Τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα από τώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στίβεν Μπερνστάιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη που είχε ως θέμα την «Πρόταση δημιουργίας Σχολής Κινηματογράφου & στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικών παραγωγών στη Σύρο» συμμετείχαν, εκτός από τον παγκοσμίου φήμης κινηματογραφιστή, ο οποίος κατέθεσε και την πρόταση πριν από περίπου έναν χρόνο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης και ο Τσαρλς Λι, καλλιτεχνικός διευθυντής διάσημων κινηματογραφικών παραγωγών, όπως ο «Τιτανικός», αλλά και εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η σχολή αυτή θέλουμε να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια και να φτάσει να έχει 500, 600 ως και 700 μαθητές. Τελικός στόχος μας είναι να έχουμε φοιτητές από την Ελλάδα, οι οποίοι πάντα θα σπουδάζουν δωρεάν, καθώς και από άλλες χώρες οι οποίοι θα πληρώνουν κάποια δίδακτρα», δήλωσε ο κ. Μπερνστάιν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει πολυετή πείρα στη διδασκαλία σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές στον κόσμο. Σκοπεύει μάλιστα, όπως είπε, να διδάσκει ο ίδιος στη σχολή, μαζί με άλλους εκπαιδευτές από το Χόλυγουντ, το Λονδίνο και την Αθήνα, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για διδασκαλία στη χώρα μας. Τα μαθήματα, ανέφερε, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, δεν θα ξεπερνούν τις δυο βδομάδες και θα έχουν μια γενική εισαγωγή. Αν και έχει βρεθεί ο χώρος της σχολής, δεν τον ανακοίνωσε μέχρι να επιβεβαιωθεί, όσο για τις διαλέξεις τόνισε ότι αυτές θα μεταδίδονται ζωντανά στα νησιά.

«Του χρόνου θα ήθελα να υπάρχουν δυο κτίρια όπου να μπορούμε να διδάσκουμε σε μερικές εκατοντάδες μαθητές», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση βρίσκεται «ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στούντιο παραγωγής, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά για όλα αυτά είναι απαραίτητη η κατάλληλη νομοθεσία. Ωστόσο δεν θα ήμουν εδώ χωρίς τους κυρίους που είναι μαζί μου στο τραπέζι. Όλα ξεκίνησαν με μια πάρα πολύ απλή συζήτηση, που έφτασε ως εδώ», συμπλήρωσε ο κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλυγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν και το πρόσφατο Dominion με τον Τζον Μάλκοβιτς.

Ο κ. Μπερνστάιν δεν παρέλειψε επίσης να δηλώσει πολλές φορές λάτρης της χώρας μας. «Έρχομαι στην Ελλάδα σχεδόν όλη μου τη ζωή, τη θεωρώ το δεύτερο σπίτι μου. Έχει μια ομορφιά που με κάνει να θέλω να επιστρέφω, αλλά παράλληλα έχει και μια ιστορία και έναν πολιτισμό που πιστεύω ότι είναι η βάση για όλους εμάς τους πολίτες του κόσμου. Η Ελλάδα επίσης έχει μια κινηματογραφική ιστορία για την οποία όλοι σας θα πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι και θεωρώ ότι αυτό το πρότζεκτ είναι στην ουσία μια συνέχεια αυτής της ιστορίας», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν έρχεται ως εκπρόσωπος χωρών, όπως οι ΗΠΑ, από την οποία κατάγεται ή η Βρετανία, όπου έχει λάβει εκπαίδευση, αλλά ως εκπρόσωπος όλης της κινηματογραφικής κοινότητας. «Έρχομαι εδώ για να φτιάξω ταινίες μαζί με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μου από την Ελλάδα. Έχουμε κάποια σχέδια που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους αυτού του τραπεζιού: Να δημιουργήσουμε υποδομές στην Ελλάδα και να ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ταινιών στη χώρα σας», εξήγησε ο κ. Μπερνστάιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημάρκου τόνισε τη χαρά και την αισιοδοξία του για την πρωτοβουλία αυτή. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή, αποτέλεσμα μιας πολύ επίμονης και επίπονης δουλειάς που ξεπέρασε τους 12 μήνες. Στόχος της είναι να φέρει στα νησιά, αλλά και στη χώρα μας επενδύσεις σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα που μπορεί να δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο στην οικονομία όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκου, συμπληρώνοντας ότι «η συζήτηση στην Ελλάδα για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς με πολύ φτωχά αποτελέσματα κυρίως λόγω αγκυλώσεων σε θεσμικό, διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο. Το 2017 έγινε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή την πορεία με την ψήφιση ενός Ν/Σ το οποίο έρχεται να στηρίξει τις κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα μας», επεσήμανε, τονίζοντας τη βούλησή του για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας ώστε «να μην επιτρέψουμε να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία».

«Στόχος μας ως εταιρία είναι να αναλάβουμε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της σχολής και του στούντιο. Η ιδέα είναι να συνεργαστούμε και με μια ελληνική αρχιτεκτονική εταιρία, η οποία δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ποια θα είναι. Θέλουμε όμως η Ελλάδα να συμμετέχει στην παραγωγή και δημιουργία του στούντιο και της σχολής», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λι.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Μάρτιν Μενιέρ (Martin Meunier), βραβευμένος με Όσκαρ τo 2010, για την πρωτοποριακή ταινία “Caroline”, ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

«Το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των κκ Μπερνστάιν, Λι και Μενιέρ είναι πολύ σημαντικό. Δεσμευόμαστε απέναντί τους ότι θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με πίστη, σχέδιο και πάνω από όλα με γνώση ότι έχουμε να κάνουμε αρκετά», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης