«Με πέντε νέες ταινίες, και δύο επανεκδόσεις, ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα.

Από τις νέες ταινίες ξεχωρίζει το δραματικό θρίλερ «Υποσχόμενη Νέα Γυναίκα» της Έμεραλντ Φενέλ, ενώ οι φίλοι τής περιπέτειας και της ταχύτητας θα ικανοποιηθούν από το γνωστό φραντσάιζ «Fast & Furious», που έφτασε αισίως το 9ο επεισόδιο. Επίσης, υπάρχει το ενδιαφέρον ελληνικό αγροτικό δράμα «Digger» και το ντοκιμαντέρ «Όρνιθες (Ή Πως να Γίνεις Πουλί)», αλλά και το συγκλονιστικό ιρανικό δράμα «Γιάλντα, η Νύχτα της Συγχώρεσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Fast & Furious 9: Μαχητές των Δρόμων» – Ο Βιν Ντίζελ επιστρέφει και κόβει την ανάσα

Νέες περιπέτειες για τους ήρωες του πολύ επιτυχημένου σινε-franchise που ανεβάζει την αδρεναλίνη και κόβει την ανάσα. Το «Fast & Furious 9: Μαχητές των Δρόμων» του Τζάστιν Λιν πιάνει το νήμα των γεγονότων από το τέλος του όγδοου επεισοδίου του «Fast & Furious».

Ο Ντομ Τορέτο ζει μια ήσυχη ζωή μαζί με τη Λέτι και τον γιο τους, τον μικρό Μπράιαν, όμως γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος πάντα θα καραδοκεί στον ορίζοντα. Αυτή τη φορά, η απειλή θα αναγκάσει τον Ντομ να αντιμετωπίσει τις αμαρτίες του παρελθόντος του, αν θέλει να σώσει τους αγαπημένους του ανθρώπους. Η ομάδα του συγκεντρώνεται ξανά, αυτή τη φορά με σκοπό να σταματήσει μια συνωμοσία παγκοσμίων διαστάσεων, στην οποία ηγείται ο πιο ικανός δολοφόνος και ο πιο δεινός οδηγός που έχει αντιμετωπίσει ποτέ. Αυτός ο άνδρας τυχαίνει να είναι ο ξεχασμένος αδερφός του Ντομ, ο Τζέικομπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία:Τζάστιν Λιν

Με τους Βιν Ντιζελ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ludacris, Τάϊριζ Γκίμπσον, Τζον Σίνα και Σαρλίζ Θέρον.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Υποσχόμενη Νέα Γυναίκα» με την Κάρεϊ Μάλιγκαν

Η Κάρεϊ Μάλιγκαν παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία ταινία που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα Όσκαρ, καθώς απέσπασε το βραβείο για πρωτότυπο σενάριο. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού Έμεραλντ Φενέλ («Άννα Καρένινα», «Το Κορίτσι από τη Δανία», «The Crown»).

Όλοι έλεγαν ότι η Κάσι ήταν μια πολλά υποσχόμενη νεαρή γυναίκα, με λαμπρό μέλλον ως φοιτήτρια της ιατρικής, μέχρι που ένα δραματικό γεγονός -ο βιασμός της συγκατοίκου και καλύτερης φίλης της από έναν συμφοιτητή- αλλάζει την πορεία της. Η Κάσι εργάζεται πλέον σε καφέ, αλλά τίποτα στη ζωή της δεν είναι αυτό που φαίνεται. Τις νύχτες συχνάζει σε μπαρ προσποιούμενη τη μεθυσμένη. Όταν οι άνδρες δοκιμάζουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της, η Κάσι αποκαλύπτει πως δεν έχει πιει σταγόνα. Μέχρι που μια απροσδόκητη συνάντηση θα της δώσει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

(Promising Young Woman)  της Έμεραλντ Φενέλ,

Δραματική ταινία 2020

Διάρκεια: 113

Παίζουν Κάρεϊ Μάλιγκαν, Μπο Μπέρναμ, Άλισον Μπρι, Κλάνσι Μπράουν,Τζένιφερ Κούλιτζ, Λαβέρν Κοξ, Κόνι Μπρίτον.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη με τους Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα

Το Digger είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή μας. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης. Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης, Μαρία Βώττη, Βαγγέλης Μουρίκης.

Με τους: Βαγγέλη Μουρίκη, Αργύρη Πανταζάρα, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ.

Ελληνική ταινία

Διάρκεια: 101’

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Γιάλντα, η Νύχτα της Συγχώρεσης» – Ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα του Μασούντ Μπακσί

Η ταινία «Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης» είναι ένα συγκλονιστικό κοινωνικό – δικαστικό δράμα από το Ιράν, για την αγάπη, τη συχώρεση και τη δύναμη της τηλεόρασης, που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στο Φεστιβάλ Sundance ενώ προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Βερολίνου (Generation).

Η Μαριάμ είναι μια φτωχή εικοσάχρονη κοπέλα, που παντρεύτηκε τον μεγαλύτερό της ευκατάστατο ηλικιωμένο Νάσερ με προσωρινό γάμο. Όμως τα πάντα ανατρέπονται όταν η νεαρή σύζυγος σκοτώνει κατά λάθος, χωρίς δόλο, τον άντρα της. Η τύχη της καταδικασμένης σε θάνατο χήρας είναι πλέον στα χέρια της κόρης του μακαρίτη, της Μόνας. Ο τόπος όπου θα δοθεί, ή δεν θα δοθεί, αυτή η συγχώρεση για τον φόνο, είναι το πλατό ενός τηλεοπτικού στούντιο, και ο χρόνος είναι η «νύχτα της συγχώρεσης», που στην ιρανική παράδοση ονομάζεται «Γιάλντα». Η Γιάλντα είναι ένα περσικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Ζωροαστρική παράδοση, είναι μία γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου. Στην πιο μεγάλη και πιο σκοτεινή νύχτα του χρόνου, οι άνθρωποι μαζεύονται, πίνουν και τρώνε έως αργά για να υποδεχτούν ασφαλείς και ανανεωμένοι τη νέα μέρα…

Η δύσκολη και επίπονη και για τις δύο γυναίκες αναψηλάφηση των γεγονότων του γάμου, όπως παρουσιάζονται από τη χήρα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής της απολογίας για το έγκλημά της, ώστε να πεισθεί η κόρη του νεκρού να παραχωρήσει τη συγνώμη της, θα αποκαλύψει πολλά, τόσο για την κοινή ζωή του ζευγαριού, όσο βέβαια και για την ίδια την ιρανική κοινωνία, τη θέση της γυναίκας εντός της, αλλά και τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης 2020

Διάρκεια 89’

Σκηνοθεσία και σενάριο: Μασούντ Μπακσί

Ηθοποιοί: Σαντάφ Ασγκαρί, Μπενάκ Τζαφαρί, Μπαμπάκ Καριμί.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη

Οι «Όρνιθες» του κινηματογραφιστή Μπάμπη Μακρίδη -δημιουργού του «L» (Sundance Film Festival 2012) και του «Οίκτου» (Pity, Sundance Film Festival 2018, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019)- είναι μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, την ελευθερία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια υβριδική ταινία, στα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2020 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και πανελλήνια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, BelDocs (Σερβία), Shanghai IFF (Κίνα), Molodist (Ουκρανία), New Horizons (Πολωνία), Valencia FF (Ισπανία), Indiecork (Ιρλανδία).

Η ταινία εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των «Ορνίθων», την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία -από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που -όλοι τους- ονειρεύονται πως πετούν.

Ένα φιλμ-εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.

Η παραγωγή της ταινίας, με τη συνεργασία της Neda Film της Αμάντας Λιβανού, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Τα βασικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), την Ισλανδία (Ρέικιαβικ και ενδοχώρα) και την Αργεντινή (Παταγονία), ενώ λίγα γυρίσματα έγιναν και στις γαλλικές Άλπεις, το Κάιρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Βελιγράδι.

Η ταινία συνοδεύει τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, όπου παίζεται. Η θεατρική παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε τη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018, όπου παρουσιάστηκε στον κανονικό προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ταξίδεψε στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Santiago a Mil.

 Δείτε το τρέιλερ:

 

Η ταινία «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι σε επανέκδοση

Η ταινία «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι με δύο βραβεία στις Κάννες θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Στο Χονγκ Κονγκ του 1962 δύο ζευγάρια μετακομίζουν σε διπλανά δωμάτια στο ίδιο κτήριο την ίδια ημέρα. Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ του κύριου Τσόου (Τόνι Λιούνγκ) και της κυρίας Τσαν (Μάγκι Τσενγκ) με αφορμή τη συχνή απουσία των συζύγων τους λόγω δουλειάς, θα τους οδηγήσει σύντομα στη διαπίστωση πως οι δεύτεροι διατηρούν παράνομη εξωσυζυγική σχέση. Ο ίδιοι δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν πως τους ενώνουν πολλά περισσότερα από το γεγονός πως βρίσκονται διαρκώς μόνοι και μόνιμα εγκλωβισμένοι, ίσως ο καθένας μέσα στον γάμο του, ίσως πίσω από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων και τα χωρίς τακτ κουτσομπολιά τους, ίσως κάτω από ένα υπόστεγο υπό καταρρακτώδη βροχή.

«In the Mood for Love» 2001

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Το Δυστύχημα»  του Τζόζεφ Λόουζι σε επανέκδοση

 Το Δυστύχημα (Accident), ένα ρομαντικό ψυχολογικό δράμα του 1967 από τον Τζόζεφ Λόουζι, σε σενάριο Χάρολντ Πίντερ, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκολας Μόσλεϊ. .

Μια Αυστριακή φοιτήτρια της Οξφόρδης γίνεται το ερωτικό μήλο της έριδος ανάμεσα σε έναν συμφοιτητή της, τον οποίο σχεδιάζει να παντρευτεί, και δύο καθηγητές της.

Δραματική 1967

Διάρκεια: 105′

Aγγλική ταινία, σκηνοθεσία Τζόζεφ Λόουζι με τους: Ντερκ Μπόγκαρντ, Στάνλεϊ Μπέικερ, Μάικλ Γιορκ, Ζακλίν Σασάρ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης