Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής η πολυαγαπημένη σύζυγος, μητέρα και αδερφή Ελένη Σμαραγδή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Η Ελένη Σμαραγδή υπήρξε το στήριγμα του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή σε όλη του την κινηματογραφική πορεία. Ο ίδιος πάντα τη θεωρούσε «άγγελό» του. «Ήταν άγγελος με φτερά, που μου τα δάνειζε κάθε φορά που έκανα μια ταινία. Σαν άγγελος έφυγε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Σινεμά στο Παρίσι στα πανεπιστήμια Sorbonne Nouvelle και Paris VIII αντίστοιχα.

Υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάστηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ’ αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις, καθώς και πολλές εκδόσεις, μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Επιτυχημένη και πολυβραβευμένη παραγωγός, από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πολλαπλών βραβείων για τις ταινίες «Καζαντζάκης», «El Greco», «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», «Καβάφης», το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία «Καζαντζάκης». Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα «El Greco – η ταινία» από τις Εκδόσεις Μίλητος. Στις 8 Μαρτίου 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, της απενεμήθη τιμητική διάκριση από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία «El Greco» και τη δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. To 2009 επιμελήθηκε τη μόνιμη έκθεση «El Greco – Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία «El Greco».
Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία «El Greco».

Κινηματογράφος

2014: Νίκος Καζαντζάκης – ταινία μεγάλου μήκους σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή. Διεθνής συμπαραγωγή για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα βασισμένο στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου 2017, ενώ έφτασε στην πρώτη θέση του Box Office με 250.000 εισιτήρια.

*Επίσημη συμμετοχή στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία:

*Gold Remi Award Καλύτερης Ταινίας
*Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για τον Μίνω Μάτσα
*Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου
*Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο
*Δύο υποψηφιότητες για Gold Remi Award για τη Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη
*Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία
*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης
*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Ατλάντα
*Τιμητική προβολή στην UNESCO στο Παρίσι
*Συμμετοχή στο 40ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
*Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον
*Προβολή στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη
*Προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφο EUFF στο Τορόντο, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ
*Προβολή της ταινίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης
*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό
*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Σιγκαπούρη
*Συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ταινιών στο Μπακού
Οργανώθηκαν, επίσης, πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον) κ.λπ.

2012: Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι – ταινία μεγάλου μήκους σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, διεθνής συμπαραγωγή για τον μεγάλο ευεργέτη της Ελλάδας και της Ρωσίας Ιωάννη Βαρβάκη που έζησε τον 18ο και 19ο αιώνα.
Η ταινία συμμετείχε επίσημα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο 2012, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης 2013, στο Διεθνές Φεστιβάλ Pantalla Pinamar της Αργεντινής.

2007: El Greco – ταινία μεγάλου μήκους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή διεθνής συμπαραγωγή, για τον μεγάλο ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Η ταινία βραβεύτηκε με 8 Kρατικά Βραβεία στην Ελλάδα, Βραβείο Κοινού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβείο ΕΤΕΚΤ, αλλά και με πολλά διεθνή βραβεία στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσημα στα διεθνή φεστιβάλ Τορόντο, Sao Paolo, Guadalajara

1996: Καβάφης – ταινία μεγάλου μήκους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή.
Η ταινία βραβεύτηκε με 5 Kρατικά Βραβεία στην Ελλάδα, αλλά και με πολλά διεθνή βραβεία στο εξωτερικό. Συμμετείχε επίσημα στα Διεθνή Φεστιβάλ Τορόντο, Βερολίνου, Sao Paolo, ενώ είχε πάνω από πενήντα (50) επίσημες συμμετοχές.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΣΕΙΡΕΣ)
2001: Τα Χαϊδεμένα Παιδιά -τηλεοπτική σειρά 18 30λεπτων επεισοδίων
*Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Σωτήρη Μουστάκα

1988: Σιγά… η Πατρίδα Κοιμάται -κινηματογραφημένη (16mm) σειρά 13 45λεπτων επεισοδίων
*Υποψήφια για βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ της Πράγας 1989
*Ρεκόρ θεαματικότητας στην Ελλάδα.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
2009: Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη – Ντοκιμαντέρ (40’) πάνω στη ζωή του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη.
*Επίσημη συμμετοχή στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης.

*Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ JIHLAVA 2010
2004: Σπύρος Λούης – Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (60’) για τον ολυμπιονίκη μαραθωνοδρόμου Σπύρο Λούη.
*Πρώτο Διεθνές βραβείο Guirlanded’Honneur 2004, στο Sport Movies Festival, του Μιλάνου
2003: Χριστιανικά Μνημεία – Ντοκιμαντέρ (60’)
1997: Εκόμισα εις την Τέχνην – σειρά 40 πολιτιστικών πεντάλεπτων για την ΕΤ1
1990-1993: Η δε Πόλις Ελάλησεν – 32 κινηματογραφημένα (16mm) δοκίμια, 30 min. έκαστο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης