Με το «We will rock you» των Queen ανέβηκε η αυλαία της 91ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, στο Dolby Theater του Λος Άντζελες.

Εύλογα, η εφετινή απονομή έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου ηγείται της οσκαρικής κούρσας μαζί με το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, διεκδικώντας 10 βραβεία (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Μοντάζ, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Γυναικείου Ρόλου)· κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν με ταινία σκηνοθετημένη από Έλληνα δημιουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ίσως να είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες οσκαρικές βραδιές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς σε πολλές κατηγορίες δεν υπάρχει καν ξεκάθαρο φαβορί.

Τα βραβεία και οι νικητές

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο Green Book

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον Αλφόνσο Κουαρόν για το «Roma»

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

   Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν.

   Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

   Συνυποψήφιοι του για το βραβείο ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος («Ευνοούμενη»), ο Σπάικ Λι («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), ο Πάβελ Παβλικόφσκι («Ψυχρός Πόλεμος»), και ο Ανταμ ΜακΚέι («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Άννα. Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ – μέχρι στιγμής – για την ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, ο οποίος μετά την ανακοίνωση του βραβείου σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε τη Βρετανίδα ηθοποιό.
 

 «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Πριν από τη σημερινή τελετή, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Συνυποψήφιες της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Ράμι Μάλεκ για το «Bohemian Rhapsody»

 Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

 «Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Το «Bohemian Rhapsody», ταινία που ο τίτλος της παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Queen, αφηγείται την ιστορία της μπάντας από την αρχή, από το 1970 στο Λονδίνο και την ένταξη του Φρέντι Μέρκιουρι, ως την εμβληματική συμμετοχή τους στο «Live Aid» του 1985.

 Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).

Ακολουθεί το In Memoriam, το βίντεο-φόρος τιμής για τους εκπροσώπους της βιομηχανίας που πέθαναν την προηγούμενη χρονιά. Μουσική υπόκρουση από τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες που γιορτάζει φέτος τα 100 της χρόνια. Η δις βραβευμένη με Όσκαρ Μπάρμπρα Στράισαντ καταχειροκροτείται όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να παρουσιάσει το κλιπ του «BlacKkKlansman».

Όσκαρ Μουσικής στο «Black Panther» και Τραγουδιού στο «Shallow» της Lady Gaga.

Οι Λέιντι Γκάγκα, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντι και Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

   Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τη Lady Gaga με την διπλή υποψηφιότητα φέτος (τραγουδιού και Α΄ Γυναικείου Ρόλου), για την ερμηνεία της ως προστατευόμενη και ερωμένη ενός αυτοκαταστροφικού ροκ σταρ, που ξεπερνά τον μέντορα της.

Το «Shallow» ερμήνευσε η ίδια νωρίτερα ζωντανά, στη σκηνή του Dolby Theatre μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ – με το κοινό να τους αποθεώνει.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι όρθιος, όσες φορές κι αν σε απορρίψουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος δουλέψτε σκληρά», είπε συγκινημένη η Λέιντι Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε την Ακαδημία, τους συνεργάτες και την οικογένεια της.

Το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής απονεμήθηκε στον Λούντβιγκ Γκόρανσον, για το soundtrack του «Black Panther».

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου στο «Green Book» και Διασκευασμένου Σεναρίου στο «BlacKkKlansman»

Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας στο «Skin»

Η συνέχεια ανήκει στη Lady Gaga και τον Μπράντλεϊ Κούπερ που ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο, ζωντανά από τη σκηνή του Dolby Theatre, το τραγούδι «Shallow» από το «A Star Is Born». Σύσσωμο το κοινό όρθιο για να τους αποθεώσει, στην πιο δυνατή στιγμή της εφετινής απονομής μέχρι στιγμής.

Η Κίκι Λέιν και η Κρίστεν Ρίτερ απονέμουν στη συνέχεια το Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας στο «Skin».

Όσκαρ Ειδικών Εφέ στο «First Man»

Όσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο «Period. End of Sentence»

Όσκαρ μικρού μήκους Animation στο Bao

Όσκαρ μεγάλου μήκους Animation στο «Spider-Man: Into the Spider-Verse»

Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Μαχέρσαλα Άλι για το «Green Book»

Μόλις δύο χρόνια μετά το Όσκαρ που έλαβε για το «Moonlight» κι έχοντας διακριθεί ήδη στις Χρυσές Σφαίρες, τα SAG, τα BAFTA και τα βραβεία αρκετών κριτικών ενώσεων, ο Μαχερσάλα Αλί κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι.

 Πρόκειται για τη δεύτερη βράβευση του ηθοποιού στη δεύτερη υποψηφιότητά του.

«Προσπάθησα να αποδώσω την ουσία του Δρ. Ντον Σέρλεϊ» είπε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή του Βίγκο Μόρτενσεν και τον σκηνοθέτη Πίτερ Φαρέλι, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στην γιαγιά του που τον έπεισε πως ό,τι θέλει, μπορεί να το κάνει.

Συνυποψήφιοί του ήταν οι ‘Ανταμ Ντράιβερ («BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»), Σαμ Έλιοτ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Ρίτσαρντ Ι. Γκραντ («Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;») και Σαμ Ρόκγουελ («Vice: Δεύτερος στην Ιεραρχία»).

Όσκαρ Μοντάζ στον Τζον Ότμαν για το «Bohemian Rhapsody»

Ο Κίγκαν Μάικλ Κέι, ουρανοκατέβατος με μια ομπρέλα, αναγγέλλει την εμφάνιση της Μπέτι Μίντλερ, η οποία ερμηνεύει ζωντανά το «The Place Where Lost Things Go», υποψήφιο για Όσκαρ Τραγούδι από το «Mary Poppins Returns». Στη συνέχεια, ο Τρέβορ Νόα μιλά για τη Wakanda καθώς προλογίζει το κλιπ για το «Black Panther». Ο Μάικλ Κίτον επί σκηνής για την απονομή του Όσκαρ Μοντάζ, «ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του σινεμά», που πηγαίνει στον Τζον Ότμαν για το «Bohemian Rhapsody».

Όσκαρ Ξενόγλωσσης  Ταινίας στο Roma

Το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του Αλφόνσο Κουαρόν από το Μεξικό, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ, το Μεξικό κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο.

«Έμαθα πολλά για τον κινηματογράφο βλέποντας, ως παιδί, ξενόγλωσσες ταινίες, σαν.. τον Πολίτη Κέιν, τον Νονό, τα Σαγόνια του Καρχαρία. Ο Σαμπρόλ, όταν ρωτήθηκε για τη νουβέλ βαγκ είπε, δεν υπάρχουν κύματα, μόνο ο ωκεανός.»

«Νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι απόψε είμαστε μέρος αυτού του ωκεανού», πρόσθεσε ο Αλφόνσο Κουαρόν, που ανέβηκε για δεύτερη φορά στη σκηνή, ενώ ευχαρίστησε τις πρωταγωνίστριες του και την οικογένειά του, που όπως είπε του δίνει ώθηση.

Στην ίδια κατηγορία, υποψήφιες ήταν επίσης οι ταινίες: «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί (Λίβανος), «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία), «Never Look Away» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ (Γερμανία) και «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα (Ιαπωνία).

Όσκαρ Μιξάζ  στο Bohemian Rhapsody

Όσκαρ Ήχου στο Bohemian Rhapsody

Όσκαρ Φωτογραφίας στον Αλφόνσο Κουαρόν και το «Roma»

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας για τη «Ρόμα», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, στην οποία υπογράφει (και) τη φωτογραφία.

 Αυτό είναι το τρίτο Όσκαρ που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα ο Μεξικανός σκηνοθέτης, αλλά και το πρώτο βραβείο της βραδιάς για το «Ρόμα».

 Ο Κουαρόν, παραλαμβάνοντας το βραβείο ευχαρίστησε το Μεξικό, την οικογένειά του, τις ηθοποιούς του και το Netflix, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη δουλειά είναι η διεύθυνση φωτογραφίας, ενώ αφιέρωσε το βραβείο στον Τσίβο Λουμπέσκι, τον διευθυντή φωτογραφίας των προηγούμενων ταινιών του.

 Συνυποψήφιοι του για το βραβείο ήταν ο Λούκας Ζαλ («Ψυχρός Πόλεμος»), ο Καλέμπ Ντεσανέλ («Never Look Away»), ο Ρόμπι Ράιαν («Ευνοούμενη») και ο Μάθιου Λιμπατίκ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»).

Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στο «Black Panther»

Τζένιφερ Λόπεζ και Κρις Έβανς, ένα εκθαμβωτικό ντουέτο επί σκηνής για την παρουσίαση του βραβείου Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Ακόμα ένα Όσκαρ στο «Black Panther». Η Χάνα Μπίτσλερ είναι η πρώτη Αφροαμερικανή σκηνογράφος που κερδίζει το βραβείο, όπως και η Ρουθ Κάρτερ αντίστοιχα η πρώτη ενδυματολόγος. «Νιώθω πιο δυνατή και στέκομαι εδώ εξαιτίας του (σκηνοθέτη) Ράιαν Κούγκλερ που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία» λέει συγκινημένη, ευχαριστώντας παράλληλα το καστ και τους δικούς της ανθρώπους.

Όσκαρ Κοστουμιών στο «Black Panther»

Ο Μπράιαν Τάιρι Χένρι και η Μελίσα Μακάρθι με απίστευτες αμφιέσεις που παρωδούν το «The Favourite», κρατώντας ακόμα και ένα λούτρινο κουνέλι, παρουσιάζουν το Όσκαρ Κοστουμιών. Και το Όσκαρ πηγαίνει στη Ρουθ Κάρτερ για το «Black Panther». «Wow! Το πήρα, το περίμενα πολύ καιρό! Μεγάλη μου τιμή που δημιούργησα αυτά τα κοστούμια» λέει καθώς ευχαριστεί τους Αφροαμερικανούς που τη στήριξαν, αυτούς που κατάφεραν να φέρουν τη Wakanda στη ζωή και τη μαμά της που είναι «η αληθινή superhero!».

Όσκαρ Μεϊκάπ & Κομμώσεων στο «Vice»

Τα πρώτα σχόλια από την απουσία παρουσιαστή είναι μάλλον θετικά, καθώς το βάρος έχει μετακινηθεί στα πολυσυλλεκτικά ζευγάρια που θα βρεθούν στη σκηνή για να απονείμουν το κάθε βραβείο. Παρουσίαση του πρώτου φιλμ που είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας:«Vice». H Έλσι Φίσερ και o Στέφαν Τζέιμς απονέμουν το Όσκαρ Μεϊκάπ & Κομμώσεων στη δημιουργική τριάδα του «Vice».

Όσκαρ μεγάλου μήκους Ντοκιμαντέρ στο «Free Solo»

Η Έλεν Μίρεν και ο Τζέισον Μόμοα, ένα υπέροχα ετερόκλητο ντούο, παρουσιάζουν το βραβείο Ντοκιμαντέρ. «Ευτυχώς και οι δύο φοράμε ροζ!». Το Όσκαρ μεγάλου μήκους Ντοκιμαντέρ κερδίζει αναμενόμενα το «Free Solo». Η σκηνοθέτις ευχαριστεί το National Geographic για την πίστη του στην ταινία.

Β’ Γυναικείος Ρόλος  – Regina King (If Beale Street Could Talk)

Η Ρετζίνα Κινγκ επικράτησε ίσως στην πιο απρόβλεπτη κατηγορία της οσκαρικής βραδιάς, κερδίζοντας Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς.

«Είμαι παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν έχεις την αγάπη και την υποστήριξη των γύρω σου» είπε συγκινημένη η ηθοποιός, παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στον Τζέιμς Μπόλντουιν -τον συγγραφέα του βιβλίου που αποτέλεσε τη βάση του σεναρίου της ταινίας – ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τη μητέρα της.

Η Ρετζίνα Κινγκ ήταν η νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας στην αντίστοιχη κατηγορία, ενώ βραβεύθηκε επίσης από αρκετές ενώσεις κριτικών.

Συνυποψήφιές της ήταν η Έμι Ανταμς («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), η Μαρίνα Ντε Ταβίρα («Ρόμα») και η Έμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις («Ευνοούμενη»).

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την 91η τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες.

Η εφετινή τελετή απονομής των Όσκαρ δεν θα έχει παρουσιαστή, κάτι που θα συμβεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού. Απόψε η μεγάλη βραδιά θα περιλαμβάνει διάσημους που θα παρουσιάσουν τα βραβεία, ενώ υπάρχουν σχέδια για μία «αρκετά εντυπωσιακή έναρξη», σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κάρεϊ Μπουρκ.

Ο Κέβιν Χαρτ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη θέση του παρουσιαστή της τελετής των Όσκαρ, εξαιτίας των ομοφοβικών tweet που είχε κάνει παλιότερα, τα οποία ήρθαν στο «φως», με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις.

Η προηγούμενη φορά που η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ δεν είχε παρουσιαστή ήταν το 1989.

Για το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας, αυτό της Καλύτερης Ταινίας αναμένεται να κονταροχτυπηθούν τα δύο μεγάλα φαβορί το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου και η ταινία Roma του Αλφόνσο Κουαρόν.

Η ταινία του Έλληνα δημιουργού έλαβε τις περισσότερες υποψηφιότητες, (10) μαζί με το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν. O Λάνθιμος είναι υποψήφιος στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας και οι πρωταγωνίστριές του Ολίβια Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν στις κατηγορίες Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου. To «The Favourite» απέσπασε επίσης υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου για τους Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακνάμαρα, Φωτογραφίας, Κοστουμιών, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ενώ ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι επίσης υποψήφιος στην αντίστοιχη κατηγορία.

Στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, οι μεγαλύτεροι αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα αρχίσουν να παρελαύνουν στο πιο λαμπερό κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ. Η τελετή απονομής πρόκειται να ξεκινήσει στις 3:00 τα ξημερώματα και να ολοκληρωθεί περίπου στις 6:00 το πρωί της Δευτέρας, με την ανακοίνωση στη σκηνή του Dolby Theatre των μεγάλων βραβείων Α’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Δείτε το τρέιλερ:

Ο Τιμ Γκρέι, που παρακολουθεί τα κινηματογραφικά βραβεία για το περιοδικό Variety, θεωρεί ότι θα κερδίσει το «Green Book»: η πραγματική ιστορία ενός κλασικού Αφροαμερικανού πιανίστα που περιοδεύει στον αμερικανικό νότο, σύμβολο των φυλετικών διακρίσεων τη δεκαετία του 1960. «Ωστόσο δεν θα στοιχημάτιζα χρήματα σ’ αυτό. Με οκτώ υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, η καθεμιά έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά καμιά δεν αποσπά ομοφωνία».

«Green Book» του Πίτερ Φαρέλι με τους: Βίγκο Μόρτενσεν, Μαερσάλα Αλί

Πώς δημιουργούνται οι υποψηφιότητες;

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους επιλέγονται από τα μέλη του επαγγελματικού τους κλάδου: οι ηθοποιοί ψηφίζουν για τους ηθοποιούς, οι σκηνοθέτες για τους σκηνοθέτες. κ.λπ.

Σε ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτές της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ή ταινιών κινουμένων σχεδίων, οι υποψηφιότητες εξετάζονται από ειδική επιτροπή.

Όλα τα μέλη από όλους τους κλάδους μπορούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.

Πώς επιλέγονται οι νικητές;

Οι σχεδόν 7.900 εκλογείς μετέχουν όλοι στις ψηφοφορίες για να ορίσουν τους νικητές.

Στις 23 από τις 24 κατηγορίες, κερδίζει αυτός που αποσπά τις περισσότερες ψήφους.

Η «καλύτερη ταινία», το μεγαλύτερο βραβείο των ‘Οσκαρ αποτελεί την εξαίρεση. Από το 2009, η κατηγορία αυτή διέπεται από ένα ιδιόρρυθμο και σύνθετο τρόπο “προτιμησιακής” ψηφοφορίας πολλών γύρων.

«Στοίχημα» η εφετινή τελετή

Ένα τολμηρό στοίχημα εφέτος, είναι να περιοριστεί στις τρεις ώρες ένα πολύωρο θέαμα, του οποίου το κοινό κάθε χρόνο που περνά μειώνεται όλο και περισσότερο.

«Δεν βρήκαν ακόμη την απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση που παραμένει ήδη από την πρώτη τηλεοπτική αναμετάδοση το 1953: θα είναι μια τελετή για την παρουσίαση του βραβείου κάθε κατηγορίας ή ένα ψυχαγωγικό θέαμα;», τονίζει ο Τιμ Γκρέι.

Από πλευράς ψυχαγωγίας, οι οργανωτές επέλεξαν το θέαμα να ανοίξουν δύο αρχικά μέλη των Queen, τα οποία θα συνοδεύσει στο τραγούδι ο Άνταμ Λάμπερτ.

Η Lady Gaga και ο Μπράντλεϊ Κούπερ θα ερμηνεύσουν μαζί το τραγούδι τους «Shallow» που είναι υποψήφιο για Όσκαρ, ενώ ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ θα υποστηρίξει το «All the Stars», το τραγούδι του από την ταινία «Μαύρος Πάνθηρας».

Όλες οι υποψηφιότητες

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων:

Καλύτερη Ταινία

BlacKkKlansman
Black Panther
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book Roma
A Star Is Born
Vice


Roma του Αλφόνσο Κουαρόν

Σκηνοθεσία

Spike Lee (BlacKkKlansman)
Pawel Pawlikowski (Cold War)
Γιώργος Λάνθιμος (The Favourite)
Alfonso Cuarón (Roma)
Adam McKay (Vice)

A’ Ανδρικός Ρόλος

Christian Bale (Vice)
Bradley Cooper (A Star Is Born)
Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)
Viggo Mortensen (Green Book)

A’ Γυναικείος Ρόλος

Yalitza Aparicio (Roma)
Glenn Close (The Wife)
Olivia Colman (The Favourite)
Lady Gaga (A Star Is Born)
Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?)

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Mahershala Ali (Green Book)
Adam Driver (BlacKkKlansman)
Sam Elliott (A Star Is Born)
Richard E. Grant (Can You Ever Forgive Me?)
Sam Rockwell (Vice)

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Amy Adams (Vice)
Marina De Tavira (Roma)
Regina King (If Beale Street Could Talk)
Emma Stone (The Favourite)
Rachel Weisz (The Favourite)

Διασκευασμένο Σενάριο

The Ballad of Buster
Scruggs
BlacKkKlansman
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born

Πρωτότυπο Σενάριο

The Favourite
First Reformed
Green Book
Roma
Vice

Ξενόγλωσση Ταινία

Never Look Away (Γερμανία)
Shoplifters (Ιαπωνία)
Capernaum (Λίβανος)
Roma (Μεξικό)
Cold War (Πολωνία)

Φωτογραφία

Cold War
The Favourite
Never Look Away
Roma
A Star Is Born

Κοστούμια

The Ballad of Buster
Scruggs
Black Panther
The Favourite
Mary Poppins Returns
Mary Queen of Scots

Μοντάζ

BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Vice

Μακιγιάζ & Κομμώσεις

Border
Mary Queen of Scots
Vice
Μουσική
Black Panther
BlacKkKlansman
If Beale Street Could Talk
Isle of Dogs
Mary Poppins Returns

Τραγούδι

All the Stars (Black Panther)
I’ll Fight (RBG)
The Place Where Lost Things Go (Mary Poppins Returns)
Shallow (A Star Is Born)
When A Cowboy Trades His Spurs For Wings (The Ballad of Buster Scruggs)

Καλλιτεχνική διεύθυνση

Black Panther
The Favourite
First Man
Mary Poppins Returns
Roma

Ήχος

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
A Quiet Place
Roma

Μιξάζ

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
Roma
A Star Is Born

Οπτικά Εφέ

Avengers: Infinity War Christopher Robin
First Man
Ready Player One
Solo: A Star Wars Story

Animation μεγάλου μήκους

Incredibles 2
Isle of Dogs
Mirai
Ralph Breaks the Internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

Free Solo
Hale County this morning, this evening
Minding the Gap
Of fathers and sons
RBG

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night at the Garden
Period
End of Sentence

Animation μικρού μήκους

Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends

Ταινία μικρού μήκους

Detainment
Fauve
Marguerite
Mother Skin

Δείτε τις πρώτες αφίξεις στο κόκκινο χαλί των βραβείων Όσκαρ

H γνωστή από το «Ru Paul's Drag Race» drag queen Shangela, μέλος του cast του «A Star is Born»

Η Μαρία Μενούνος

Amandla Stenberg

Ο Billy Porter των «American Horror Story» και «Pose»

Νάνσι Γκαρσία

 Άσλεϊ Γκράχαμ

Εμίλια Κλαρκ

Γιαλίτσα Απαρίσιο , Μαρίνα ντε Ταβίρα, υποψήφιες για Όσκαρ Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Roma»

H  Ρετζίνα Κινγκ υποψήφια στην κατηγορία  του Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία  «If Beale Street Could Talk»

Ο  Σπάικ Λι υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Παραγωγής και Διασκευασμένου Σεναρίου με την ταινία «BlacKkKlansman»

Η Μελίσα Μακάρθι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Can You Ever Forgive Me?»

O Στέφαν Τζέιμς, o οποίος  πρωταγωνιστεί στην ταινία «If Beale Street Could Talk»

H Γκλεν Κλόουζ, η οποία είναι υποψήφια για τον Α' Γυναικείο Ρόλο για την ταινία «Η σύζυγος»

Η ενδυματολόγος Σάντι Πάουελ υποψήφια  για τα Κοστούμια του «The Favourite» και του «Mary Poppins

Οι άνδρες πρωταγωνιστές του «The Favourite»: Νίκολας Χουλτ και Τζο Άλγουιν

O Σαμ Έλιοτ, υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου με το «A Star Is Born»

H Έιμι Άνταμς υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου με το «Vice»

Η υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου με το «The Favourite», Έμα Στόουν

Ο πρωταγωνιστής του «Black Panther» Τσάντουικ Μπόζμαν

Ο Ράμι Μάλεκ του «Bohemian Rhapsody», υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου με τη συμπρωταγωνίστριά του, Λούσι Μπόιντον

Η Τζένιφερ Λόπεζ

Η Ρέιτσελ Βάις υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, με το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ

Η υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και Όσκαρ Τραγουδιού Lady Gaga

H Ολίβια Κόλμαν, υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου με την ταινία «The Favourite»

Ο Μπράνλεϊ Κούπερ, υποψήφιος για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου με το «A Star Is Born», και η σύντροφος του  Ιρίνα Σάικ

Ο σκηνοθέτης του «Roma», Αλφόνσο Κουαρόν, με τα παιδιά του, την Τες και τον Όλμο

Σαρλίζ Θερόν

Τα βραβεία και οι νικητές

Β’ Γυναικείος Ρόλος  – Regina King (If Beale Street Could Talk)

Amy Adams (Vice)
Marina De Tavira (Roma)
Regina King (If Beale Street Could Talk)
Emma Stone (The Favourite)
Rachel Weisz (The Favourite)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης