Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία «Joker» του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς.

Ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος έλαβε εξαιρετικά καλά σχόλια από τους κριτικούς του φεστιβάλ, υποδύεται τον Τζόκερ και μεταμορφώνεται στον διαβόητο κακό και νέμεση του Μπάτμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Τζόκερ» αποστασιοποιείται από τις τυπικές ταινίες υπερήρωων με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς, ο οποίος δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από τις ταινίες του 1970, χρησιμοποιώντας παντού σκοτεινό φωτισμό και σκοτεινή μουσική. «Θέλω να ευχαριστήσω τη Warner Bros και τη DC Comics γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και την άνεσή τους και να υιοθετήσουν μια τόσο τολμηρή ελευθερία δράσης και ως προς εμένα και ως προς την ταινία», είπε ο Φίλιπς παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Η Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ στην ταινία «Gloria Mundi» κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Ιταλός Λούκα Μαρινέλι στην ταινία «Martin Eden» κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Αριάν Ασκαρίντ υπενθυμίζοντας ότι κατάγεται από οικογένεια Ιταλών μεταναστών που πήγαν στη Γαλλία για να «ξεφύγουν από τη μεγάλη φτώχεια», αφιέρωσε το βραβείο της «σε αυτούς που ζουν για πάντα στα βάθη της Μεσογείου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της Μόστρα κέρδισε η ταινία «J’accuse» (Κατηγορώ) του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι. Ο 86χρονος σκηνοθέτης παρουσίασε στη Μόστρα την ταινία του από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν. Ο Πικάρ ήταν ο πρώτος που μίλησε με τεκμήρια για την αθωότητα του λοχαγού ‘Αλφρεντ Ντρέιφους, Γάλλου αλσατικής καταγωγής και Εβραίου στο θρήσκευμα, που κατηγορείτο για προδοσία. Η στάση του Πικάρ έδωσε τέλος σε αυτό το σκάνδαλο της Γ΄Δημοκρατίας στη Γαλλία που διήρκησε 12 χρόνια (1894-1906).

Η παρουσία της ταινίας «J’accuse» στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες, ανάμεσά τους η ιδρύτρια της ομάδας πίεσης Women in Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν, για την οποία το Φεστιβάλ “κωφεύει εντελώς στα θέματα που συνδέονται με το #MeToo.
Στην εποχή του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo και με μόλις δύο σκηνοθέτριες ανάμεσα στους 21 κινηματογραφιστές που μετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, οι διοργανωτές της Μόστρα δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί συμπεριέλαβαν το έργο του Πολάνσκι σε αυτό, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η καταδίκη του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη στο Λος Άντζελες το 1977.

Οι διοργανωτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, λέγοντας ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος. Ο Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό το 1977 της έφηβης, δεν ταξίδεψε στη Βενετία για το φεστιβάλ. Η σύζυγός του, η ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στην ταινία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του.

Η Σενιέ περιορίστηκε να «ευχαριστήσει την επιτροπή» και να πει ότι ο Πολάνσκι θέλει να «ευχαριστήσει τους παραγωγούς του και όλους του ηθοποιούς και τους τεχνικούς του».

Το βραβείο στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Οριζόντων απέσπασε η ταινία «Blanco en Blanco» του Τεό Κόρτ, που διαδραματίζεται στη Γη του Πυρός στις αρχές του 20ού αιώνα και αφηγείται την ιστορία ενός φωτογράφου που καταφθάνει στην περιοχή για να αποτυπώσει με την κάμερά του τον γάμο ενός πλούσιου γαιοκτήμονα με ένα νεαρό κορίτσι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης