Η «Ιστορία του Πόντου» επισκέπτεται την εκπαίδευση – Ταινία μικρού μήκους από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, 09:00
Η «Ιστορία του Πόντου» επισκέπτεται την εκπαίδευση – Ταινία μικρού μήκους από το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων
Με μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη ταινία μικρού μήκους θα αναδείξουν την… απουσία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού από τα σχολικά βιβλία μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων.

Η ταινία που θα συμμετάσχει στον μαθητικό διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», συγκίνησε μαθητές και καθηγητές του σχολείου –αλλά και τους Γάλλους μαθητές και συνοδούς που παρευρίσκονταν εκεί–, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η Παναγιώτα Καρκαλέτση, εντεταλμένη σύμβουλος εθελοντισμού του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Οι μαθητές αφιερώνουν την ταινία «σε όσους αγωνίζονται για την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη διεθνή κοινότητα».

«Έβλεπα την ταινία και δάκρυζα, σκεπτόμενος ότι είναι ένα χρέος απέναντι σε όλους όσους χάθηκαν από τη ράτσα μας κυνηγημένοι», λέει ο ποντιακής καταγωγής διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων Νίκος Παυλίδης. «Ο Πόντος είναι μέσα στο αίμα μας και όσο κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας δεν ξεχνάμε», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι είναι «το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε» για το «χρέος απέναντι στους παππούδες μας και τις νέες γενιές, για να μάθουν».

«Το ερέθισμα του διαγωνισμού ξύπνησε μνήμες για την ευαισθητοποίηση των μαθητών να μάθουν για την ιστορία του Πόντου», δηλώνει στο pontos-news.gr ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του σχολείου Φώτης Δρούγκας, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές, για τη συνέπειά τους στην υλοποίηση της ιδέας.»Έλληνες και Γάλλοι εκπαιδευτικοί μετά την παρουσίαση της ταινίας στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Η «Ιστορία του Πόντου» προσωποποιημένη – την υποδύεται η μαθήτρια Παναγιώτα Ασημακοπούλου– επισκέπτεται ταλαιπωρημένη από τα γεγονότα που πέρασε (γενοκτονία, προσφυγιά) ένα σχολείο, με σκοπό να δει τι γράφουν γι’ αυτήν τα βιβλία. Αφού συνειδητοποιεί ότι δεν γράφουν τίποτα και υπάρχουν λευκές σελίδες, πανικοβάλλεται και φεύγει απογοητευμένη από το σχολείο. Λίγο πριν αποχωρήσει, για να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της, οι μαθητές την κατευοδώνουν υποσχόμενοι: «Μνήμη-Αγώνας-Δικαίωση» και συμπληρώνουν με βιώματα και μνήμες όσα λείπουν από τα σχολικά βιβλία.

Οι νέοι επιλέγουν να συνδέσουν με ένα μοναδικό τρόπο το χθες, το παρόν και το μέλλον.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και το βίντεο είναι του μαθητή της Γ΄ τάξης της Βρεφοκομίας Βασίλη Καρυοφυλλίδη, ενώ υπεύθυνοι καθηγητές για το πρόγραμμα είναι οι Φώτης Δρούγκας, Ελένη Παπαϊωάννου και Έφη Μητσοπούλου.

Στην υλοποίηση της ταινίας συνέβαλαν επίσης ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων Νίκος Παυλίδης, οι καθηγητές Ελένη Παπαϊωάννου και Αναστάσιος Φάρος και ο φίλος του σχολείου Θοδωρή Μακρίδης. Επίσης οι μαθητές Μαρία Τζερεμέ, Βασιλική Αλεξοπούλου, Αλεξάνδρα Βούλτσου, Νίκος Ταμβάκης, Βλάντ Σινιτσάρου, Βαγγέλης Καλαμαράς, Γιώργος Κοτσώνης, Μάριος Μαριολάκης, Χρήστος Συργιάννης, Γιώργος Χαϊκάλης, Γεωργία Κατσιρούμπα, Δέσποινα Καμπούρη, Χριστίνα Ράπο, Ελπίδα Θομωπούλου, Ελένη Μπαστάκη, Χρήστος Καλαφάτης, Δημήτρης Σύρμας, Γρηγόρης Αναστασόπουλος, Χρήστος Σόρι, Έλβις Φραχόλι.

Η εκδήλωση προς τιμήν των Γάλλων μαθητών και καθηγητών στην οποία συμπεριλήφθηκε και η προβολή της ταινίας.

Το βίντεο πλαισιώνεται από δύο μουσικά κομμάτια του καλλιτέχνη Γιώργου Ατματσίδη και το Heart of Courage. Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας διέθεσε μία παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά για τις ανάγκες της ταινίας, ενώ η επεξεργασία της έγινε στο Foto-Star / Αφοί Ψυλλάκη.
Το διαγωνισμό που θα συμμετάσχει το 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το πρώην υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών), υπό την αιγίδα της Ελληνική Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Δείτε το βίντεο:


www.pontos-news.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, 09:00