Με πέντε νέες ταινίες, και τρεις επανεκδόσεις, ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Από τις νέες ταινίες ξεχωρίζει ο Πατέρας του Φλοριάν Ζελέρ με τον οσκαρικό Άντονι Χόπκινς σε μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Ωστόσο ας δούμε και τις οκτώ ταινίες που η κάθε μία ξεχωριστά αποτελεί μια καλή κινηματογραφική πρόταση για αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πατέρας» – Ένα οσκαρικό ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Άντονι Χόπκινς

Ένα Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Άντονι Χόπκινς και μια συγκλονιστική ερμηνεία στην ταινία του Φλοριάν Ζελέρ «Ο Πατέρας».

Ζώντας σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου, ο 80χρονος Άντονι αντιστέκεται στη φροντίδα που του παρέχει η κόρη του, η Αν. Αυτή σκοπεύει να φύγει και να ζήσει στο Παρίσι, ή τουλάχιστον είναι ο Άντονι που επιμένει να το λέει. Τώρα βρέθηκε μια νέα γυναίκα να τον βοηθάει, και το όνομα της είναι Λόρα. Αλλά το μυαλό του γηραιού άντρα ολοένα κι απομακρύνεται, και είναι θέμα χρόνου που και ο ίδιος θα αρχίσει να αμφισβητεί αυτά που λέει ή βλέπει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The Father

Δραματική 2020 

Διάρκεια: 97′

Αγγλογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Φλοριάν Ζελέρ με τους: Άντονι Χόπκινς, Ολίβια Κόλμαν, Ίμογκεν Πουτς.

Δείτε το βίντεο:

 

«Black Widow» με τη Σκάρλετ Γιόχανσον

 Η Black Widow, κατά κόσμον Νατάσα Ρομανόφ, βρίσκεται κυνηγημένη από τις Αρχές μετά τα γεγονότα του «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», όταν μια παλιά γνώριμη έρχεται να τη βγάλει από την αφάνεια. Αφορμή η σατανική δράση ενός αδίστακτου άντρα, ο οποίος φυλάει μερικά σοκαριστικά μυστικά για την οικογένεια της υπερηρωίδας.

Περιπέτεια 2021

Διάρκεια: 133′

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Κέιτ Σόρτλαντ με τους: Σκάρλετ Γιόχανσον, Φλόρενς Πιού, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Ρέιτσελ Βάις.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Νίκος Καρούζος – Ο Δρόμος για το Έαρ με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ντοκιμαντέρ για τον διάσημο ποιητή. Ένα σινε-πορτρέτο του επιδραστικού Νίκου Καρούζου, το οποίο εξερευνά ισόποσα τη ζωή, το καλλιτεχνικό έργο και την ποητική διάσταση ενός άντρα ο οποίος έζησε εξόριστος προτού βρεθεί ανάμεσα στους πιο αταξινόμητους συγγραφείς της γενιάς του.

Η ταινία του Γιάννη Καρπούζη έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020 όπου και απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Σύνοψη:

Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ σούπερ 8 και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Γιώργος Ξένος, Σάββας Μιχαήλ, Κωστής Παπακόγκος, Τίτος Πατρίκιος, Πότα Κακαβά, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Ευριπίδης Γαραντούδης, Θεόδωρος Ρακόπουλος, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Σαββίδης, Μαίρη Μεϊμαράκη, Τάσος Γουδέλης, Θάνος Σταθόπουλος, Αντώνης Φωστιέρης, Απόστολος Γιαγιάννος, Μανόλης Πρατικάκης, Αριστείδης Βετούλης, Irene Larsson, Σταύρος Στρατηγάκος, Εύα Μπέη, Θάνος Κωνσταντινίδης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρπούζης

Σενάριο: Ανδρέας Βακαλιός, Ηλίας Λιατσόπουλος

Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Καταλειφός

Δείτε το τρέιλερ:

 

Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος

Ντοκιμαντέρ των Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωνσταντόπουλου. Μαχήτριες της αντίστασης αφηγούνται τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και του εμφυλίου.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ονειρομπελάδες

Ένα σύγχρονο παραμύθι κινουμένων σχεδίων για τις περιπέτειες της νεαρής 12χρονης Μίνας με την καινούρια της οικογένεια. Μία ευφάνταστη ταινία για όλη την οικογένεια που αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο των ονείρων.

Σύνοψη

Η ήσυχη ζωή της 12χρονης Μίνας αναστατώνεται, όταν εμφανίζεται η θετή αδελφή της Τζένη. Η Τζένη είναι ενοχλητική και η Μίνα θέλει να την ξεφορτωθεί! Μία νύχτα, η Μίνα συναντά τους δημιουργούς ονείρων και ανακαλύπτει ότι μπορεί να αλλάξει την Τζένη μέσα από τα όνειρα της. Αλλά αυτή η απόφαση έχει απρόσμενες επιπτώσεις. Οπότε, η Μίνα πρέπει να σώσει την Τζένη και την ίδια της την οικογένεια.

Σε σκηνοθεσία: Κιμ Χάγκεν Γιένσεν, Τόνι Ζινκ και σε σενάριο: Σούρεν Γκριντέρσλεβ Χάνσεν.

Στα ελληνικά ακούγονται: Λυδία Τζανουδάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μελίνα Κατσακούλη, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Χάρης Φραγκούλης, Βασίλης Μήλιος.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Επανεκδόσεις

«Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» του Αλέν Ρενέ

Σε ένα άδειο πολυτελές ξενοδοχείο ένας άντρας προσπαθεί να θυμίσει σε μια παντρεμένη γυναίκα την ερωτική ιστορία που είχαν την προηγούμενη χρονιά στο Μάριενμπαντ και να την πείσει να φύγει μαζί του.

L’ Annee Derniere a Marienband

Σινεφίλ 1960

Διάρκεια: 94′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Αλέν Ρενέ με τους: Ντελφίν Σεϊρίνγκ, Τζιόρτζιο Άλμπερτάτσι, Σάσα Πιτοέφ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

«Κραυγές και Ψίθυροι» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Η Κάριν και η Μαρία, μαζί με την Άνα, μια υπηρέτρια, συμπαραστέκονται στην αδελφή τους Άγκνιες που πεθαίνει. Διάφορες τραυματικές μνήμες ξεπηδούν, αποκαλύπτοντας τις προβληματικές σχέσεις των τριών αδελφών.

Viskningar Och Rop / Cries and Whispers

Σινεφίλ 1972 

Διάρκεια: 90′

Σουηδική ταινία, σκηνοθεσία Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με τους: Ίνγκριντ Τούλιν, Λιβ Ούλμαν, Χάριετ Άντερσον, Κάρι Σίλβαν, Έρλαντ Γιόζεφσον.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

«Η Ταβέρνα της Τζαμάϊκα» του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στις ακτές της Κορνουάλης των αρχών του 19ου αιώνα μια ομάδα πειρατών που εδρεύει στο «Jamaica Inn» προκαλεί ναυάγια για να ληστεύει το πολύτιμο φορτίο των πλοίων. Όταν η ανιψιά της γυναίκας του ιδιοκτήτη φτάνει στο πανδοχείο για να μείνει με τη θεία της, η εγκληματική δράση των κακοποιών αρχίζει να ξεσκεπάζεται, ενώ ο ιδιόρρυθμος άρχοντας της περιοχής δεν αργεί να γοητευτεί από την όμορφη νεαρή.

Jamaica Inn

Μυστηρίου 1939 

Διάρκεια: 108′

Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ με τους: Μορίν Ο’ Χάρα, Τσαρλς Λότον, Ρόμπερτ Νιούτον.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης