Για τον Κεν Λόουτς, το Brexit δεν είναι παρά ένας «περισπασμός» μπροστά στις παρεκκλίσεις του άκρατου φιλελευθερισμού. Παραμένοντας στρατευμένος, ο Άγγλος μαχητικός κινηματογραφιστής, ο οποίος είναι προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Λιμιέρ της Λιόν, εκτιμά ότι η «ανάγκη να αγωνιζόμαστε» δεν ήταν «ποτέ τόσο ισχυρή».

«Νομίζω πως ο κόσμος είναι πολύ επικίνδυνος σήμερα», ανάμεσα «στην κατάρρευση του οικονομικού συστήματος» και την «άνοδο της ακροδεξιάς», δήλωσε ο 83χρονος σκηνοθέτης στη διάρκεια μιας συνάντησης με το κοινό χθες, Πέμπτη, μερικές ημέρες πριν από την κυκλοφορία στη Γαλλία της νέας του ταινίας «Sorry We Missed You», μια αδυσώπητη ματιά στην «uberοποίηση» της κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Νομίζω πως οφείλουμε να το πολεμήσουμε αυτό με όλους τους δυνατούς τρόπους, πολιτικά, οργανωμένοι, καταλαβαίνοντας τι και γιατί δεν πάει καλά» την ώρα που αυτή «η φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς προκαλεί μειώσεις μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, ανασφάλεια και αύξηση της φτώχειας σε πολλά μέρη», εξήγησε.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε ισχυροί λόγω του αριθμού μας. Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι», είπε, εκτιμώντας ότι «υπάρχει ελπίδα».

«Η ελπίδα υπάρχει όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται», είπε στο masterclass αυτό, σε έναν διάλογο με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Λιμιέρ Τιερί Φρεμό και τη βουλευτίνα της Ανυπόταχτης Γαλλίας Κλεμεντίν Οτέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτόν τον ακαταπόνητο μαχητή, απέναντι σε αυτή τη μάχη που πρέπει να διεξαχθεί, «το Brexit είναι ένας περισπασμός», επειδή «τα μεγάλα προβλήματα που γνωρίζουμε την ώρα που βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι πάντα εκεί όταν την εγκαταλείψουμε». «Και αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρωθυπουργός τα προβλήματα θα είναι ακόμη πιο σημαντικά».
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χθες το πράσινο φως σε μια συμφωνία για το Brexit που ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων λίγο πριν από την έναρξη μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να δώσει μάχη για να την περάσει από το Κοινοβούλιό του.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να την «απορρίψουν».

Καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, ο Κεν Λόουτς εκτίμησε πως το Εργατικό Κόμμα «απαντά σε εκείνο που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη».
«Έχουν ανάγκη ένα σύστημα υγείας, έχουν ανάγκη σίγουρες δουλειές, έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν μια αξιοπρεπή ζωή», είπε.

Στο «Sorry We Missed You», μια ταινία-γροθιά στο στομάχι που διαγωνίστηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, ο Κεν Λόουτς αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, του Ρίκι και της Άμπι, γονιών δύο παιδιών, οι οποίοι, αν και εργάζονται, δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα. Απαυδυσμένος από τη μία μετά την άλλη κακοπληρωμένη δουλειά, ο Ρίκι αγοράζει ένα φορτηγάκι για να γίνει αυτοαπασχολούμενος οδηγός, ενώ εργάζεται παράλληλα σε μια εταιρία ταχυμεταφορών: μια δουλειά που θα του προσθέσει κι άλλες δυσκολίες.
Ο Κεν Λόουτς συνέλαβε την ιδέα όταν, μαζί με τον σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, επισκέπτονταν τράπεζες τροφίμων για την προηγούμενη ταινία του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2016.

«Υπήρχαν εκεί άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν, που δεν ήταν ακριβώς άνεργοι ή άστεγοι, αλλά εργαζόμενοι φτωχοί», είπε. «Συνειδητοποιήσαμε πως τα δύο τρία των νέων θέσεων εργασίας των τελευταίων δέκα ετών είναι επισφαλείς θέσεις απασχόλησης».

Η ιστορία αυτών των θέσεων απασχόλησης «είναι αυτή που θέλουμε να διηγηθούμε, αισθανθήκαμε ότι ήταν απαραίτητο».

Για τον Κεν Λόουτς, αιώνιο υπερασπιστή της εργατικής τάξης, «μια ταινία που είναι απλώς προπαγάνδα δεν είναι μια καλή ταινία».

Αλλά «υπάρχει μια σχέση ‘ομφάλιου λώρου’ ανάμεσα στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες της προσωπικής μας ζωής και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο», είπε.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης