Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Εμείς, ως άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και ταυτόχρονα ως παιδαγωγοί, δημιουργήσαμε μια παράσταση που δίνει ερεθίσματα στα παιδιά για να ανακαλύψουν, να ονομάσουν, να καταλάβουν και να αναζητήσουν τρόπους καλλιέργειας και ελέγχου των συναισθημάτων τους» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο zougla.gr οι  Hippo, Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης με αφορμή την παράσταση τους το Νησί των Συναισθημάτων στο Θέατρο 104.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεατρική ομάδα Hippo, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια «avant-garde» αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εντυπωσιάζει με τις πρωτοποριακές και άκρως προσεγμένες παραστάσεις της, εφέτος παρουσιάζει στο Θέατρο 104, τις παραστάσεις το «Νησί των Συναισθημάτων» και το έργο «Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ;»

Οι Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης τόνισαν «Ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι. Πρέπει να το χαίρεσαι όπως μπορείς και να κάνεις και τους άλλους να χαίρονται μαζί σου… Οι ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι θεατές μάς έδειξαν ότι τα παιδιά είναι παντού τα ίδια. Με τον ίδιο τρόπο γελάνε, με τον ίδιο τρόπο συγκινούνται, συγκεκριμένα πράγματα τους τραβούν την προσοχή. Τα παιδιά μάς κάνουν να μη χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον κόσμο».

Μιλήστε μας για τη Γοργόνα και τι συναντάει ένα παιδί στον βυθό του θεάτρου 104;

Στον αυτοσχέδιο βυθό μας συναντάει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα. Πρώτον δύο ηθοποιούς, τον Γιώργο Αλεβυζάκη και τη Νατάσα Καλογήρου που παίζουν με το ίδιο πάθος είτε βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είτε βρίσκονται κάτω από αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φώτης Δούσος

Η παράσταση έχει τίτλο «Πώς Βγαίνουμε από το Βυθό Παρακαλώ;» και είναι μια διασκευή της διάσημης «Μικρής Γοργόνας» του Άντερσεν, γραμμένη από την Καλλιόπη Φύκαρη. Η Καλλιόπη για δεύτερη φορά (μετά την “Ωραία Κοιμωμένη²”) μας εμπιστεύεται το έργο της, που αποτελεί μια εξαιρετική νέα και ανατρεπτική ματιά πάνω στον κλασικό μύθο (όπως μας έχει συνηθίσει). Η παράσταση που φτιάξαμε πάνω στο πολύ ωραίο κείμενό της, μιλάει για τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της αγάπης, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ατόμου. Μια παράσταση χαρακτηριστική του προσωπικού θεατρικού στυλ της ομάδας Hippo Theatre Group (kinemo) με έντονη σωματικότητα, χιούμορ και γρήγορους ρυθμούς. Τα υπόλοιπα σας καλούμε να τα ανακαλύψετε από κοντά!

Αλέξανδρος Ράπτης

Παιδικό θέατρο; και οι Ηippo που ταξιδεύουν σ΄όλον τον κόσμο με παραστάσεις για τον πιο ευαίσθητο και συνάμα καλοπροαίρετο θεατή…τι σας εχει διδάξει αυτό το αδιάκοπο road movie;

Μας δίδαξε αυτό που υποπτευόμασταν από την αρχή: ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι. Πρέπει να το χαίρεσαι όπως μπορείς και να κάνεις και τους άλλους να χαίρονται μαζί σου. Οι ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι θεατές μας, όπως πολύ σωστά τους περιγράφετε, μάς έδειξαν ότι τα παιδιά είναι παντού τα ίδια. Με τον ίδιο τρόπο γελάνε, με τον ίδιο τρόπο συγκινούνται, συγκεκριμένα πράγματα τους τραβούν την προσοχή. Τα παιδιά μάς κάνουν να μη χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον κόσμο.

Φώτης Δούσος

Το θέατρο για παιδιά καλλιεργεί καλύτερους ενήλικες;

Ασφαλώς. Είναι το καλύτερο σχολείο γιατί αποτελεί πολύπλευρη και μοναδική βιωματική εμπειρία για τον θεατή. Επίσης έχει εκ φύσεως κοινωνική και πολιτική στόχευση, άρα ωθεί τους ανθρώπους να νοιάζονται για το σύνολο και να αποφεύγουν την ιδιωτεία.

Φώτης Δούσος


To Νησί των Συναισθημάτων

Σε μια εποχή που μαθαίνουμε να αναλύουμε τα συναισθήματα μας τι έχει να μας
πει ένα ταξίδι στο Νησί των Συναισθημάτων;

Το «Νησί των Συναισθημάτων» είναι μια διαδραστική παράσταση που φτιάξαμε για να φέρουμε στην επιφάνεια τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Βασιζόμενοι στην ομώνυμη ιστορία του Χόρχε Μπουκάι, θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη για την καλλιέργεια του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη αλλαγές, ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και έντονη ανάπτυξη των αστικών κέντρων, φαινόμενα που επιδρούν έντονα στον ψυχισμό του ανθρώπου. Και γι’ αυτό είναι αισθητή μια προσπάθεια ανάλυσης, αναγνώρισης και ελέγχου των συναισθημάτων μας. Εμείς, ως άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και ταυτόχρονα ως παιδαγωγοί, δημιουργήσαμε μια παράσταση που δίνει ερεθίσματα στα παιδιά για να ανακαλύψουν, να ονομάσουν, να καταλάβουν και να αναζητήσουν τρόπους καλλιέργειας και ελέγχου των συναισθημάτων τους.

Αλέξανδρος Ράπτης



Tι θα λέγατε σε μια μαμά που έχει δίλημμα: Γοργόνα ή Νησί;

Δεν υπάρχει δίλημμα! Οι ιστορίες των Hippo συνομιλούν μεταξύ τους! Θα της προτείναμε αρχικά να πάρει τα παιδιά της, να έρθει μια βόλτα το Σάββατο το απόγευμα στο γκάζι και να περάσει από το θέατρο 104. Εκεί στις 5 η ώρα θα μεταφερθούν όλοι μαζί σε ένα φανταστικό νησί γεμάτο συναισθήματα και θα ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες! Και αφού φύγουν γεμάτοι και χαρούμενοι την επόμενη μέρα Κυριακή θα της προτείναμε να ξαναπεράσει μια βόλτα από κει. Στις 12 το ίδιο μέρος θα έχει μεταμορφωθεί στον βυθό της θάλασσας. Λένε ότι σ’ αυτόν τον βυθό κολυμπάει μια εξωτική γοργόνα που λέει σε όλους τη μαγική ιστορία της.

Αλέξανδρος Ράπτης

Μelonia…μια παράσταση, ένα θεατρικό πρότζεκ με στοιχεία κόμικ και μια ιστορία για την επανάσταση…Μιλήστε μας γι αυτό.

Αυτή είναι μια ιστορία για…μεγαλύτερα παιδιά. Η Μellonia μια πολύ πρωτότυπη multimedia δουλειά που ξεκινάει από ένα πείραμα για τη σχέση ανάμεσα στον κινηματογράφο, το κόμικ, τη ζωντανή μουσική συναυλία και το θέατρο. Ηθοποιοί – ερμηνευτές και μουσικοί οι πολύ αξιόλογοι, και πολυτάλαντοι Ελένη Ευθυμίου, Αποστόλης Κουτσιανικούλης και Γιώργος Σοφικίτης. Στον πολύ όμορφο χώρο του θεάτρου Rabbithole (Γερμανικού 20 στο Μεταξουργείο) αφηγούμαστε μια ιστορία όπου μπλέκονται ταξίδια στην 5η διάσταση, ένας λυσσαλέος πόλεμος ανθρώπων και ρομπότ και ένα άγνωστο κορίτσι που κρύβει ένα σπουδαίο μυστικό. Τι σημαίνει αλληλεγγύη, αυτοθυσία και προσφορά όταν διακυβεύεται η προσωπική και συλλογική ελευθερία; Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι και 21 Φεβρουαρίου.

Αλέξανδρος Ράπτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης