Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η ταινία «Creed» ζωντανεύει το μύθο του Ρόκυ Μπαλμπόα καθώς και την πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα του όταν πιστέψει στον εαυτό του και βάλει στόχους. Το μυστικό για την επίτευξη των στόχων και την πραγματοποίηση των ονείρων είναι να εστιάσει σε αυτά με επιμονή και υπομονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η ίδια η ζωή του Σταλόνε είναι τρανταχτό παράδειγμα…

Ο Μάικλ Σιλβέστερ Γκαρντέντσιο Σταλόνε γεννιέται στις 6 Ιουλίου 1946 στη Νέα Υόρκη, ως το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά του ιταλικής καταγωγής κομμωτή Σταλόνε και της αστρολόγου, πρώην χορεύτριας και ατζέντισσας του γυναικείου μποξ συζύγου του. Η χαρακτηριστική μάλιστα όψη του προσώπου του ήταν αποτέλεσμα λάθους στη γέννησή του, όταν η ιατρική λαβίδα έκοψε νεύρο του προσώπου, το οποίο θα τον άφηνε και με προβλήματα στην ομιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πιτσιρικάς μεγαλώνει μέσα σε εχθρικό οικογενειακό περιβάλλον, με τους καθημερινούς τσακωμούς των γονιών του να είναι βάσανο για τον ίδιο και τον επίσης ηθοποιό και μουσικό αδερφό του, Φρανκ. Όταν μάλιστα το ζευγάρι χωρίζει, τα προβλήματα του «Σλάι», όπως τον αποκαλούσαν οι γονείς του, θα κλιμακώνονταν, όταν τον έστειλαν να ζήσει σε ανάδοχη οικογένεια.

Τελικά θα καταλήξει στη Φιλαδέλφεια να ζει με τη μητέρα του και τον δεύτερο σύζυγό της, με τις οικογενειακές περιπέτειες να αφήνουν το στίγμα τους στον ψυχισμό του παιδιού: αφού αποβλήθηκε από αρκετά σχολεία, κατέληξε σε ειδικό γυμνάσιο για τα οργισμένα νιάτα.

Παρά τις δυσκολίες, ο Σλάι καταφέρνει να περάσει στο πανεπιστήμιο και φοιτά για ένα διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στο τμήμα θεατρικών σπουδών, πριν τα παρατήσει τελικά για να κυνηγήσει το όνειρο της υποκριτικής, που θα τον φέρει και πάλι στη Νέα Υόρκη…

Περιμένοντας βέβαια την υποκριτική του καριέρα να ξεκινήσει, ο Σταλόνε έκανε αρκετές δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Από καθαριστής στο ζωολογικό κήπο του Central Park, ταξιθέτης σε θέατρα και σκοτεινές αίθουσες ,επιλέγεται να κάνει ένα πέρασμα στις γευστικές Μπανάνες του Γούντι Άλεν (1971) και αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο της show biz με πείσμα.

Κυνηγώντας το όνειρό του έφτασε στο σημείο να μην έχει να φάει. Χαρακτηριστικά της απόλυτης φτώχειας που βίωσε, είναι ορισμένα περιστατικά:
-Κοιμόταν επί τρεις εβδομάδες στον τερματικό σταθμό λεωφορείων του Νιου Τζέρσεϊ
-Πούλησε τον σκύλο του για 25 δολάρια γιατί δεν είχε να φάει
-Αναγκάστηκε να παίξει σε ταινία soft porno προκειμένου να πάρει 200 δολάρια.

Έχοντας ζήσει από πιτσιρικάς τον κόσμο του μποξ, καθώς η ατζέντισσα μητέρα του είχε ανοίξει στη Φιλαδέλφεια παλαίστρα και γυμναστήριο, άρχισε να γράφει δειλά-δειλά το σενάριο που θα τον εκτόξευε στη φήμη, για έναν πιτσιρικά που προσπαθεί να γίνει επαγγελματίας μποξέρ. Η ιδέα του άρεσε στα στούντιο, όλοι ωστόσο αρνούνταν να του παραχωρήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που έκανε τον Σταλόνε να μην παραχωρεί το σενάριό του.

Παρά το γεγονός ότι πεινούσε και η σύζυγός του ήταν έγκυος, ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να πουλήσει το σενάριο, μέχρι να βρεθούν τουλάχιστον οι δύο παραγωγοί που δέχτηκαν να πρωταγωνιστήσει ο Σταλόνε στην ιδέα του…

Κυκλοφόρησε το 1976 και έγινε αυτομάτως τόσο εμπορική όσο και καλλιτεχνική επιτυχία. Ο λόγος για τον «Ρόκυ» φυσικά, ο οποίος απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών για Καλύτερη Ταινία, Α΄ Ανδρικό Ρόλο και Καλύτερο Σενάριο!

Σήμερα, 40 χρόνια μετά ο Σιλβέστερ Σταλόνε είναι υποψήφιος για το Όσκαρ «β’ ανδρικού ρόλου» για την ταινία «Creed: Η Γέννηση ενός Θρύλου» όπου υποδύεται έναν ηλικιωμένο Ρόκυ που προπονεί τον γιο του Απόλο Κριντ. Είναι η πρώτη ταινία Ρόκυ που το σενάριο δεν έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Σταλόνε, καθώς και η πρώτη που δεν έχει το όνομα του Ρόκυ στον τίτλο της.

Κατά την ανακοίνωση του βραβείου, ο διασημότερος κινηματογραφικός μποξέρ όλων των εποχών αποθεώθηκε από όλους τους σκηνοθέτες και συναδέλφους του που βρέθηκαν στο Beverly Hilton του Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια.

Ο 69χρονος Σλάι απέσπασε και την Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Creed» αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όποιος αγωνίζεται και βάζει στόχους στο τέλος δικαιώνεται.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ράιαν Κούγκλερ η ταινία «Κριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου» εξερευνά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του «Rocky», με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ, Σιλβέστερ Σταλόνε, στον θρυλικό ομώνυμο ρόλο. Ο Άδωνης Τζόνσον (Τζόρνταν) δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, ο οποίος και απεβίωσε πριν τη γέννηση του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μποξ τρέχει στις φλέβες του. Έτσι ο Άδωνις αποφασίζει να πάει στην Φιλαδέλφεια, τόπο του θρυλικού αγώνα του Απόλο Κριντ με τον σκληρό, πρωτοεμφανιζόμενο μποξέρ, Ρόκυ Μπαλμπόα.

Με το που φτάνει στην Πόλη της Αδελφικής Αγάπης, ο Άδωνης εντοπίζει τον Ρόκυ (Σταλόνε) και του ζητά να γίνει ο προπονητής του. Παρά την επιμονή του δευτέρου πως έχει αποσυρθεί από τον χώρο, ο Ρόκυ θα δει στον Άδωνη τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που είχε γνωρίσει στον Απόλο—τον σημαντικότερο αντίπαλο του, που κατέληξε να γίνει ο στενότερος φίλος του. Συμφωνεί να τον αναλάβει και να τον προπονεί, έχοντας ο ίδιος να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, πιο θανάσιμο από οποιονδήποτε αντιμετώπισε στο ρινγκ.

Με τον Ρόκυ στο πλευρό του, πολύ σύντομα ο Άδωνης θα έχει τη δική του ευκαιρία στην κατάκτηση του τίτλου… μπορεί όμως να αποκτήσει όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την καρδιά ενός αληθινού μαχητή, την ώρα του μεγάλου αγώνα;

Στην ταινία ο νεαρός Άδωνης (Μάικλ Μπι Τζόρνταν) αγωνίζεται σκληρά για να κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή και να συμφιλιωθεί με τον νεκρό πατέρα του ενώ ο Ρόκυ έχει να αντιμετωπίσει τον πιο σκληρό αντίπαλο του τον καρκίνο.

Ο Σταλόνε με την ταινία «Creed: H Γέννηση ενός Θρύλου» επαναλαβάνει το μότο πως όσοι βάζουν στόχους και προσπαθούν να τους πετύχουν ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που συναντούν στον δρόμο τους στο τέλος θα τα καταφέρουν.

Διαβάστε επίσης:

Κινηματογραφικές πρεμιέρες 28 Ιανουαρίου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016, 12:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης