Η μικρού μήκους ταινία «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου ετοιμάζεται για την πτήση της με προορισμό το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο (3-18 Αυγούστου 2022) και το διαγωνιστικό τμήμα του, όπου θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, όπως ανακοινώθηκε χθες (6/7) από το φεστιβάλ.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε ανακοίνωσή του, συγχαίρει τον δημιουργό και τους παραγωγούς του «Airhostess-737», την Ιωάννα Μπολομύτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκφράζει, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί η ταινία αυτή γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid-19, χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω του ΕΚΚ.

Η προγραμματισμένη πτήση του «Airhostess-737» στο Λοκάρνο, σ’ ένα από τα παλαιότερα καταξιωμένα φεστιβάλ της Ευρώπης που προβάλλει και προωθεί νέους δημιουργούς, προστίθεται στις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους κατά την τελευταία πενταετία. «Οι συνεχείς διακρίσεις και η σταθερή διεθνής αποδοχή των νέων κινηματογραφιστών δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και την προοπτική του ελληνικού σινεμά στον ευρωπαϊκό χώρο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΚ.

Το «Αirhostess-737», σύμφωνα με τον Θανάση Νεοφώτιστο, «ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για έναν δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή» -αναφέρεται σε δύο ακόμη μικρού μήκους έργα του, το «Λεωφόρος Πατησίων» και το «Route-3», που τον ανέδειξαν ως ταλαντούχο δημιουργό. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια», που έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία στην προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του «Route-3» εξελισσόταν σ’ ένα αστικό λεωφορείο στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πόλης. Στο «Airhostess-737», χώρος δράσης είναι ένα Boeing-737, στην πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα, μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γιατί τα σιδεράκια που έβαλε πρόσφατα στα δόντια της καταστρέφουν το χαμόγελό της, θα ζήσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια στον αέρα μεταφέροντας το πτώμα της πάντα απούσας μητέρας της.

Οι συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος. Σενάριο: Θ. Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης. Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας. Ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου, Χάρις Αλεξίου (φωνή). Eκτέλεση παραγωγής: Πάνος Παπαχατζής. Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου. Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εύα Γαϊτανίδου. Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Κουπερωτής. Ήχος: Αλέξης Κούκιας. Μουσική: Λευτέρης Σαμσών. Μέικ απ: Όλγα Κομπογιάννη. Διεύθυνση παραγωγής: Ιόλη Φλοκατούλα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης