Σπυριδωνία Κρανιώτη

Υπάρχει μια φαινομενικά ανεξάντλητη προσφορά ταινιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο τα τελευταία χρόνια, είχαμε το επικό φίλμ «Dunkirk» του  Christopher Nolan, Το «The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society», του Mike Newell, το οποίο μας πηγαίνει λίγο μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, όταν η ταλαντούχα αλλά αποτυχημένη μέχρι τότε νεαρή συγγραφέας Juliet Ashton βρέθηκε στο μικρό βρετανικό νησί του Guernsey, αρχικά για τελείως διαφορετικό σκοπό, όμως εκεί γνώρισε μια μικρή λογοτεχνική λέσχη που είχε άτυπα ιδρυθεί μεταξύ των κατοίκων και έμαθε τον εκπληκτικό τρόπο που αυτή επηρέασε τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Guernsey

Επίσης έχουμε την κορυφογραμμή Hacksaw Ridge του Mel Gibson. Αλλά τι γίνεται με τις μεγάλες πολεμικές ταινίες για τον Μεγάλο Πόλεμο;

Με αφορμή την 100ή επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα του κινηματογράφου με θέμα τον μεγάλο πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



A Very Long Engagement (2004)

Οι Ατελείωτοι Αρραβώνες

Γαλλοαμερικανική ταινία Εποχής, σκηνοθεσία Ζαν-Πιέρ Ζενέ με τους: Οντρέ Τοτού, Γκασπάρ Ουλιέλ, Τζόντι Φόστερ, Τίκι Χολγκάντο, Τσέκι Κάριο.

Η 20χρονη και ημι-παράλυτη Ματίλντ πληροφορείται λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου ότι ο αρραβωνιαστικός της Μανές δεν σκοτώθηκε σε μάχη, αλλά καταδικασμένος σε θάνατο για ακούσιο ακρωτηριασμό, υποχρεώθηκε μαζί με 4 άλλους τιμωρημένους να βρεθεί άοπλος δίπλα στα χαρακώματα των Γερμανών. Παρά τις μαρτυρίες όλων ότι ο Μανές είναι νεκρός, η Ματίλντ ξεκινά μια πέρα από κάθε λογική έρευνα για να βρει τα ίχνη του. Εξαιρετική διασκευή ενός βιβλίου του Σεμπαστιέν Ζαπριζό.

Δείτε το τρέιλερ:

Gallipoli (1981)

Καλλίπολη 1915

Αυστραλέζικη πολεμική ταινία, σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ με τους: Μελ Γκίμπσον, Μαρκ Λι.
Δύο νεαροί Αυστραλέζοι, που ονειρεύονται περιπέτειες, αποφασίζουν να καταταγούν στο αυστραλέζικο σώμα που στέλνεται να πολεμήσει τους Γερμανούς και τους Τούρκους στην Καλλίπολη, για να βρεθούν σ’ ένα εξοντωτικό πόλεμο χαρακωμάτων.

Δείτε το τρέιλερ:

White Ribbon (2009)

Η Λευκή Κορδέλα

Αυστριακή δραματική ταινία, σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε με τους: Ούλριχ Τουκούρ, Σούζανε Λόταρ, Κρίστιαν Φρίντελ.

Το 1913 μια σειρά από παράξενα γεγονότα αναστατώνει την τακτοποιημένη και φαινομενικά ειρηνική καθημερινότητα ενός αγροτικού χωριού της Βόρειας Γερμανίας.

Δείτε το τρέιλερ:

La Grande Guerra (1959)

Ο Μεγάλος Πόλεμος

Κωμωδία

Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι με τους: Βιτόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι, Σιλβάνα Μαγκάνο, Μπερνάρ Μπλιέ.

Οι περιπέτειες δύο λουφαδόρων του ιταλικού στρατού, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας συνδυασμός κωμικών και δραματικών στοιχείων, με τη φάρσα να αποτελεί μέσο επιβίωσης. Η επιτυχία της ταινίας συνέβαλε στην αναγέννηση της ιταλικής κωμωδίας.

Δείτε το τρέιλερ:

All Quiet on the Western Front (1930)

Ουδέν Νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο

Αντιπολεμική ταινία, με πλαίσιο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμοαπό τον Λούις Μάιλστοουν.

Η ταινία ακολουθεί μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών που μέσα από τις εμπειρίες τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνειδητοποιούν την τραγικότητα του πολέμου και την παρανοήσεις που δημιουργεί κανείς για τον εχθρό.

Λόγω των αντιπολεμικών και φαινομενικά αντιγερμανικών μηνυμάτων του, το φιλμ αυτό απαγορεύτηκε από τον Χίτλερ και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, κατά τη σύντομη παρουσία του στους γερμανικούς κινηματογράφους το 1930, οι Ναζί σαμποτάριζαν τις προβολές αφήνοντας ελεύθερους αρουραίους μέσα στις αίθουσες!

Δείτε το τρέιλερ:

Paths of Glory (1957)

Σταυροί στο Μέτωπο

Μία από τις καλύτερες πολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Ο κερκ Νταγκλας δίνει την καλύτερη ερμηνεία του και ο Κιούμπρικ χρησιμοποιεί μαεστρικά την εμπειρία του ως φωτογράφος. Επιβλητικές σκηνές, βαθιά προβληματική πάνω στο θέμα της αξίας της ζωής.

Πολεμική αμερικανο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Στ.Κιούμπρικ με τους: Κερκ Ντάγκλας, Ραλφ Μίκερ.

Το 1917 στο Γαλλικό Μέτωπο, τρεις στρατιώτες επιλέγονται στην τύχη και εκτελούνται για παραδειγματισμό, επειδή την προηγούμενη μέρα το Σύνταγμά τους υποχώρησε κατά την επίθεση.

Δείτε το τρέιλερ:



The Grand Illusion (1937)

Η Μεγάλη Χίμαιρα (1937)

Στη «Μεγάλη Χίμαιρα» (La Grande Illusion – 1937) του Ζαν Ρενουάρ, ο αριστοκρατικής καταγωγής Γάλλος αξιωματικός Ντε Μπελντιέ (Pierre Fresnay), ο υπολοχαγός του μηχανικού Μαρεσάλ (Jean Gabin) και ο πλούσιος Εβραίος αστός Ρόζενταλ, βρίσκονται στο ίδιο γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Παρά τις αντίθετες τάξεις τους και το κοινωνικό τους υπόβαθρο, σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς σχεδιάζουν να δραπετεύσουν. Όμως η αποτυχία των προσπαθειών τους, τους οδηγεί μοιραία σε μία φυλακή – κάστρο όπου μόνο μία τελική πράξη ανδρείας μπορεί να τους σώσει.

Δραματική, Πολεμική ταινία

Σκηνοθεσία: Ζαν Ρενουάρ

Πρωταγωνιστούν: ο Ζαν Γκαμπάν, η Ντίτα Πάρλο, ο Ζουλιάν Καρέτ, ο Μαρσέλ Νταλιό, Έριχ Βον Στρόχαϊμ.

Δείτε το τρέιλερ:

Το «Wings» του Γουίλιαμ Γουέλμαν η πρώτη ταινία που κέρδισε ποτέ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

«Τα Φτερά της Δόξας», είναι βωβή πολεμική ταινία παραγωγής 1927 σκηνοθεσίας Γουίλιαμ Γουέλμαν με πρωταγωνιστές τους Κλάρα Μπόου, Ρίτσαρντ Άρλεν και Τσαρλς ”Μπάντι” Ρότζερς. Ο Γκάρι Κούπερ εμφανίζεται επίσης σε μικρό ρόλο. Η ταινία ήταν η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε με Βραβείο Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ως καλύτερη παραγωγή για τις χρονιές (1927 – 1928).



Η ιστορία:
Δύο νεαροί, ο Τζακ και ο Ντέιβιντ, διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και αντίζηλοι για την καρδιά της ίδιας γυναίκας, κατατάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία, λίγο πριν τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αρχική αντιπαλότητα θα μετατραπεί στα χαρακώματα της Ευρώπης σε μια δυνατή φιλία, η οποία όμως θα δοκιμαστεί σε γη και ουρανό και θα έχει τραγική κατάληξη, παρά τον θρίαμβο της χώρας στους αιθέρες.

Δείτε το τρέιλερ:

Shoulder Arms 1918 – Ο Σαρλό στα χαρακώματα

Ο Σαρλώ είναι Αμερικανός νεοσύλλεκτος που αποστέλλεται στη Γαλλία για να συμμετάσχει στον πόλεμο. Υπομένοντας τη βασική εκπαίδευση και παρά τα τυπικά προβλήματα, σύντομα ανακαλύπτει ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας ικανός στρατιώτης. Μετά από πολλά γενναία κατορθώματα καταλήγει στο σπίτι μια Γαλλίδας, με τη βοήθεια της οποίας καταφέρνει να κερδίσει τον πόλεμο για τους συμμάχους. Ή μήπως όχι;

Σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Έντνα Πουρβιάνς, Σίντνεϊ Τσάπλιν.

Δείτε το τρέιλερ:

Ο Λόρενς της Αραβίας

Lawrence of Arabia

Ιστορική αγγλική ταινία 1961, σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν με τους: Πίτερ Ο’Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άλεκ Γκίνες.

Η ιστορία ενός διάσημου Άγγλου πράκτορα, που ένωσε διάφορες εχθρικές αραβικές φυλές και τις έστρεψε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η βιογραφία του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (Πήτερ Ο’ Τουλ), ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, αλλά γοητεύθηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε αντιμαχόμενες αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τις οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αφήγηση ξεκινάει από τον θάνατό του κοντά στο Λονδίνο και με φλας-μπακ καταγράφει την περιπετειώδη και θεαματική ζωή του στα πεδία της μάχης, τη στενή του φιλία με τον Σερίφ Αλί (Ομάρ Σαρίφ), τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τους Τούρκους.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης