Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», επέλεξε για την έναρξη μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας του εφετινού Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για τον «Ψυχρό πόλεμο» («Cold War») του Πάβελ Παβλικόφσκι, ένα ρομαντικό οδοιπορικό μέσα στον χρόνο, που θα προβληθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη.

Πέντε χρόνια μετά το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας «Ida», και συνεχίζοντας μια εξαιρετική σκηνοθετική καριέρα η οποία περιλαμβάνει ταινίες όπως τα πολυβραβευμένα «Τελευταίο Καταφύγιο» (2000) και «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» (2004), ο σημαντικός δημιουργός που μας σύστησε το σινεμά της Πολωνίας τα τελευταία είκοσι χρόνια, παραδίδει με τον «Ψυχρό Πόλεμο» ένα αλησμόνητο ταξίδι στις περιπετειώδεις στάσεις ενός μεγάλου έρωτα ο οποίος διατρέχει μερικές από τις πιο ταραχώδεις δεκαετίες της ιστορίας του 20ού αιώνα.
Η αφήγηση της ταινίας ξεκινά στην Πολωνία του 1949, με καθημερινούς ανθρώπους να τραγουδούν μπροστά από ένα μαγνητόφωνο πολωνικά τραγούδια για τους καημούς του έρωτα. Την καταγραφή κάνει μια επιτροπή που αναζητά αυθεντικές μελωδίες και ταλέντα για τη σύσταση ενός φιλόδοξου μουσικού ομίλου. Εκεί, στις οντισιόν, ο μαέστρος Βίκτορ (Τομάς Κοτ) θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την όμορφη νεαρή Ζούλα (Τζοάνα Κούλιγκ).
Ο έρωτάς τους θα περάσει από τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Γιουγκοσλαβία, θα γνωρίσει αναβολές, ματαιώσεις, συμβιβασμούς, παραιτήσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα και αντιζηλίες. Στη βαθύτατα ρομαντική ταινία του Παβλικόφκσι ο έρωτας είναι ένας πόλεμος, του οποίου η έκβαση κρίνεται στα σύνορα, πραγματικά ή συμβολικά. Την αφήγηση συνοδεύει ένα συναρπαστικό μουσικό μωσαϊκό από τζαζ, ροκ εντ ρολ και φολκ μελωδίες.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του σκηνοθέτη στην Αθήνα, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» θα παρουσιάσουν ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Πάβελ Παβλικόφσκι, με την προβολή των ταινιών «Ida» (2013), «Η γυναίκα του πέμπτου» (2011), «Το καλοκαίρι του έρωτά μου» (2004), «Το τελευταίο καταφύγιο» (2000), «The Stringer» (1998).

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τις εταιρείες StraDa Films/Seven Films στα τέλη Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης