Με πέντε νέες ταινίες και δύο επανεκδόσεις ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για το θρίλερ του Τζόρνταν Πιλ «Ούτε Καν», «Το Νησί του Μπέργκμαν» της Μία Χάνσεν Λαβ, «Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, το τέταρτο μέρος του franchise “AFTER” – «After Ever Happy» της Καστίλ Λάντον και «Οι ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν, η ταινία που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε.

Ακόμη, δύο εμβληματικές ταινίες σε επανέκδοση, «Ο κύριος Αρκάντιν» του Όρσον Γουέλς και «Στη Φωλιά του Κούκου» του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ούτε Καν»: Μια ταινία κοσμικού τρόμου από τον Τζόρνταν Πιλ

Το «Ούτε Καν» διαδραματίζεται λίγο έξω από το Λος Άντζελες, στην κοιλάδα Santa Clarita Valley της Νότιας Καλιφόρνια, όπου τα αδέλφια OJ και Emerald έχουν κληρονομήσει ένα ράντσο αλόγων από τον πατέρα τους. Τα αδέλφια συνεχίζουν τη σκυτάλη της τέχνης του πατέρα τους ως εκπαιδευτές ζώων για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεόρασης. Δίπλα στο ράντσο βρίσκεται ένα πάρκο και ζωολογικός κήπος με διαχειριστή, ένα πρώην παιδί-θαύμα, που κουβαλάει τα δικά του παιδικά τραύματα.

 Ο OJ και η Emerald αρχίζουν να παρατηρούν ανεξήγητα φαινόμενα στο ράντσο τους, τα οποία τους οδηγούν σε απίστευτες ανακαλύψεις που έρχονται από ψηλά. Θα αποπειραθούν λοιπόν να αποτυπώσουν τα μυστήρια στην κάμερα. Τα πράγματα κλιμακώνονται, καθώς τα αδέλφια επιστρατεύουν την εξειδικευμένη βοήθεια του υπαλλήλου ενός καταστήματος ηλεκτρονικών και ενός βετεράνου κινηματογραφιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι προσπάθειές τους περνούν ένα σημείο χωρίς επιστροφή, οι ήρωές μας παρασύρονται στο μάτι μιας ανεπανόρθωτης καταιγίδας. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτο θέαμα κοσμικού τρόμου και μεταφυσικού γουέστερν, με έναν συναισθηματικά πολύπλοκο πυρήνα επιστημονικής φαντασίας.

Nope

Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πιλ

Ηθοποιοί: Ντάνιελ Καλούγια, Κέκε Πάλμερ, Στίβεν Γέουν, Μάικλ Γούινκοτ, Μπράντον Περέα.

Διάρκεια: 95 λεπτά

Χώρα: ΗΠΑ

Δείτε το τρέιλερ:

 

Το Νησί του Μπέργκμαν της Μία Χάνσεν Λαβ

Στην αυτοβιογραφική αυτή ταινία της Γαλλίδας Μία Χάνσεν Λαβ, ένα ζευγάρι Αμερικανών σκηνοθετών ταξιδεύουν στο νησάκι Φόρε της Σουηδίας, εκεί όπου ο Μπέργκμαν έζησε για χρόνια και γύρισε τις περισσότερες ταινίες του. Οι δυο τους σκοπεύουν να περάσουν στο νησί το καλοκαίρι και να δουλέψουν τα σενάρια των επόμενων ταινιών τους, αναζητώντας την έμπνευση στο άγριο και υποβλητικό τοπίο του Φόρε. Όμως η ατμόσφαιρα του νησιού αρχίζει να επιδρά στη σχέση τους…

Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ
Σενάριο: Μία Χάνσεν-Λοβ
Ηθοποιοί: Τιμ Ροθ, Βίκυ Κριπς, Μία Γουασικόφσκα, Άντερς Ντάνιελσεν Λάι

Επίσημη συμμετοχή στα Φεστιβάλ των Καννών, του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Telluride.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς: Η δραματική ταινία της Κάρλα Σιμόν που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου

Η ζωή μιας οικογένειας ροδακινοπαραγωγών αλλάζει ριζικά όταν ο νέος ιδιοκτήτης της γης τους αποφασίζει να πουλήσει τα χωράφια για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Για πρώτη φορά, το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο και προκαλούνται ρήξεις στις σχέσεις τους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Από την Καταλονία με αγάπη, η δίκαια Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου για το 2022 κοιτάζει με τρυφερότητα μια εποχή που μοιάζει να χάνεται μαζί με τις παραδόσεις και την ανεμελιά της, υπό την πίεση μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης. Από την Κάρλα Σιμόν, σκηνοθέτιδα του νοσταλγικού «Ένα Αξέχαστο Καλοκαίρι».

Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν

Πρωταγωνιστούν: Ζορντί Πουγιόλ Ντόλσετ, Άννα Ότιν, Ξένια Ρόζετ, Άλμπερτ Μπος.

Διάρκεια: 120′

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ισπανία, Ιταλία, 2022

Δείτε το τρέιλερ:

 

«After Ever Happy» της  Καστίλ Λάντον

Το τέταρτο μέρος του franchise “AFTER” βρίσκει την Τέσα και τον Χάρντιν  σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Θα συνεχίσει η Τέσα να τον σώζει και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σώσει την σχέση τους ή ήρθε η ώρα να σώσει τον εαυτό της; Όσο ο Χάρντιν βρίσκεται στο Λονδίνο για τον γάμο της μητέρας του βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, ενώ η Τέσα επιστρέφει στο Σιάτλ σε μια τραγική κατάσταση. Αν θέλουν η αγάπη τους να επιβιώσει θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν πάνω στον ίδιο τους τον εαυτό, ο καθένας ξεχωριστά. Τα μονοπάτια τους όμως θα τους φέρουν ξανά κοντά;

Σκηνοθεσία Καστίλ Λάντον
Πρωταγωνιστούν: Ζοζεφίν Λάνγκφορντ, Χίρο Φάινς-Τίφιν, Λουίζ Λόμπαρντ

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ και το Μυστήριο της Νεκρής Κοπέλας» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ο Πατρίς Λεκόντ διασκευάζει και σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Ζωρζ Σιμενόν «Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα», με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Μία νεαρή κοπέλα θα βρεθεί νεκρή σε μια πλατεία του Παρισιού, φορώντας ένα βραδινό φόρεμα. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ θα πρέπει αρχικά να ανακαλύψει την ταυτότητα της κοπέλας και έπειτα να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες της ζωής της ώστε να βρει τον δολοφόνο.

Γαλλία, Βέλγιο, 2022

Παραγωγή: Ζαν-Λουί Λιβί
Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ
Σενάριο: Πατρίς Λεκόντ, Ζερόμ Τονέρ
Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μελανί Μπερνιέ, Ορόρ Κλεμάν, Ερβέ Πιερ

Διάρκεια: 89 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Στη Φωλιά του Κούκου» του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον σε επανέκδοση

Μοναδική επανέκδοση σε νέα ψηφιακή κόπια. 60 χρόνια από την έκδοση του μυθιστορήματος και 45 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας.

“Ποιος από εσάς τους τρελούς έχει κότσια;”

Η ταινία «Στη φωλιά του κούκου», σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, μιλάει για έναν εγκληματία με ελεύθερο πνεύμα που μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική και ηγείται, ως αρχηγός των ασθενών, της πτέρυγας ενός ψυχιατρείου με έναν ευχάριστο συνδυασμό θράσους και ευρηματικότητας.

Όταν ο Ραντλ ΜακΜέρφι μεταφέρεται για αξιολόγηση από ένα συγκρότημα φυλακών σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, υποθέτει ότι θα είναι σε ένα λιγότερο περιοριστικό περιβάλλον. Αλλά η νοσοκόμα Ράτσεντ διευθύνει την ψυχιατρική τους πτέρυγα με αυστηρή πειθαρχία, κρατώντας τους ασθενείς υποταγμένους μέσω κακοποιήσεων, φαρμακευτικής αγωγής και συνεδριών ηλεκτροσπασμοθεραπείας (θεραπευτικού ηλεκτροσόκ).

Η μάχη μεταξύ του επαναστατημένου ΜακΜέρφι και της άκαμπτης Ράτσεντ σύντομα θα επηρεάσει όλους τους ασθενείς της πτέρυγας.

Βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα του Κεν Κέσυ, και παραγωγή Σολ Ζάεντς και Μάικλ Ντάγκλας για την Fantasy Films.

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Πρωταγωνιστούν: Τζακ Νίκολσον, Λουίζ Φλέτσερ και ο Γουίλιαμ Ρέντφιλντ

Επίσης παίζουν: Ντάνι Ντε Βίτο, Κρίστοφερ Λόιντ

Η.Π.Α., 1975, Έγχρωμη, DCP
Διάρκεια: 133’

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ο Κύριος Αρκάντιν με τον Όρσον Γουέλς σε επανέκδοση

Ο Βαν Στράτεν, ένας τυχοδιώκτης που φλερτάρει την κόρη του Αρκάντιν, ενός πάμπλουτου Κροίσου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει ο Βαν Στράτεν δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα, σε ένα μπαρόκ φιλμ νουάρ του Όρσον Γουέλς, ο οποίος το 1955 παραλλάσσει ιδιοφυώς τη βασική ιδέα του “Πολίτη Κέιν”. Με τον ίδιο τον σκηνοθέτη στον ρόλο του μυστηριώδη Αρκάντιν και δίπλα του τους Ρόμπερτ Άρντεν,  Πάολα Μόρι, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Ακίμ Ταμίροφ, Πατρίτσια Μεντίνα, Κατίνα Παξινού. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης