Σαχίν Λιτλφέδερ: Πέθανε η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 09:59
Σαχίν Λιτλφέδερ: Πέθανε η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο

Έφυγε από τη ζωή η Σαχίν Λιτλφέδερ, η γυναίκα, η οποία έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ ως η «Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του Μάρλον Μπράντο» για την ταινία «Νονός».

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Ακαδημία Κινηματογράφου, η Λιτλφίδερ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Στο tweet του επίσημου λογαριασμού αναφέρεται πως «έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στην πόλη Νοβάτο της Βόρειας Καλιφόρνια, έχοντας στο πλευρό της τα αγαπημένα της πρόσωπα».

Τον Ιούνιο του 2021, η γυναίκα είχε δώσει την τελευταία της συνέντευξη στον Guardian.

«Είμαι πολύ άρρωστη. Έχω καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο, που έχει κάνει μετάσταση στο δεξιό μου πνεύμονα. Κάνω χημειοθεραπείες εδώ και καιρό. Ως αποτέλεσμα, η μνήμη μου δεν είναι τόσο καλή, όπως ήταν. Είμαι διαρκώς κουρασμένη και είναι λογικό, αν σκεφτείς πως ο καρκίνος είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης», λέει αρχικά.

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη στιγμή που αρνήθηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο και αποφάσισε να βγάλει λόγο ενώπιον όλων, στηρίζοντας τον λαό της, η Σαχίν εξηγήσε πως δεν την αγγίζουν όσα έγιναν, αφού πήρε μεγάλη δύναμη από τις εμπειρίες της.

Της αρκεί που έμεινε αυθεντική και είναι έτοιμη να πει το αντίο. «Όταν πάω στον κόσμο των πνευμάτων, θα πάρω όλες αυτές τις ιστορίες μαζί μου. Όμως, όσο είμαι εδώ μπορώ να μοιραστώ μερικές. Θα πάω στον κόσμο των προγόνων μου. Σας λέω αντίο. Κέρδισα το δικαίωμα να είμαι ο εαυτός μου», είχε δηλώσει.

Ως γνωστόν, ο Μάρλον Μπράντο ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θερμός υποστηρικτής των αυτόχθονων της Αμερικής. Διαμαρτυρόμενος, λοιπόν, για τον τρόπο που παρουσίαζε ο αμερικανικός κινηματογράφος την εικόνα των Ινδιάνων, πλάθοντας μία άσχημη εντύπωση για αυτούς, έστειλε τη βραδιά των Όσκαρ τη Σαχίν Λιτλφίδερ στη θέση του. Υπενθυμίζεται πως ο ηθοποιός είχε βραβευτεί για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Νονός» του Φράνσις Κόπολα.

Η Σαχίν είναι ηθοποιός με καταγωγή από τους Ινδιάνους Απάτσι. Δεν βρέθηκε εκεί προκειμένου να παραλάβει το Όσκαρ αντί του Μπράντο, αλλά για να διαβάσει μια επιστολή 15 σελίδων, που είχε γράψει ο ηθοποιός σχετικά με τα δικαιώματα των Ινδιάνων.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 12:18