…

Ωστόσο η σιωπή γύρω από το ζήτημα της παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία δείχνει να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ενδεικτική για την αλλαγή του κλίματος και το τέλος της συγκάλυψης δεκαετιών είναι η νέα έκθεση για λογαριασμό της Συνόδου Γερμανών Επισκόπων σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων την περίοδο 1946-2014. Τα βασικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν ήδη την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 στις γερμανικές εφημερίδες «Die Zeit» και «Der Spiegel». Ο εντεταλμένος της συνόδου επισκόπων για ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης Στέφαν Άκερμαν δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης που αποδεικνύει η έρευνα. Μας προκαλούν θλίψη και ντροπή. Είμαστε, ωστόσο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κινηματογράφος τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια της «σιωπής» να θίξει και να φέρει στο προσκήνιο μέσα από αποκαλυπτικές ταινίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές στηρίζονταν σε αληθινές καταγραφές τη δραματική πραγματικότητα εκατομμυρίων παιδιών που έζησαν τη φρίκη για σχεδόν 62 χρόνια στα χέρια καθολικών ιερέων.

Η ταινία «Spotlight-Όλα στο φως», ο μεγάλος νικητής των Όσκαρ 2016, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα: η ταινία ρίχνει φως στο ασύλληπτο σκάνδαλο παιδεραστίας από καθολικούς παπάδες (μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία της εποχής), κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. «Πάπα Φραγκίσκο είναι καιρός να προστατεύσετε τα παιδιά και να αποκαταστήσετε την πίστη!» ήταν τα λόγια του παραγωγού του «Spotlight», Μάικλ Σούγκαρ από τη σκηνή των Όσκαρ.

«Spotlight» (2016) του Τομ Μακάρθι, με τους Μαρκ Ράφαλο και Μάικλ Κήτον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και παρακολουθεί τη δημοσιογραφική έρευνα (η αποκαλυπτική δημοσιογραφία στα καλύτερά της) της ομάδας Spotlight της εφημερίδας «Boston Globe» καθώς φέρνει στο φως μια σειρά από υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Καθολικούς ιερείς. Όλα ξεκίνησαν το 2002, από την έρευνα για έναν ιερέα και κατέληξαν στην αποκάλυψη-σοκ πως πάνω από 70 ιερείς είχαν κακοποιούσαν σεξουαλικά πλήθος ανήλικων παιδιών για περισσότερο από τριάντα χρόνια (!). Για την έρευνά της αυτή η εφημερίδα απέσπασε βραβείο Pulitzer. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας είναι πως δείχνει το πώς οι δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, ένα είδος ομερτά μεταξύ όχι μόνο των θυμάτων, αλλά και ιερέων, δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων…

Δείτε το βίντεο:

Αμφιβολία» (2008) του Τζον Πάτρικ Σανλεϊ. Mε τους Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμναν, Μέριλ Στριπ, Έιμι Άνταμς.

Το 1964, στο σχολείο του Σεντ Νίκολας στο Μπρονξ, ο χαρισματικός ιερέας Φλιν προσπαθεί να ανατρέψει τα αυστηρά έθιμα διαπαιδαγώγησης σε αντίθεση με την αυστηρή Διευθύντρια του σχολείου Αδελφή Αλοΐσιους. Όταν το σχολείο δέχεται τον πρώτο του μικρό μαύρο μαθητή, τον Ντόναλντ Μίλερ, γρήγορα αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες πως ο Πάτερ Φλιν δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον προς τον Ντόναλντ και η Διευθύντρια ορκίζεται να αποκαλύψει την αλήθεια και να διώξει τον ιερέα από το σχολείο. Χωρίς καμία άλλη απόδειξη πέρα από τη βεβαιότητά της… Η ταινία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η αμφιβολία για το κατά πόσον ο συμπαθής και αντισυμβατικός ιερέας έχει ανάρμοστες σχέσεις με το παιδάκι ακολουθεί μέχρι τέλους τον θεατή… Σίγουρα δεν πρόκειται για μια ταινία με βεβαιότητες, και σίγουρα όχι με καρικατούρες κακών παιδόφιλων…

Δείτε το βίντεο:

Our Fathers (2005)

Οι Πατέρες μας είναι μια τηλεοπτική ταινία του 2005 σε σκηνοθεσία Dan Curtis και με πρωταγωνιστές τον Ted Danson, τον Christopher Plummer, τον Brian Dennehy και τον Ellen Burstyn. Το σενάριο γράφτηκε από τον Thomas Michael Donnelly, βασισμένο σε ένα βιβλίο του David France. Ο Christopher Plummer υποδύεται τον Καρδινάλιο Bernard Law.

Η ταινία είναι ένας δραματοποιημένος απολογισμός της κρυφής σεξουαλικής κακοποίησης, του σκανδάλου που συγκλόνισε τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας και ρίχνει φως στους χαρακτήρες, τα γεγονότα και τις πολιτικές που έφεραν την κατάχρηση και το σκάνδαλο.

Δείτε το τρέιλερ:

Deliver Us From Evil (2006)

Το ντοκιμαντέρ του Amy Berg, το οποίο μερικές φορές είναι άρρωστο, αλλά ζωτικής σημασίας, επικεντρώνεται στον απελπισμένο ιερέα Oliver O’Grady, ο οποίος παραδέχτηκε oτι αποπλάνησε περίπου 25 αγόρια και κορίτσια στην Καλιφόρνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως το 1991. Μετά από επτά χρόνια φυλάκισης απελάθηκε στην Ιρλανδία το 2000.

Δείτε το τρέιλερ:

The Boys of St. Vincent (1992)

Η αληθινή ιστορία των αγοριών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο ορφανοτροφείο Αγ Βικέντιος στον Καναδά σε σκηνοθεσία Τζον Σμιθ.

Πρωταγωνιστούν: Henry Czerny, Johnny Morina, Brian Dooley.

Η ταινία καλύπτει τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση ορισμένων ορφανών από τους ιερείς με επικεφαλής τον αδελφό Peter Lavin (Henry Czerny) και τη συγκάλυψή του, σε ένα ορφανοτροφείο Christian Brothers στο Newfoundland. Η ταινία επικεντρώνεται στο ορφανό δεκάχρονο αγόρι Kevin Reevey και τον σαδιστή παιδεραστή που διευθύνει το ορφανοτροφείο, αδελφό Peter Lavin.

Δείτε το τρέιλερ:

Hand of God (2006)



Το χέρι του Θεού (2006),
εκθέτει τις συνέπειες της κακομεταχείρισης παιδιών σε μια οικογένεια. Ο σκηνοθέτης και επιμελητής της ταινίας, Joe Cultrera, μιλάει για το πώς ο αδελφός του Παύλος καταστράφηκε στη δεκαετία του 1960 από τον ιερέα της ενορίας τους, πατέρα Τζόζεφ Μπέρμιγχαμ, ο οποίος φέρεται να κακοποίησε περίπου 100 άλλα παιδιά. Ο Cultrera αναφέρει την ιστορία της πίστης που πρόδωσε και πώς ο αδελφός του Παύλος και η υπόλοιπη οικογένεια Cultrera αγωνίστηκαν πίσω από ένα σκάνδαλο που συνεχίζει να πλήττει εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε το τρέιλερ:

Sex Crimes of the Vatican (2006)

Σεξουαλικά Εγκλήματα του Βατικανού (2006)

Αυτό το ιρλανδικό ντοκιμαντέρ έχει άμεσο στόχο τον Πάπα Βενέδικτο του XVI, κατηγορώντας τον, ότι κάλυψε πάνω από δέκα περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων του ως επιθεωρητής του δόγματος του Βατικανού υπό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ‘. Υποστηρίζει επίσης ότι ένα μυστικό έγγραφο του Βατικανού του 1962, «Crimen Sollicitationis», διέταξε τους επισκόπους να επιβάλλουν τη σιωπή σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Το ντοκιμαντέρ του BBC παραδίδεται από τον συνήγορο Colm O’Gorman, ο οποίος βιάστηκε στην ηλικία των 14 ετών από τον διαβόητο Ιρλανδό ιερέα Sean Fortune.

Δείτε το τρέιλερ:

Twist of Faith (2004)

To Twist of Faith είναι μια αμερικανική ταινία ντοκιμαντέρ του 2004 που σκηνοθετεί ο Κέρμπι Ντικ για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει την Καθολική Εκκλησία για την κακομεταχείριση που υπέστη ως έφηβος. Η ταινία δημιουργήθηκε για το καλωδιακό δίκτυο HBO και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance του 2005. Έλαβε το βραβείο Ακαδημίας για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης