Ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, ο οποίος ήταν γνωστός από τον ρόλο του κόμη Δράκουλα, τον οποίο υποδύθηκε σε σειρά κινηματογραφικών ταινιών, υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην ιστορία του κινηματογράφου. Έπαιξε σε 206 ταινίες στα 67 χρόνια της ενεργού καριέρας του, εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ενώ συμμετείχε σε δίσκους του χέβι – μέταλ.

Με αφορμή τη γέννηση του, στις 27 Μαΐου 1922, ας θυμηθούμε τις πιο σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική του διαδρομή αλλά και στην προσωπική του ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι (Christopher Frank Carandini Lee) γεννήθηκε στο Λονδίνο, από αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας του Τζέφρι Τρόλοπ Λι (1879-1941) ήταν παρασημοφορημένος αντισυνταγματάρχης του Βρετανικού Στρατού, ενώ η ιταλικής καταγωγής μητέρα του κόμισσα Εστέλ Μαρί Καραντίνι ντι Σαρτσάνο (1889-1981) ήταν γόνος παλιάς ιπποτικής οικογένειας που έλκει την καταγωγή της από τον Καρλομάγνο.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον, ο νεαρός Κρίστοφερ μορφώθηκε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και κατόπιν ακολούθησαν σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα λατινικά και τα ελληνικά σε φημισμένα κολέγια, όπως το Ίτον. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ μπορούσε να συνεννοηθεί στα σουηδικά, τα ρωσικά, τα κινέζικα και τα ελληνικά. Για τη γλώσσα μας έλεγε πως «μπορεί να πάρει μια ελληνική εφημερίδα και να καταλάβει πάνω από το 50% όσων γράφει». Απ’ τα κολεγιακά του χρόνια ήταν ήδη πολύ καλός αθλητής, με διακρίσεις σε αθλήματα όπως το σκουός, το τένις, το κρίκετ, το ράγκμπι και το χόκεϊ. Δεινός γκόλφερ, περιλαμβανόταν στους καλύτερους ερασιτέχνες παίκτες του αθλήματος για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε ως εθελοντής στον Ρωσοφιλανδικό Πόλεμο (1939-1940), στο πλευρό των Φιλανδών κατά των Σοβιετικών. Κατόπιν υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών στη RAF, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει να γίνει πιλότος, λόγω προβλημάτων με την όρασή του.

Ο Κρίστοφερ Λι ως Δράκουλας

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1948 με την ενθάρρυνση του συγγενικού του περιβάλλοντος από την πλευρά της μητέρας του. Ο ίδιος είχε απορρίψει προηγουμένως μια καλοπληρωμένη θέση σε ναυτιλιακή επιχείρηση, επειδή «δεν μπορούσε να περνά όλη την ημέρα του σ’ ένα γραφείο». Στην αρχή, όταν περνούσε από οντισιόν για ρόλους, κανείς δεν πρόσεχε τόσο πολύ τις υποκριτικές, όσο τις φωνητικές του ικανότητες. Η βαθιά, μπάσα φωνή του ήταν τόσο χαρακτηριστική που τον είχαν συμβουλέψει πως μπορεί να κάνει καριέρα μέχρι κι ως τραγουδιστής της όπερας.

Το 1957 τον προσέγγισε η εταιρεία παραγωγής ταινιών τρόμου Hammer. Αρχικά, έπαιξε τον Φρανκενστάιν στην «Κατάρα του Φρανκενστάιν» (1957), ενώ την επόμενη χρονιά υποδύθηκε για πρώτη του φορά τον κόμη Δράκουλα στην ομώνυμη ταινία, ρόλος που θα σηματοδοτήσει όλη την καριέρα του. Ωστόσο, όπως παραπονιόταν ο ίδιος, μπορεί να χρωστάει πολλά στον κόμη, αλλά τυποποιήθηκε άδικα, ειδικά όταν στο ενεργητικό του έχει άλλους καλύτερους ρόλους. Συνολικά, θα πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από 50 θρίλερ από το 1959 έως το 1976, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών «Μούμια» (1959), «Ρασπούτιν» και «Τα δύο πρόσωπα του δρος Τζέκιλ».

Το 1974 ο Ίαν Φλέμινγκ, συγγραφέας των περιπετειών του Τζέιμς Μποντ, αλλά και μακρινός συγγενής του, του πρότεινε τον ρόλο του Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στον «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι». Κάπως έτσι, ξεκίνησε μια δεύτερη, παράλληλη καριέρα ως ηθοποιός, αλλά όχι πλέον σε ταινίες τρόμου. Μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ το 1977 και ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως το «Τζάμπο τζετ στο τρίγωνο του διαβόλου» (Airport 77) και την πολεμική κωμωδία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «1941». Το 1998 υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη τον Μoχάμετ Τζίνα, ιδρυτή του κράτους του Πακιστάν, ρόλο που θεωρούσε ως τον κορυφαίο της καριέρας του.

Ο Κρίστοφερ Λι ως μάγος Σάρουμαν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Με την αυγή της νέας χιλιετίας, ο Λι θα επιστρέψει δριμύτερος στη μεγάλη οθόνη, ανανεώνοντας το κοινό του με ρόλους, όπως ο μάγος Σάρουμαν στις τριλογίες του Πίτερ Τζάκσον « Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ» και ο κόμης Ντόκου στις συνέχειες του «Πολέμου των Άστρων» (Επεισόδιο 2: Η Επίθεση των Κλώνων, Επεισόδιο 3: Η εκδίκηση του Σιθ, «Ο Πόλεμος των Κλώνων»).

Με τη μουσική ήρθε σε επαφή το 1973, όταν με την μπάσα φωνή του ερμήνευσε ένα τραγούδι στο σάουντρακ της ταινίας «Το καταραμένο σκιάχτρο» (Τhe Wickest Man), στο οποίο πρωταγωνιστούσε ως λόρδος Σάμεραϊλ. Τη δεκαετία του ‘90, ο πολυπράγμων Λι τραγούδησε και χέβι-μέταλ, το οποίο λάτρευε, ντουέτο με τον ιταλό Φάμπιο Λιόνε, τραγουδιστή του συγκροτήματος του συμφωνικού μέταλ «Rhapsody of Fire». Το 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Καρλομάγνος: Με το Σπαθί και τον Σταυρό» και τρία χρόνια αργότερα τη συνέχειά του «Καρλομάγνος: Οι Οιωνοί του Θανάτου», δίσκοι και οι δύο του συμφωνικού χέβι-μέταλ.

Στην προσωπική του ζωή, ο Λι ήταν παντρεμένος από το 1961 με τη Δανέζα Γκίτε Κρόνκε, διάσημο μοντέλο της εποχής,  με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Κριστίνα (γ. 1963). Το 2009 πήρε τον τίτλο του ιππότη από τον πρίγκιπα Κάρολο κι έγινε «σερ». Ως γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ήταν πιστός οπαδός του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Κρίστοφερ Λι πέθανε στις 7 Ιουνίου 2015 στο Λονδίνο, σε ηλικία 93 ετών.

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης