Βελισσάριος Κοντογιάννης και Βίκυ Ιακωβίδου: δύο ονόματα άγνωστα, αλλά συγχρόνως δύο πρόσωπα οικεία στο ευρύ κοινό από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Ποιος δεν θυμάται το πορτρέτο του πατέρα του Μαυρογιαλούρου (Λάμπρου Κωνσταντάρα) στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» και φυσικά το κάδρο του μακαρίτη Χαράλαμπου, τον οποίο μνημόνευε η Γεωργία Βασιλειάδου στην ταινία ο Θησαυρός του Μακαρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βελισσάριος Κοντογιάννης εμφανίστηκε συνολικά σε 7 ταινίες της κινηματογραφικής εταιρείας Finos Film είτε ως ρόλος είτε ως… κάδρο και δεν άργησε να δημιουργηθεί το μυστήριο για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο άνδρας με το τσιγκελωτό μουστάκι. Ακόμη και για το αν είναι υπαρκτό πρόσωπο απορούσαν πολλοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και το μυστήριο λύθηκε από την ίδια τη Finos, που εξήγησε ότι πρόκειται για τον ηθοποιό Βελισσάριο Κοντογιάννη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ως ντεκόρ. Μάλιστα, λεγόταν πως το πορτρέτο του βρισκόταν -για άγνωστο λόγο- στην αποθήκη της Finos και πως ήταν ιδέα του σκηνογράφου της εταιρείας παραγωγής, Μάρκου Ζέρβα, να το χρησιμοποιούν ως κάδρο σε ταινίες του ίδιου. Βέβαια το μόνο που άλλαζε κάθε φορά ήταν η κορνίζα.

Ωστόσο ο ηθοποιός είχε υποδυθεί και «ζωντανούς» ρόλους, όπως, για παράδειγμα, στην ταινία «Ο ατσίδας», όπου υποδυόταν τον πατέρα της μνηστής του Ντίνου Ηλιόπουλου, την οποία υποδυόταν η Μαίρη Βούλγαρη.

Η Βίκυ Ιακωβίδου υπήρξε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσίες του ελληνικού κινηματογράφου που είδαμε σε 173 ελληνικές ταινίες, αλλά τη φωνή της δεν την ακούσαμε σχεδόν ποτέ.

Η Ιακωβίδου δεν ήταν ηθοποιός, αλλά ενδυματολόγος, που έμπαινε στις ταινίες ως κομπάρσος για… να το διασκεδάσει! Μιλάμε ασφαλώς για την πιο διάσημη κομπάρσο του ελληνικού κινηματογράφου, που έγινε φίλη με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής.

Μερικές από τις ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε η Βίκυ Ιακωβίδου ήταν οι εξής:

Αδέκαροι ερωτευμένοι 1958 (εμφανίστηκε ως πελάτισσα κέντρου διασκέδασης – τρεις φορές κάθεται σε τραπέζια με άλλη παρέα).

Λαός και Κολωνάκι 1959 (στα καλλιστεία)

 Ησαΐα χόρευε 1966 (υποψήφια νύφη)

 Βίβα Ρένα 1967 (πελάτισσα ξενοδοχείου και κέντρου διασκέδασης)

 Γαμπρός απ΄το Λονδίνο 1967 (πελάτισσα κέντρου διασκέδασης)

 Για μια τρύπια δραχμή 1967  (καλεσμένη γάμου)

  Δημήτρη μου Δημήτρη μου 1967 (καλεσμένη).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης