Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, σκηνοθέτης των ασπρόμαυρων κλασικών ταινιών της δεκαετίας του 1970, “The Last Picture Show” και “Paper Moon” καθώς και της θρυλικής σειράς «The Sopranos».

Σύμφωνα με την κόρη του, Αντόνια, ο Μπογκντάνοβιτς πέθανε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (6 Ιανουαρίου 2022) στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από φυσικά αίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος στο Κίνγκστον της Νέας Υόρκης στις 30 Ιουλίου 1939, ο Μπογκντάνοβιτς ήταν γιος μεταναστών, που μετακόμισαν στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τους ναζί. Η μητέρα του Έρμα Τόμπινσον προερχόταν από μία εύπορη εβραϊκή οικογένεια της Αυστρίας, ενώ ο Πατέρας του, Σέρβος Ορθόδοξος, ήταν ζωγράφος και πιανίστας.

Μια εμβληματική προσωπικότητα του κινηματογράφου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός, κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου, μέλος της ομάδας του «Νέου Χόλιγουντ», ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, από τους δημιουργούς που άλλαξαν το τοπίο του αμερικανικού σινεμά στα 70s, ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός γράφοντας άρθρα για το Esquire. Μετακόμισε στο Λος Άντζελες, έγινε φίλος με τον σκηνοθέτη Ρότζερ Κόλμαν, όπως και με τον Όρσον Γουέλς και έκανε την πρώτη ταινία του, το «Targets» το 1968.

Καθιερώθηκε με τη δεύτερη μόλις ταινία του, την αριστουργηματική «Τελευταία Παράσταση» (The Last Picture Show, 1971), ένα ασπρόμαυρο δράμα με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Μπρίτζες, που εκτυλίσσεται σε μία μικρή, πόλη του Τέξας. Η ταινία απέσπασε 8 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, μεταξύ αυτών στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου και χάρισε δύο βραβεία, στην Κλόρις Λίτσμαν (Β΄ Γυναικείου Ρόλου) και στον Μπεν Τζόνσον (Β΄ Ανδρικού Ρόλου).

Κατακτώντας, λοιπόν, την κορυφή ήδη από τα 32 του χρόνια, συνέχισε με το “What’s Up, Doc?” (Μια τρελή, τρελή καταδίωξη), με πρωταγωνιστές τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ και τον Ράιαν Ο’ Νιλ, και με το “Paper Moon” (Χάρτινο φεγγάρι) που έδωσε την ευκαιρία στη 10χρονη Τατούμ Ο’ Νιλ να διεκδικήσει ένα βραβείο Όσκαρ.

Στις μεταγενέστερες ταινίες του περιλαμβάνονται το «Mask», με πρωταγωνίστρια τη Σερ και το «The Cat’s Meow» (Το νιαούρισμα της γάτας, 2001), με την Κίρστεν Ντάνστ. Επίσης, είχε εμφανιστεί στη σειρά The Sopranos και είχε έναν μικρό ρόλο και στις δύο ταινίες «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Το 2010 εντάχθηκε στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (στο Τμήμα Σκηνοθεσίας) και το 2014 γύρισε την κωμωδία «She’s Funny That Way» με την Τζένιφερ Άνιστον και τον Όουεν Γουίλσον. Το 2018 υπέγραψε την τελευταία του ταινία, το ντοκιμαντέρ για τον Μπάστερ Κίτον «The Great Buster: A Celebration».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης