Βανέσα Ρεντγκρέιβ: «Οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, 10:26
Βανέσα Ρεντγκρέιβ: «Οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες»
Η σπουδαία ηθοποιός και ακτιβίστρια τόνισε ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη σε ό,τι αφορά την προστασία των προσφύγων, ενώ κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τον νόμο, κάτι που «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τόσων πολλών προσφύγων και κυρίως παιδιών».

Υπάρχουν συγγενείς ασυνόδευτων παιδιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε, και τα παιδιά αυτά έχουν το δικαίωμα στην προστασία και το άσυλο. «Ωστόσο, η Βρετανία για παράδειγμα θέτει εμπόδια στην προστασία τους», με αποτέλεσμα «τα παιδιά να αρχίζουν να ταξιδεύουν μόνα τους χωρίς καμία προστασία. Είναι τόσο επικίνδυνο το ταξίδι γι' αυτά». Κάποια από τα παιδιά αυτά, καταγγέλλει, «αναγκάζονται να πουλάνε το κορμί τους. Διαβάζουμε κάθε μέρα για τέτοια περιστατικά».

Ωστόσο, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι «ευτυχώς υπάρχουν πάντα άνθρωποι, στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού, οι οποίοι ανησυχούν πραγματικά και θέλουν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν». Εκεί είναι η απάντηση, υπογραμμίζει: «Εάν όλοι βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν, τότε η προστασία μπορεί να δοθεί σε όλους τους πρόσφυγες».

Η Βρετανίδα ηθοποιός ανέφερε ως παράδειγμα τους Έλληνες. «Έκαναν και κάνουν τεράστιες προσπάθειες, παρόλο που τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καλά από άποψη οικονομίας ή δουλειών ή κοινωνικών υπηρεσιών. Ωστόσο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν», δήλωσε.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα έρθει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, για την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της για την προσφυγική κρίση. Το «Sea Sorrow» («Τα δεινά της θάλασσας»), που πρωτοπαρουσιάστηκε στις Κάνες τον περασμένο Μάιο, αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική δουλειά της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού. Συνδυάζοντας το παρόν με το παρελθόν, η δημιουργός κάνει αναφορές στην ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Στο ντοκιμαντέρ επιστρατεύει ακτιβιστές και καλλιτέχνες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, για να μιλήσουν για την προσφυγική κρίση. Ανάμεσά τους ο Ρέιφ Φάινς και η Έμα Τόμσον. Ο Ρέιφ Φάινς, εξάλλου, διαβάζει και μια σκηνή από την «Τρικυμία», το σεξπιρικό έργο που «δάνεισε» στο ντοκιμαντέρ και τον τίτλο «Sea Sorrow». Οι στίχοι αυτοί «αποτυπώνουν επακριβώς την τραγωδία των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την άγρια φτώχεια, αλλά πνίγονται στη θάλασσα», όπως εξηγεί η Ρεντγκρέιβ.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, διευκρινίζει η σκηνοθέτρια, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού της ταινίας, έκαναν και αυτοί από την πλευρά τους «τεράστιες προσπάθειες χωρίς μισθό ή με πολύ μικρό μισθό, προκειμένου να βοηθήσουν να συγκεντρωθούν χρήματα, να εγείρουν την προσοχή και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, που είναι το πιο σημαντικό».

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στο φεστιβάλ των Κανών, ενώ μετά την προβολή της στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας», το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει και στη Λισαβόνα και τη Νέα Υόρκη. Η δημιουργός της δηλώνει «πολύ χαρούμενη που τόσα κινηματογραφικά φεστιβάλ έχουν ζητήσει να προβάλουν την ταινία» και αποδίδει το ενδιαφέρον για την ταινία στην υποστήριξη των ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Sea Sorrow» στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Βανέσας Ρεντγκρέιβ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με την ίδια, τον πρώην βουλευτή των Εργατικών, λόρδο Άλφρεντ Νταμπς, την ηθοποιό Μιμή Ντενίση και τον γενικό διευθυντή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Ηλία Παυλόπουλο.

Εισιτήρια για την προβολή διατίθενται στην τιμή των 6, 12 και 20 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών οργανώσεων «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, 10:28