Την Τετάρτη, η πασίγνωστη ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Μπρους Γουίλις, Ντέμι Μουρ, ανακοίνωσε μέσω Instagram την απόφαση του 67χρονου αστέρα να αποσυρθεί από την υποκριτική καθώς πάσχει από αφασία.

Για τους φίλους και τους συνεργάτες δεν ήταν μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, σύμφωνα με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα γνωστικά προβλήματα του Γουίλις δεν είναι απαραίτητα μια νέα εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος που γνώριζε για την κατάσταση δήλωσε στο Page Six ότι ο ηθοποιός χρησιμοποιούσε πρόσφατα «ακουστικά, πράγματα για την ακοή, για να του δίνουν τις ατάκες» στα γυρίσματα και ότι «ήταν όλο και πιο δύσκολο να τον έχουμε στην οθόνη».

«Είχε γνωστικά προβλήματα, όλοι ήξεραν ότι ο Μπρους είχε προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή. «Όλοι το ήξεραν, το καστ και το συνεργείο. Η οικογένειά του επενέβη και μετακόμισε για να τον φροντίσει».

Τι είναι η αφασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφασία «συμβαίνει συνήθως ξαφνικά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό το κεφάλι», σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η οποία αναφέρει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά «από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη». Η οικογένεια, ωστόσο, δεν αποκάλυψε την αιτία της αφασίας του Μπρους Γουίλις.

Τα άτομα με αφασία βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να επικοινωνούν, σημειώνει η Mayo Clinic και «μπορεί να μιλούν με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις, να σχηματίζουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα, να αντικαθιστούν μια λέξη με μία άλλη ή έναν ήχο με έναν άλλον, να μιλούν με μη αναγνωρίσιμες λέξεις, να μην καταλαβαίνουν τη συζήτηση των άλλων ή να γράφουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα».

Η αφασία μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικά σε άτομα ανάλογα με το που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, δηλώνει η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας – Γλώσσας – Ακοής (ASHA). Για παράδειγμα, η βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου «μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γλώσσας», ενώ η βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα περιορισμένης προσοχής ή μνήμης.

Οι τύποι αφασίας που υπάρχουν

Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι αφασίας: η ρέουσα και αυτή που δεν έχει ροή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD).

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ρέουσας αφασίας είναι η αφασία Wernicke, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να λένε «μακριές, πλήρεις προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα, προσθέτοντας περιττές λέξεις και ακόμη και δημιουργώντας λέξεις», αναφέρει το NIDCD.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μη ρέουσας αφασίας είναι η αφασία Broca, η οποία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να «μιλούν με σύντομες φράσεις που παράγονται με μεγάλη προσπάθεια», παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να μπορούν να «κατανοήσουν την ομιλία και να ξέρουν τι θέλουν να πουν», σύμφωνα με το NIDCD.

Η αφασία συνήθως επηρεάζει μεσήλικες ή ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να βιώσουν αυτή την πάθηση, προσθέτει το NIDCD.

Η National Aphasia Association αναφέρει ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από την αφασία».

Αντιμετωπίζεται;

Τα άτομα με αφασία μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογοθεραπεία για να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. «Η θεραπεία αφασίας στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας ενός ατόμου βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες γλωσσικές ικανότητες, να αποκαταστήσει τις γλωσσικές ικανότητες όσο το δυνατόν περισσότερο και να μάθει άλλους τρόπους επικοινωνίας», λέει το NIDCD.

«Σαν σε πετούν σε μια χώρα που δεν ξέρεις τη γλώσσα»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφασία προκαλεί κατάθλιψη σε πάνω από το 1/3 των περιπτώσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην προσωπικότητα και μπορεί ακόμη και να απομακρύνει φίλους και την οικογένεια από το άτομο που πάσχει.

«Φανταστείτε να σας πετούν σε μια χώρα όπου δεν μιλάτε τη γλώσσα -δεν μπορείτε να καταλάβετε, να διαβάσετε, να γράψετε ή να μιλήσετε. Αυτό θα επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις σας -έτσι είναι όταν έχεις αφασία», είπε η Ντάρλεν Γουίλιαμσον, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αφασίας, στη Daily Mail.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης