Ο Εντ Άσνερ πολυβραβευμένος Αμερικανός ηθοποιός της τηλεόρασης, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο ηθοποιός ο οποίος πρωταγωνίστησε ως σκληρός, αλλά αξιαγάπητος δημοσιογράφος Λου Γκραντ στους επτά κύκλους της κωμικής σειράς «The Mary Tyler Moore Show» ήταν επίσης πρωταγωνιστικός χαρακτήρας σε πέντε κύκλους της spin-off σειράς, «Lou Grant».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμφανίστηκε ακόμη σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των «ER», «The Good Wife», «Grace & Frankie» και «Cobra Kai».

Κατά την πολυετή καριέρα του στην τηλεόραση κέρδισε επτά Emmy, δύο Καλύτερου Ηθοποιού και ήταν ο μοναδικός που απέσπασε βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού σε Κωμική Σειρά και σε Δραματική Σειρά για την απεικόνιση του ίδιου χαρακτήρα.

Στον κινηματογράφο είχε ρόλους, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «J.F.K.» του Όλιβερ Στόουν, «Μπρονξ» με τον Πόλ Νιούμαν, στο γουέστερν «Ελ Ντοράντο» και στην κλασική χριστουγεννιάτικη κωμωδία «Elf», στην οποία υποδύθηκε τον Άγιο Βασίλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαββατοκύριακο, η οικογένειά του ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του ηθοποιού στο Twitter επίσημη ανακοίνωση που αναφέρει: «Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας πατέρας πέθανε σήμερα το πρωί ειρηνικά. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη θλίψη που νιώθουμε. Με ένα φιλί στο κεφάλι- Καληνύχτα μπαμπά. Σ’ αγαπάμε».

Ο Άσνερ, που ήταν γνωστός για τις φιλελεύθερες απόψεις του, υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής (SAG) τη δεκαετία του 1980 και είχε επικρίνει την ανάμιξη των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν – ο οποίος είχε επίσης υπάρξει πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών. Ο Άσνερ ήταν επίσης γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο και τον πολιτικό του ακτιβισμό για προοδευτικούς σκοπούς και προβλήθηκε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τις προσπάθειές του με στόχο την απελευθέρωση του μαύρου δημοσιογράφου και ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα, Μούμια Αμπού-Τζαμάλ από τη φυλακή.

Ένα από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του είναι ο ρόλος του ως Καρλ Φρέντικσεν στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Up».

Η αιτία του θανάτου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από την οικογένεια του ηθοποιού.

«Λίγοι ηθοποιοί διακινδύνευσαν για να αγωνιστούν για κοινωνικούς σκοπούς, όπως έκανε ο Έντ» υπογράμμισε η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Γκαμπριέλ Καρτέρις σε δήλωσή της για τον θάνατό του. «Πάλεψε με πάθος για τους συναδέλφους του ηθοποιούς, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία του στο SAG. Αλλά δεν νοιαζόταν μόνον για τους ηθοποιούς. Αγωνίστηκε για θύματα φτώχειας, βίας, πολέμου και κοινωνικής αδικίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης