«Μενάνδρεια 2016» στην Κηφισιά: Η 7η τέχνη φέρνει την Ελλάδα και την Κίνα πιο κοντά

«Μενάνδρεια 2016» στην Κηφισιά: Η 7η τέχνη φέρνει την Ελλάδα και την Κίνα πιο κοντά
Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Kρανιώτη

Κάμερα - Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Η Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 την παρουσίαση ενός ξεχωριστού τριήμερου αφιερώματος στον κινεζικό κινηματογράφο στο Δημαρχείο Κηφισιάς, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Γραφείου της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας.

Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο των «Μενάνδρειων - 2016» που διοργανώνει ο Οργανισμός «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2016.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας - Εκάλης κύριος Γιώργος Θωμάκος, η Υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου, κυρία Κατερίνα Καραλή, ο Πολιτιστικός, Μορφωτικός, Αθλητικός και Τουριστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας κύριος Zhang Zhan, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλης της Αθήνας και Διακεκριμένο Μέλος της Πύλης κύριος Αντώνης Βογιατζής και ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς» κύριος Κυριάκος Μαριδάκης.Μίλησαν ο Σταύρος Ζαπάντης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Κηφισιάς «Δημήτριος Βικέλας», ο Gao Wenqi, Σύμβουλος, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας και ο Παύλος Χαϊκάλης, Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.

Ο Παύλος Χαϊκάλης, Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας- Κίνας μίλησε στο zougla.gr και τόνισε τις ιδιαιτερότητες του κινεζικού κινηματογράφου.

«Αυτό το μικρό φεστιβάλ είναι ένα στάδιο προσέγγισης προς τον κινεζικό κινηματογράφο...Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για μια παγκόσμια βιομηχανία κινηματογράφου» επεσήμανε ο Παύλος Χαϊκάλης.

Δείτε το βίντεο:Ο Σταύρος Ζαπάντης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Κηφισιάς «Δημήτριος Βικέλας» αναφερόμενος στο τριήμερο αφιέρωμα τόνισε: «Eίναι μια ιδέα για να φέρει πιο κοντά τους δυο μεγαλύτερους πολιτισμούς στον κόσμο... Η πολιτιστική συνεργασία ενισχύει και όλων των ειδών τις συνεργασίες... Oι δύο λαοί έχουμε κοινό στοιχείο την αγάπη για τον πολιτισμό».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
Δείτε το βίντεο:

Λίγα λόγια για τις ταινίες:


«Επιλέξαμε προσεκτικά τρεις εκπληκτικές ταινίες, ενσωματώσαμε αξιόπιστους ελληνικούς υπότιτλους, σε συνεργασία με ανεξάρτητες ομάδες μεταφραστών που το έκαναν από μεράκι, και θελήσαμε να δώσουμε στους πολίτες του Δήμου ένα τριήμερο δείγμα ενός Κινηματογράφου που κατά τη γνώμη μου, εδώ και χρόνια έχει αρχίσει να ξεπερνά το Χόλυγουντ», δηλώνει ο πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας – Κίνας κ. Παύλος Χαϊκάλης.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Δημαρχείο Κηφισιάς (Μυρσίνης 24) στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Κινεζικός Κινηματογράφος είναι σε γενικές γραμμές άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αν και η ανάπτυξή του είναι τεράστια και υψηλής ποιότητας. Οι επιλεγμένες ταινίες έχουν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά και είναι οι εξής:

13 Οκτωβρίου 2016:

«Μετά το σοκ (唐山大地震)», 2010.Αναφέρεται στην επική ιστορία μιας οικογένειας που χωρίζεται σαν αποτέλεσμα του τρομερού σεισμού της Τανσάν το 1976. Φέτος έκλεισαν τα 40 χρόνια αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Ταυτόχρονα η ταινία παρακολουθεί την εξέλιξη της Κίνας μέχρι σήμερα και δείχνει, με τρόπο λυρικό, την ανθρώπινη δύναμη σε όλο της το μεγαλείο.

Σκηνοθεσία: Xiaogang Feng.

Παίζουν: Daoming Chen, Yi Lu, Fan Xu, κ.α.

14 Οκτωβρίου 2016:«Ο μάγος και το λευκό φίδι (白蛇传说之法海)», 2011.

Μια ταινία φαντασίας, ένα όμορφο παραμύθι, όπου ένας αρχιερέας (Τζετ Λι) προσπαθεί να προστατεύσει έναν αθώο νέο από ένα θηλυκό φίδι-δαίμονα, που είναι χιλίων χρόνων. Η αντιπαράθεση των ψυχικών δυνάμεων καταλήγει σε χάος. Ταυτόχρονα, με εντυπωσιακά εφέ η ταινία καθηλώνει το κοινό και περνά το συναίσθημα άμεσα.

Σκηνοθεσία: Siu-Tung Ching.

Παίζουν: Jet Li, Shengyi Huang, Raymond Lam.
15 Οκτωβρίου 2016:«Τα λουλούδια του πολέμου (金陵十三钗)», 2011.

΄Ενας δυτικός τυχοδιώκτης βρίσκει καταφύγιο στην καθολική εκκλησία της πόλης, μαζί με μια ομάδα γυναικών, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Ναντζίν και τις ιαπωνικές θηριωδίες το 1937.

Υποκρινόμενος τον ιερέα, θα προσπαθήσει να τις οδηγήσει σε ασφαλές μέρος, μακριά από τις φρικαλεότητες. Επειδή υπάρχουν ρεαλιστικές σκηνές, παρακαλούμε να μην προβληθεί σε παιδιά χωρίς πρώτα τη δική σας συγκατάθεση.

Σκηνοθεσία: Zhang Yimou.

Παίζουν: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi BSc.

Για περισσότερες πληροφορίες: 0030-2155409870

http://www.greece-china.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016, 18:59