Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος με την παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, θα συμμετάσχει στο θεατρικό Φεστιβάλ Καλαμάτας με τίτλο: «Θεατρικοί βηματισμοί στην Καλαμάτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από 17 ως 31 Μαΐου, υλοποιείται στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας ένα πρωτοποριακό θεατρικό φεστιβάλ σε συνεργασία με την Κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Ένα αποκεντρωμένο, στοχευμένο φεστιβάλ που μεταφέρει μια σειρά αξιολογημένες παραστάσεις με αναμφισβήτητο καλλιτεχνικό διαμέτρημα σ’ ένα τόπο που έχει αποδείξει ότι αγαπάει το ποιοτικό θέατρο, εκτιμάει τις τέχνες και τις τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πινελιά πολιτισμού σ’ ένα έτσι κι αλλιώς γόνιμο έδαφος που καρπίζει πολιτισμό χιλιάδες χρόνια τώρα. Έναν πολιτισμό με ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις ποικίλες μορφές του.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση φορέων, παραγόντων, ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού, στο γεγονός ότι η ελληνική περιφέρεια «διψά» στην κυριολεξία για ποιοτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες και μπορεί να υποστηρίξει. Και συνάμα σε τούτη τη χρονική συγκυρία να υποστηρίξει την Καλαμάτα στην δεύτερη και τελική φάση της επιλογής της ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021»

H παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» θα δοθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 19.00 και 21.30 και την Πέμπτη 19 Μαΐου ώρα 19.00 και 21.30 στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε στο zougla.gr για την παράσταση «Οι 12 Ένορκοι» στην οποία πρωταγωνιστεί στο θέατρο «Αλκμήνη» καθώς και για τη συμμετοχή του στο θεατρικό Φεστιβάλ Καλαμάτας.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός τόνισε πως πρέπει να καθιερωθεί αυτός ο θεσμός και να έρχονται καλές και υγιείς παραστάσεις, ώστε να βλέπει ο κόσμος καλό θέατρο».

Ακόμη υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες του έργου και του ρόλου του και εξήγησε τους λόγους επιτυχίας της παράστασης.

Ο δημοφιλής  ηθοποιός ανέφερε: «Το θέατρο είναι καθρέφτης της ζωής…Ο κόσμος θέλει να βλέπει την αλήθεια και την δημοκρατία να ξετυλίγεται μπροστά του…Μέσα από την παράσταση γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Ο θεατής βλέπει τον καθρέφτη του όταν βλέπει αυτήν τη δημοκρατία να εξελίσσεται μπροστά του και έχω την αίσθηση ότι όπως γίνομαι  εγώ καλύτερος άνθρωπος θα γίνει καλύτερος και ο θεατής».

Ο αγαπητός ηθοποιός επεσήμανε: «Οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους…Όλα αλλάζουν και αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής…H ομορφιά της ζωής είναι η διαφορετικότητα… Ό,τι γεννιέται είναι πάντα πιο φρέσκο από το προηγούμενο…Περνάει μια καμπή ο πλανήτης αλλά θα πάει μπροστά ο κόσμος».

O Γιώργος Γιαννόπουλος ερωτηθείς για τους ρόλους του ανέφερε:« Αντιμετωπίζω με ταπεινότητα και σεμνότητα όλους μου τους ρόλους…Οι ρόλοι μου στην τηλεόραση έχουν αγαπηθεί  από τα μικρά παιδιά…  Αυτό είναι μια ευθύνη μεγαλώνω μια γενιά».

Ακόμη ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια…

Ακούστε τη συνέντευξη:

Λίγα λόγια για το έργο:

Κάθε ψηφοφορία τους είναι και μία μάχη, αλλά… μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί με μόνο όπλο την αλήθεια! Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθένα από τους 12;

Οι 12 Ένορκοι», η επιτυχημένη παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, 2 βραβεία κοινού και το 34ο Κορφιάτικο Βραβείο Σκηνοθεσίας, έπειτα από δύο θεατρικές σεζόν sold-out παραστάσεων θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις – δυστυχώς διαχρονικές – προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας.

Οι θεατές παρακολουθούν από την «κλειδαρότρυπα» της αίθουσας ενόρκων, μία από τις πιο διχαστικές και επιδραστικές υποθέσεις όλων των εποχών, με τους 12 ενόρκους άλλοτε να ταυτίζονται και άλλοτε να συγκρούονται. Το θέατρο μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο θέτοντας τους θεατές στη θέση των ενόρκων!

«12 Angry men» η ταινία

Αμερικάνικη τηλεταινία του 1954, που το 1957 έγινε ταινία με το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Sidney Lumet και πρωταγωνιστή τον Henry Fonda. Χρυσή Άρκτος, πολλά βραβεία και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (μία εκ των οποίων καλύτερου σεναρίου). Δεύτερη καλύτερη δικαστική ταινία όλων των εποχών και μέσα στις 50 καλύτερες ταινίες του αιώνα. Έγιναν re-make της ταινίας από πολλές χώρες σ’ όλον τον κόσμο, με τελευταίο το ρωσικό «12» του Nikita Mikhalkov, που είναι βασισμένο στο «12 Αngry men».



Συντελεστές:

Οι 12 ένορκοι είναι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος.

Συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Κείμενο: Reginald Rose
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη και Νότης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Κική Μήλιου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Μουσική: Γιώργος Περού
Sound design: Νίκος Τσέκος
Video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης
Παραγωγή: A PRIORI
Διάρκεια: 90’

Τιμές εισιτηρίων:

15 ευρώ κανονικό και 12ευρώ φοιτητικό-άνεργοι

Προπώληση:
Πνευματικό κέντρο Δήμου Καλαμάτας Τ.2721-87902
Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί» Πλατεία 23ης Μαρτίου 2, Τ. 27210-63690

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης