Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, Σπάικ Λι είναι ο πρωταγωνιστής της αφίσας της κινηματογραφικής γιορτής του 2021.

Οι διοργανωτές δημοσίευσαν την αφίσα της 74ης έκδοσης του Φεστιβάλ των Καννών αναφέροντας τους διάφορους λόγους για τους οποίους ο διάσημος σκηνοθέτης επιλέχθηκε ως πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για την τεράστια ανυπομονησία να βρεθούμε επιτέλους ξανά στο σκηνικό των Καννών: την παραλία, τους φοίνικες και την κινηματογραφική οθόνη, όπως μια κενή σελίδα, που θα καλωσορίσει τις ταινίες της Επίσημης Επιλογής…

Για αυτό το περίεργο βλέμμα που πρόκειται να ρίξει στο έργο των συναδέλφων του σκηνοθετών που μας φέρνουν τα νέα για τον κόσμο – του δικού τους και σίγουρα λίγο και του δικού μας …

Για αυτήν την προσωπική άποψη που έχει μοιραστεί μαζί μας από την πρώτη του ταινία: γυρισμένη σε άσπρο – μαύρο στη ζέστη του καλοκαιριού του 1985, είχε ήδη κλονίσει τον κινηματογράφο επιβάλλοντας, ήδη από τότε, το πρωτοποριακό του στυλ, ενσωματωμένο στην αστική και ποπ κουλτούρα …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτή την τρυφερή ερμηνεία του ως Μαρς Μπλάκμον, το B-Boy στο «She’s Gotta Have It» – μια στερεοτυπική αναπαράσταση της αφροαμερικανικής κοινότητας που η ταινία διαλύει…

Για το άτακτο μάτι του, το οποίο, παρ’ ότι συνεχώς αμφισβητεί και επαναστατεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, δεν παραμελεί ποτέ την ψυχαγωγία.

… Ο Σπάικ Λι, πολίτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης», είναι στην αφίσα αυτής της συλλεκτικής έκδοσης. Φυσικά!».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το σύνθημα του 74ου Φεστιβάλ Καννών είναι «φέτος από κοντά», μετά την περσινή ακύρωση του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης είναι το Annette, μιούζικαλ του Λεός Καράξ, σε σενάριο και μουσική των The Sparks και πρωταγωνιστές τους Μαριόν Κοτιγιάρ και Άνταμ Ντράιβερ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 20 ταινίες, μεταξύ των οποίων και το Benedetta του Πολ Βερχόφεν με τη συμμετοχή της Δάφνης Πατακιά.

Η φετινή διοργάνωση θα τιμήσει και την Τζόντι Φόστερ η οποία θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας της.

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου 2021, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης