Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων συνεχίζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΣΠΑ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο σπουδαίος ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο και η πρωτοποριακή και τολμηρή Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λοζιέ, πρόκειται να παραβρεθούν μεταξύ άλλων στην Ταινιοθήκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (20-30/11 2019). Ένα πρόγραμμα που επίσης περιλαμβάνει την φιλμογραφία του σπουδαίου Πορτογάλλου σκηνοθέτη Μανοέλ Ολιβέιρα, τις ταινίες μυθοπλασίας της Ανιές Βαρντά, το σύνολο του έργου της Εύας Στεφανή κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις εφετινές εκπλήξεις είναι η προβολή επτά ταινιών του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον Φρανσουά Τριφό σε μια μεταξύ τους «συνομιλία», με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά συνεντεύξεων του ‘Αλφρεντ Χίτσκοκ προς τον Φρανσουά Τριφό). Και βέβαια, η πολυαναμενόμενη προβολή ( 15/2/2020, στην ΕΛΣ) της αποκατεστημένης – με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος της ταινίας «Απάχηδων των Αθηνών» αντίγραφο της οποίας βρήκε ο Κώστας Γαβράς στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας.

Η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, ανακοίνωσε σήμερα, εκτός από το πρόγραμμα της νέας σεζόν, τις άμεσες προτεραιότητες της Ταινιοθήκης που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού και πρέπει να συνεχιστούν. Κατ’ αρχήν οι μελέτες για τον τεχνικό εκσυγχρονισμό των κτιρίων της στον Κεραμεικό και στα Εργαστήρια της Αγίας Παρασκευής, όπως και ο εκσυγχρονισμός της ψηφιοποίησης και καταλογoγράφησης των μη φιλμικών συλλογών της Ταινιοθήκης.

Έτερος σημαντικός στόχος στον οποίο αναφέρθηκε είναι η πλήρης λειτουργία του Μουσείου της Ταινιοθήκης: « χάρη στη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, ολοκληρώθηκε η πλήρης μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και έχει κατατεθεί προς υπογραφή στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπεύθυνη για την κατάρτιση των μελετών του Μουσείου αλλά και για την υλοποίηση του έργου είναι η καθηγήτρια της ΑΣΚΤ και αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης Αφροδίτη Λίτη, η οποία, αφού έκανε μια ενδελεχή περιγραφή του Μουσείου (που θα απλωθεί σε έναν χώρο 108 τ.μ, μέσα από 5 εκθεσιακές ενότητες με συλλεκτικά αντικείμενα της ιστορίας του κινηματογράφου αποκτήματα της Αγλαΐας Μητροπούλου με προσωπική της δαπάνη την δεκαετία του 70 από το Λονδίνο) ανακοίνωσε πως το Μουσείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2019. «Ο σχεδιασμός του θέλουμε να είναι απλός και λιτός, ώστε να συνάδει με το κτίριο της Ταινιοθήκης και με την περιοχή» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να δώσουμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος διευρυμένες δυνατότητες, οικονομικές και υποστηρικτικές, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που οι ταινιοθήκες παίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη, διαπιστώνουμε ότι, η εμπειρία χρόνων και η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού τη βοήθησε να έχει ένα πιο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το 2019. Αυτό δεν πρέπει να διακοπεί, δεδομένου ότι έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις υποδομών, μελετών, συνεργασιών και στόχων από ένα Δ.Σ. και μια Πρόεδρο που γνωρίζουν καλά, θεωρητικά και πρακτικά, το πεδίο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η Ταινιοθήκη αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του σινεφίλ κοινού κι αυτή είναι μία από τις σημαντικές προσφορές της, για την οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο που αγαπά το σινεμά. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη στη νέα της πορεία και παραγωγική στη συνεργασία της με τους άλλους θεσμούς του ελληνικού σινεμά στη χώρα».

Κινηματογράφος και Πόλη το καλοκαίρι

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Ταινιοθήκη δίνοντας καλοκαιρινή γεύση στην κινηματογραφοφιλία, προβάλει τρεις βωβές ταινίες ( 29 και 30/6 στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς) γυρισμένες στις αρχές του 20ού αιώνα σε Αθήνα και Βερολίνο: Οι Περιπέτειες του Βιλλάρ, Άνθρωποι την Κυριακή, Κοινωνική Σαπίλα. με ζωντανή εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής από τον συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη. Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου αφιερώματος με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και Πόλη» που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο (12-18/9), κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας προβολών με εμβληματικές, ομιλούσες, ταινίες γυρισμένες σε σημαντικές μητροπόλεις όλου του κόσμου (από την Αθήνα και το Παρίσι, μέχρι το Τόκιο και τη Βενετία) σκηνοθετών όπως οι Φρ.Τριφό, Ν.Μορέτι, Β.Βέντερς, Γ.’Αλεν, Α.Ρενέ, Σ.Κόπολα κ.α. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης