Γαλλικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη 9 Μαΐου  ότι η ταινία του Τέρι Γκίλιαμ «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» μπορεί να προβληθεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοινώθηκε μέσω του λογαριασμού του δημιουργού στο Twitter.

«Είμαστε πανευτυχείς που ανακοινώνουμε ότι ο Τέρι Γκίλιαμ και η ταινία #TheManWhoKilledDonQuixote θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ των Καννών στις 19 Μαΐου για το κλείσιμο του φεστιβάλ. Ο δικαστής είπε ΝΑΙ» ανέφερε η ανάρτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο του Παρισιού εξέταζε το αίτημα του Πορτογάλου παραγωγού Πάουλο Μπράνκο ο οποίος διεκδικούσε τα δικαιώματα της ταινίας.

Η Ocean Films, η εταιρεία διανομής στη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι η προβολή της ταινίας του πρώην μέλους του «Ιπτάμενου Τσίρκου του Μόντι Πάιθον» θα γίνει την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Ο 77χρονος Τέρι Γκίλιαμ βρισκόταν στο Λονδίνο, αφού μόλις το βράδυ της Κυριακής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου εισήχθη επειδή αισθάνθηκε αδιαθεσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι άγνωστο αν θα έχει αναρρώσει αρκετά για να δώσει το παρών στο Φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπράνκο, μέσω της εταιρείας Aflama Films, είχε ήδη πετύχει τρεις δικαστικές νίκες σε βάρος του Γκίλιαμ, από τον οποίο είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας τον Απρίλιο του 2016. Μετά από πολλές καλλιτεχνικές και οικονομικές διαφορές με τον παραγωγό, ο Βρετανός δημιουργός στράφηκε στην ισπανική εταιρεία Tornasol και την Amazon και μαζί τους κατάφερε τελικά να γυρίσει την ταινία του, πέρσι την άνοιξη, βάζοντας όπως νόμιζε τέλος σε 20 χρόνια κακοδαιμονίας. Ο Τέρι Γκίλιαμ ξεκίνησε κατόπιν τη διαδικασία για να ανακαλέσει το συμβόλαιο παραχώρησης των δικαιωμάτων στον Μπράνκο. Αλλά τον Μάιο του 2017 η γαλλική δικαιοσύνη τάχθηκε υπέρ του παραγωγού. Ο σκηνοθέτης άσκησε έφεση και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 15 Ιουνίου.

Το Φεστιβάλ των Καννών έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του Γκίλιαμ αλλά τονίζει ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβει η γαλλική δικαιοσύνη.

Στην ελεύθερη απόδοση του κλασικού μυθιστορήματος του Θερβάντες πρωταγωνιστούν ο Τζόναθαν Πράις στον ρόλο του Δον Κιχώτη και ο Άνταμ Ντράιβερ ως Σάντσο Πάντσα.

Η «κατάρα του Δον Κιχώτη» κυνηγούσε τον Γκίλιαμ επί πολλά χρόνια. Το 2000 αναγκάστηκε να διακόψει τα γυρίσματα μιας εκδοχής του με πρωταγωνιστές, τότε, τον Τζόνι Ντεπ και τη Βανέσα Παραντί, λόγω ασθένειας, οικονομικών δυσχερειών και μιας πλημμύρας.

Αν στο μεταξύ δεν προκύψουν άλλα προβλήματα, η ταινία θα προβληθεί στις Κάννες μετά την τελετή απονομής του Χρυσού Φοίνικα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης