«Όσο πιο μακριά είμαστε από την πατρίδα μας, τόσο περισσότερο τη σκεφτόμαστε και τόσo την αγαπάμε. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα βλέπω τις μικρότητες, τις ίντριγκες, τις ανοησίες, τις ανεπάρκειες, τη μιζέρια του λαού»  είχε δηλώσει ο αείμνηστος, Νίκος Καζαντζάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική ραδιοφωνία, το διάστημα που είχε εγκατασταθεί στο Αντίμπ της Γαλλίας.

Το ημερολόγιο όταν έκανε αυτή τη δήλωση έγραφε 6 Μαΐου του 1955.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μία ανώτερη Ελλάδα που προσπαθεί να ανεβάσει τα πράγματα και μία κατώτερη που προσπαθεί να τα κατεβάσει. Εγώ θέλω να υπηρετώ την πρώτη. Δυστυχώς όμως η δεύτερη υπάρχει και υπήρχε πάντα. Αυτή ήταν που έδιωξε τον Καζαντζάκη από την Ελλάδα»Περίπου 61 χρόνια αργότερα λοιπόν έρχεται ακόμη ένα γεγονός να αποδείξει με περίτρανο τρόπο ότι η μεγάλη αυτή μορφή του ελληνικού πολιτισμού έβλεπε πολύ μπροστά.

Μάλιστα τραγική ειρωνεία είναι ότι η… γραφειοκρατία έμελλε να δείξει πόσο παντοδύναμη είναι σε μία ταινία που αφορά στη ζωή του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Τετάρτη ξεκίνησαν στο Ηράκλειο Κρήτης τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή στο Ηράκλειο με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα γυρίσματα ωστόσο παρουσιάστηκε από νωρίς εμπλοκή. Αιτία στάθηκε η… γραφειοκρατία με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο γνωστός σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr τα γυρίσματα, που επρόκειτο να γίνουν στο Ενετικό Φρούριο του Κούλε διεκόπησαν προσωρινά, καθώς η αρχαιολογία «μπλόκαρε» την διαδικασία.

Εικόνες από τα γυρίσματα:

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης, κι ενώ το συνεργείο βρισκόταν στη θέση του προκειμένου να ξεκινήσει η λήψη, υπάλληλοι της αρχαιολογίας μετέβησαν στο πλατό και ανέφεραν πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν γυρίσματα καθώς, όπως διεμήνυσαν στον κ. Σμαραγδή, δεν υπάρχει άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η μόνη διαφορά είναι ότι η εν λόγω άδεια αυτή έχει εξασφαλιστεί. Όταν λοιπόν ο γνωστός σκηνοθέτης ανέφερε στους υπαλλήλους ότι όχι μόνο υπάρχει η απαραίτητη άδεια από το ΚΑΣ αλλά έχει πληρωθεί και το ανάλογο παράβολο, τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν με το Συμβούλιο για να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι.

Έπειτα από αρκετές ώρες τα πνεύματα ηρέμησαν και τα γυρίσματα ξεκίνησαν, με την ελπίδα να μην προκύψουν άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η δήλωση του Γιάννη Σμαραγδή

«Όταν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πρόβλημα, το δημιουργείς. Δυστυχώς σήμερα δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα χωρίς καν να υπάρχει» επεσήμανε μιλώντας στο cretapost.gr ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

Ο ίδιος μάλιστα αναρωτιέται πώς αυτή η υπάλληλος ήρθε να δημιουργήσει εμπλοκή στα γυρίσματα όταν «και η άδεια υπάρχει, και το παράβολο έχει πληρωθεί ενώ η ταινία γίνεται με την στήριξη τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και του Δήμου Ηρακλείου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σμαραγδής στο cretapost, η συγκεκριμένη υπάλληλος απείλησε τον γνωστό σκηνοθέτη ότι αν αρχίσει τα γυρίσματα «θα βάλει τουρίστες στο πλάνο!».

«Υπάρχει μία ανώτερη Ελλάδα που προσπαθεί να ανεβάσει τα πράγματα και μία κατώτερη που προσπαθεί να τα κατεβάσει. Εγώ θέλω να υπηρετώ την πρώτη. Δυστυχώς όμως η δεύτερη υπάρχει και υπήρχε πάντα. Αυτή ήταν που έδιωξε τον Καζαντζάκη από την Ελλάδα», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Σμαραγδής και παράλληλα τόνισε πως αν ο ίδιος ήταν νεότερος, θα είχε φύγει από την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα θα συνεχιστούν κανονικά – όπως ανέφερε ο κ. Σμαραγδής – λέγοντας χαρακτηριστικά «Εμείς συνεχίζουμε κι ένας Θεός ξέρει τι θα συμβεί».



Συντελεστές

Τον ρόλο του γηραιού Καζαντζάκη, έχει αναλάβει ο καταξιωμένος ηθοποιός, πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, Στέφανος Ληναίος. Τον νεαρό Καζαντζάκη θα υποδυθεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Σχεδόν όλοι οι ρόλοι θα υποστηριχτούν από σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Το πλήρες καστ της ταινίας είναι: στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, η Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης, τον Άγγελο Σικελιανό ο Νίκος Καρδώνης.

Στον ρόλο της μητέρας του Καζαντζάκη, η κάτοχος τριών βραβείων Χορν, Μαρία Σκουλά. Στον ρόλο του πατέρα του Καζαντζάκη, ο Αργύρης Ξάφης. Τη Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα, τον Καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρόλιακος, τον Καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης, τη χαροκαμένη Κρητικιά η Έρση Μαλικένζου.

Στον ρόλο της Ίτκα, η Γιούλικα Σκαφιδά, στον ρόλο της Εύας Σικελιανού, η Αμαλία Αρσένη, στον ρόλο του Ελ Γκρέκο, ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης, ο οποίος συμμετέχει φιλικά, και στον ρόλο του ιερωμένου, εντελώς μεταμορφωμένος, ο Στάθης Ψάλτης. Επίσης, παίζουν οι Όλγα Δαμάνη, Τερέζα Κουίκ, Νίκος Κορομβόκης και πολλοί άλλοι. Τον ρόλο του μικρού Καζαντζάκη, ο Γιάννης Σμαραγδής εμπιστεύτηκε στον 8άχρονο Ηρακλειώτη, Αλέξανδρο Καμπαξή.

Τον ρόλο της καλής μάγισσας, Χρυσούλας Πουαριέ θα ερμηνεύσει η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Anthoula Katsimatides, η οποία ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει συμμετάσχει σε αμερικανικές ταινίες, με πιο γνωστή την ταινία «The Family» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Άρης Σταύρου. Ενδυματολόγος-σκηνογράφος ο Γιώργος Πάτσας. Την ηχοληψία υπογράδει ο Άρης Αθανασόπουλος. Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Σμαραγδή και διευθύντρια παραγωγής η Τζένη Πανουτσοπούλου.



Eπιμέλεια: Μπαμπης Παπαφιλιππάκης

Βίντεο-φωτογραφίες: cretapost.gr

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης