«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι» τραγουδούσε ο Λουκιανός και μας έβαζε στο κλίμα των θερινών σινεμά. Το σκηνικό γνωστό: Αύγουστος στην Αθήνα, λίγο πριν ή μετά τις διακοπές. Είτε ονειρευόμαστε, είτε νοσταλγούμε τις παραλίες, ο ανεμιστήρας … αγκαλιά και η όαση είναι κάπου κοντά μας- σε μια ταράτσα με λίγο χαλίκι, στην αυλή ενός σχολείου, στον ακάλυπτο που σώθηκε από το τσιμέντο.

Οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι ξεπροβάλλουν το 1910. Σχεδόν 110 χρόνια μετά διατηρούν τη χάρη τους ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Αλήθεια όμως, ποιος πηγαίνει στο θερινό σινεμά αξιώνοντας ψηφιακό ήχο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, διάφορα σημεία της πόλης γεμίζουν από τους σινεφίλ και μη, που θέλουν απλά να δουν μια ταινία μόλις πέσει το φως της ημέρας. Από το ιστορικό κέντρο της πόλης με το Cine-Θησείον, μέχρι το παραθαλάσσιο θερινό του Φλοίσβου ή το Cine-Κατερίνα στο Χαϊδάρι, μικρές κινηματογραφικές οάσεις προσελκύουν μεγάλο κοινό κάθε καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο η μαγεία της μεγάλης οθόνης, αλλά και όσα συνοδεύουν την έξοδο στο… σινεμαδάκι. Δηλαδή οι μπίρες, τα πατατάκια, ίσως κι ένα γλυκό βύσσινο… Δεν μιλάμε για ρετρό καταστάσεις, αλλά για τη διαχρονία του συνδυασμού μίας ταινίας με την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Γιατί το θερινό σινεμά είναι τελικά η παρέα.

Πόσο προσηλωμένος μπορείς να είσαι στην ταινία όταν ακούγεται το κύμα ή βρίσκεσαι σε μια ταράτσα με θέα όλη την πόλη; Το θερινό σινεμά σου δίνει ακριβώς την αίσθηση ότι ταξιδεύεις. Είτε παρέα με τους ήρωες της ταινίας που επιλέγεις, είτε γιατί ο χώρος σε ταξιδεύει στον χρόνο. Τη μια στιγμή είσαι παιδί και παρακολουθείς αγαπημένες φιγούρες από κινούμενα σχέδια και την άλλη ζεις στην εποχή του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, πετάγεσαι από εξωτικές εικόνες μέχρι το διάστημα. Τα σύνορα είναι σχετικά, δεν υπάρχει η έννοια του κλασικού ή του εναλλακτικού κινηματογράφου.

Από την αγάπη μιας οικογένειας Κινέζων για το σινεμά, στη μακρινή Αυστραλία, ξεκίνησαν οι θερινοί κινηματογράφοι και η Αθήνα διαθέτει σήμερα μερικά από τα ωραιότερα θερινά σινεμά του κόσμου. Είναι εδώ κοντά και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις, λίγο, πριν από την επιστροφή στην εξάρτηση της τηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης