Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού για τη διεύρυνση του προγράμματος Covid – 19, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) έστειλε επιστολή στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Σε αυτήν επισημαίνει και πάλι την εμμονική στάση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), που τελικά, απέτυχε να δείξει απλότητα και γενναιότητα στην προσέγγιση του διαγωνισμού καθώς δεν έδωσε διέξοδο ούτε διόρθωσε επιζήμιες, λανθασμένες αποφάσεις του, αναγκάζοντας το Υπουργείο να επωμιστεί ευθύνες που το ίδιο το ΕΚΚ δημιούργησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τονίζει στην ίδια επιστολή ότι οι προφανείς αστοχίες της μέχρι τώρα διαδικασίας μπορούν να διορθωθούν, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας διεύρυνσης, με μία σημαντική, όμως, προϋπόθεση: ότι θα αυξηθούν και οι τελικές επιλογές παραγωγής, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους και, αυξάνοντας αναλογικά, το αναγκαίο ποσό.

Συνεπείς στις μέχρι τώρα διεκδικήσεις της, η ΕΕΣ ζητεί από την Υπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε και το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.:

Να ανακοινώσει άμεσα τα μέλη που θα απαρτίζουν τις επιτροπές, επιλέγοντας πρόσωπα κύρους από όλο το φάσμα της κινηματογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να ανακοινώσει τα γενικώς παραδεκτά κριτήρια αξιολογικής προσέγγισης των σεναρίων και να ορίσει καταληκτική ημερομηνία.

Οι προκριθείσες προτάσεις της πρώτης φάσης να διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα της προκήρυξης (είσπραξη 2500 ευρώ για κάθε εγκριθέν σχέδιο και συμμετοχή στη δεύτερη φάση για χρηματοδότηση της παραγωγής).

Να ισχύσει η επιπλέον χρηματοδότηση της παραγωγής των 25 νέων ντοκιμαντέρ και των 25 νέων μικρού μήκους της δεύτερης χρηματοδοτικής φάσης γιατί αυτό αδικεί τους επιτυχόντες στην πρώτη, έωλη φάση του διαγωνισμού.

Τέλος, η ΕΕΣ επισημαίνει την ανάγκη για διάλογο του Υπουργείου με την κινηματογραφική κοινότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου καινοτόμου, ριζικά μεταρρυθμιστικού Νόμου Πλαισίου για μια βιώσιμη Εθνική Κινηματογραφία, της οποίας αναγκαία και βασική συνθήκη είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι του χώρου να μπορούν να δημιουργούν με ασφάλεια και να ζουν με αξιοπρέπεια από την εργασία τους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης