Mε επτά νέες ταινίες και πέντε κλασικές επανεκδόσεις, ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα.

Ξεχωρίζουν η διαφορετική κωμωδία με την «Κρουέλα» το κοινωνικό ρεαλιστικό δράμα «Ανάμεσά μας», και οι δύο ελληνικές ταινίες «Μήλα» και «Ράφτης». Ωστόσο ας δούμε και τις δώδεκα ταινίες που η κάθε μία ξεχωριστά αποτελεί μια καλή κινηματογραφική πρόταση για αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρουέλα (Cruella) του Κρεγκ Γκιλέσπι

Η Κρουέλα, η οποία ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης του πανκ, είναι μία ταλαντούχα νέα που ονομάζεται Εστρέλα, ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της. Κάνει παρέα με ένα ζευγάρι νεαρών κλεφτών που εκτιμούν την όρεξή της για αταξίες και μαζί είναι σε θέση να χτίσουν μια ζωή στους δρόμους του Λονδίνου. Μια μέρα, η αισθητική της Εστρέλα για τη μόδα γίνεται αντιληπτή από τη Βαρόνη φον Χέλμαν, μία γυναίκα-θρύλο της μόδας – καταστροφικά κομψή και τρομακτικά υπεροπτική. Η σχέση τους έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν την Εστρέλα στο να «αγκαλιάσει» την σατανική πλευρά του χαρακτήρα της και να μεταμορφωθεί στη σκληρή, αδίστακτη και εκδικητική Κρουέλα.

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Έμα Τόμσον, Τζόελ Φράι
Διάρκεια: 134 λεπτά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ένα Ήσυχο Μέρος 2» του Τζον Κραζίνσκι

Σίκουελ της επιτυχημένης ταινίας τρόμου «Ένα Ήσυχο Μέρος» του (2018).

Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου, καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

A Quiet Place Part II

Ταινία Τρόμου 2020

Διάρκεια: 97′

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζον Κραζίνσκι με τους: Έμιλι Μπλαντ, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ, Κίλιαν Μέρφι.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.
Το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου. Παγκόσμια πρεμιέρα στο άνοιγμα των Οριζόντων του Φεστιβάλ Βενετίας, επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Σκηνοθεσία Χρήστος Νίκου

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής
Διάρκεια: 89 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ανάμεσά Μας» των Λικ Νταρντέν και Ζαν-Πιερ Νταρντέν

Ένας έφηβος Βέλγος, επηρεασμένος από τον ιμάμη του και μια εξτρεμιστική ανάγνωση του Κορανίου, αποφασίζει να δολοφονήσει την καθηγήτρια αραβικών του.

O 13χρονος Αχμέντ ξαφνικά δε μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει. Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένειά του, τους φίλους του, ολόκληρο τον κοινωνικό του κύκλο: δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή».

Young Ahmed

Δραματική 2019

Διάρκεια: 85′

Βελγο-γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν με τους: Ολιβιέ Μπονό, Ιντίρ Μπεν Άντι, Μιριέμ Ακεντιού, Κλερ Μποντσόν.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Ράφτης» με τον Δημήτρη Ήμελλο και την Ταμίλλα Κουλίεβα

Ο παραμυθένιος «Ράφτης» με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και την Ταμίλλα Κουλίεβα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που υπογράφει η ταλαντούχα Σόνια Λίζα Κέντερμαν.

Η Ελληνογερμανίδα σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τις μικρού μήκους ταινίες “Νικολέτα” (2013) και “Λευκό Σεντόνι” (2014), υφαίνει με μαεστρία τον Ράφτη, μία αισιόδοξη και ανθρωποκεντρική ιστορία με φόντο την κρίση, όπως τη βιώνει σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο ο συγκινητικός και αναπάντεχα δυνατός πρωταγωνιστής της.

Η αργοπορημένη ενηλικίωση ενός ονειροπόλου ράφτη που ζει στο μικροσκοπικό πατάρι του οικογενειακού ραφτάδικου, η μεταμόρφωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου σε πλανόδιο δημιουργό, που βρίσκει την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη, είναι στο επίκεντρο αυτής της τρυφερής και λυρικής ιστορίας.

Ο «Ράφτης» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 24ο Tallinn Black Nights FilmFestival στην Εσθονία, ενώ η πανελληνία πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης όπου απέσπασε το Βραβείο FIPRESCI, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας και το Πρώτο βραβείο ΕΡΤ.

Σύνοψη

Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο,  ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;

Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν και σενάριο: Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Tracy Sunderland

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος και Δάφνη Μιχοπούλου.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Εφτά Λεπτά Ψυχής» του Πάνου Βλάχου

Στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, σημειώθηκε ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης βγήκε νικητής του πρώτου επίσημου αγώνα Μαραθωνίου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς όμως ένας άσημος νερουλάς από το Μαρούσι, που δεν είχε ποτέ ξανά συμμετάσχει σε κάποιον αθλητικό αγώνα, πέτυχε ένα τέτοιο ασύλληπτο ρεκόρ;

Το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής» («Seven Minutes of Soul») αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πάνου Βλάχου. Ο σκηνοθέτης διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές και ρίχνει φως στους αφανείς ήρωες και στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα.

Σκηνοθεσία : Πάνος Βλάχος

Συμμετέχουν: Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Γιάννης Κούρος, Χαρίλαος Βασιλάκος, Paco Borao, Dr. Yannis Pitsiladis.

Αφήγηση: Αιμίλιος Χειλάκης, Νίκος Καλογερόπουλος, Πάνος Βλάχος

Διάρκεια: 75’

Έτος Παραγωγής: 2020

Δείτε το τρέιλερ:

 

Οι Κρουντς 2: Νέα Εποχή του Τζόελ Κρόφορντ

Οι Κρουντς έχουν επιβιώσει από αρκετούς κινδύνους και καταστροφές, από φτερωτά προϊστορικά θηρία μέχρι το τέλος του κόσμου, όμως τώρα θα αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση: μια αντίπαλη οικογένεια.

Οι Κρουντς χρειάζονται ένα νέο μέρος για να ζήσουν. Έτσι λοιπόν η προϊστορική οικογένεια ξεκινάει την αναζήτηση μιας ασφαλέστερης περιοχής που θα αποτελεί το σπιτικό της. Όταν ανακαλύπτουν ένα ειδυλλιακό, περιφραγμένο παράδεισο που καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματά τους βρήκαν τη λύση τους… εκτός από μια λεπτομέρεια. Μια άλλη οικογένεια κατοικεί ήδη εκεί: Οι Προχώβιοι.

The Croods: A New Age

Σκηνοθεσία: Τζόελ Κρόφορντ

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Οικογενειακή, Κωμωδία, Περιπέτεια.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Γουόνγκ Καρ Βάι επί 3

Σε επανέκδοση τρεις ταινίες του Γουόνγκ Καρ Βάι. Μαζί την ίδια εβδομάδα κυκλοφορούν στα σινεμά οι ταινίες «Chungking Express» (1994), «Έκπτωτοι Άγγελοι» (1995) και «Ευτυχισμένοι Μαζί» (1997), σε ειδικά αποκατεστημένες κόπιες 4K τις οποίες έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Καρ Βάι.

Ευτυχισμένοι Μαζί

Ο Φάι και ο Χο είναι δύο Κινέζοι εραστές οι οποίοι ταξιδεύουν μέχρι την Αργεντινή, όπου και χωρίζουν. Ο Φάι πιάνει δουλειά ως πορτιέρης σε μπαρ του Μπουένος Άιρες. Όταν ο Χο επιστρέφει στη ζωή του, δέχεται να τον φιλοξενήσει, όχι όμως και να ξαναγίνει εραστής του.

Happy Together

Δραματική 1997

Διάρκεια: 96′

Κινέζικη (Χονγκ-Κονγκ) ταινία, σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Βάι με τους: Λέσλι Τσενγκ, Τόνι Λενγκ, Τσανγκ Τσεν.

Έκπτωτοι Άγγελοι

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος δέχεται αποστολές από μια μυστηριώδη γυναίκα που είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Ένας μουγγός μικροπωλητής ερωτεύεται μια γοητευτική κοπέλα, την οποία αναζητά απεγνωσμένα να ξανασυναντήσει. Οι δρόμοι τους «διασταυρώνονται» με αναπάντεχο τρόπο.

Duo Luo Tian Shi / Fallen Angels

Σινεφίλ 1995

Διάρκεια: 90′

Κινέζικη ταινία, σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Βάι με τους: Λέον Λάι, Μισέλ Ράις, Τακέσι Κανεσίρο

Chungking Express

Δύο ερωτευμένοι αστυνομικοί: ο ένας με μια μυστηριώδη γυναίκα που αναζητά την κλεμμένη ηρωίνη της κι άλλος με την ονειροπόλα υπάλληλο μιας καντίνας.

Σινεφίλ 1994

Διάρκεια: 103′

Κινέζικη ταινία, σκηνοθεσία Γουόνγκ Καρ Βάι με τους: Μπριζίτ Λιν, Φέι Γουάνγκ, Τακέσι Κανεσίρο, Τόνι Λενγκ.

Δείτε το τρέιλερ:

«Ζούσε τη Ζωή της» του Ζαν Λικ Γκοντάρ σε επανέκδοση

Δώδεκα επεισόδια από τη ζωή της Νανά, κακοπληρωμένης πωλήτριας σε δισκάδικο, η οποία γίνεται πόρνη.

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ζαν Λικ Γκοντάρ με τους: Άννα Καρίνα, Σαντί Ρεμπό, Αντρέ Σ.Λαμπάρθ

Vivre Sa Vie

Σινεφίλ 1962

Διάρκεια: 90′

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Η Ωραία της Ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ σε επανέκδοση

Η Σεβερίν, η όμορφη, αλλά ψυχρή ερωτικά σύζυγος ενός γιατρού, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο Ωραία της Ημέρας, όπου κι εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις των πελατών της.

Belle de Jour

Σινεφίλ 1966

Διάρκεια: 96′

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ με τους: Κατρίν Ντενέβ, Ζαν Σορέλ, Ζενεβιέβ Παζ, Μισέλ Πικολί, Πιέρ Κλεμεντί.

Δείτε το τρέιλερ:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης