Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Θοδωρής  Βουτσικάκης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές της νέας γενιάς. Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία «Πάμε σινεμά;» με τη Μαρία Φαραντούρη, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης  μίλησε στο zougla.gr για τη σχέση του  με τον κινηματογράφο και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι “addicted”. Δεν ξέρω αν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς κινηματογράφο. Βλέπω ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, τα πάντα. Είναι από τις αγαπημένες μου συνήθειες. “Συντονίζομαι” πολύ και με τις κινηματογραφικές μουσικές και τα soundtracks. Θα ήθελα να τραγουδήσω κάποια στιγμή για κινηματογραφική ταινία» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο δημοφιλής καλλιτέχνης  και μας καλεί σε μια μοναδική συνάντηση εικόνας και ήχου στο Ηρώδειο, στις 10 Ιουλίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τη Μαρία Φαραντούρη και τη συμμετοχή σας στη συναυλία «Πάμε σινεμά;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μαρία Φαραντούρη είναι μια από τις αγαπημένες μου φωνές παγκοσμίως και συντροφεύει τη ζωή μου εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τα τραγούδια της. Είναι μια καλλιτέχνιδα που ερωτεύεται την κάθε λέξη που ερμηνεύει. Η πρώτη μας συνάντηση πραγματοποιήθηκε πέρσι, όταν με χαρά δέχτηκε την πρόσκληση μας με τη Λίνα Νικολακοπούλου για να συμμετέχει στη συναυλία μας στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Λίγους μήνες μετά μου έκανε την τιμή να με καλέσει να συμμετέχω στη συναυλία – αφιέρωμα με τίτλο «Πάμε σινεμά;». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα σε τραγούδια και μουσικές του παγκόσμιου κινηματογράφου που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Τι θα ακούσουμε στο Ηρώδειο;

Θα ακούσετε τραγούδια που γνωρίσαμε ή θυμηθήκαμε από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες και αγαπήθηκαν πολύ. Μουσικές που χάραξαν μια ξεχωριστή πορεία στον χρόνο. Συνθέτες και τραγουδοποιοί όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Nicola Piovani, Nino Rota, Simon & Garfunkel, Freddie Mercury, Μίκης Θεοδωράκης, Magnifico, κ.α, θα είναι συντροφιά μας στο Ηρώδειο μέσα από τις μελωδίες και τα λόγια τους.

Ποια η δική σας σχέση με τον κινηματογράφο;

Είμαι «addicted». Δεν ξέρω αν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς κινηματογράφο. Βλέπω ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ, τα πάντα. Είναι από τις αγαπημένες μου συνήθειες. «Συντονίζομαι» πολύ και με τις κινηματογραφικές μουσικές και τα soundtracks. Θα ήθελα να τραγουδήσω κάποια στιγμή για κινηματογραφική ταινία.

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια συνεργασία που δεν έχετε  κάνει ακόμη και θα το θέλατε πολύ;

Αισθάνομαι μεγάλη ευλογία γιατί υπάρχουν αρκετές συνεργασίες και συναντήσεις που επιθυμούσα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα η συνάντηση μου με τη Λίνα Νικολακοπούλου και η δισκογραφική μας συνεργασία με τον Nicola Piovani είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είμαι όμως ακόμα στην αρχή και ανυπομονώ για όσα επόμενα θα έρθουν και θα εκφράσουν διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μου. Μια σκέψη που θα ήθελα πολύ να υλοποιηθεί είναι να τραγουδήσω με τον Josh Groban. Αγαπώ ιδιαίτερα τον τρόπο που γράφει κι ερμηνεύει.

Πώς  βλέπετε το διαδίκτυο σε σχέση με τη μουσική και την αποτελεσματικότητά της; Ποια θα λέγατε πως είναι τα οφέλη του και ποια τα μειονεκτήματα για έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη;

Το διαδίκτυο έκανε πιο εύκολη την πρόσβαση στην «πληροφορία» και άρα και στη μουσική. Έφερε πιο κοντά καλλιτεχνικές τάσεις, δημιουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες. Βέβαια με τον όγκο των πληροφοριών που περιέχει και την ταχύτητα με την οποία αναμεταδίδονται δεν ξέρω τελικά τι μένει και κατά πόσο μπορούμε να εντοπίσουμε και να ξεχωρίσουμε πράγματα που μας αφορούν. Ένας ανερχόμενος καλλιτέχνης ακόμα και «ανεξάρτητος» μπορεί να βρει ή και να δημιουργήσει μόνος του ένα βήμα στο διαδίκτυο. Ο προβληματισμός μου είναι κατά πόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε την ουσία στην αναζήτηση της «επιτυχίας» των views, followers και streams, γιατί αυτό σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματική αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με το κοινό.  

 Η μουσική σας ταυτότητα  έχω την αίσθηση  ότι  κινείται μεταξύ λυρικού και έντεχνου τραγουδιού.  Εσείς  πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Καταλαβαίνω γιατί έχετε αυτή την αίσθηση. Βρίσκομαι στη «δισκογραφία» ούτε πέντε χρόνια και παρότι ήταν πολύ δραστήρια χρόνια για μένα, θεωρώ ότι έχω δείξει ένα μικρό κομμάτι του καλλιτεχνικού μου αποτυπώματος. Βέβαια ο όρος «έντεχνο» είναι σχεδόν αχανής και άρα εκεί μέσα μπορείς να εντοπίσεις παρά πολλά μουσικά είδη, ύφη και στυλ, που ντύνει ο ελληνικός λόγος. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τη διαδρομή μου τιμάω το καλό ελληνικό τραγούδι, τους συνθέτες, τους στιχουργούς, τους ποιητές, τους τραγουδοποιούς που κάνουν τραγούδια όλα όσα ενώνουν τις καρδιές των ανθρώπων με τη δική τους και τη δική μου και έχουν έναν κώδικα αισθητικής που αγαπώ. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ασχολούμαι έντονα με το μουσικό θέατρο και έχω αδυναμία στην ευρωπαϊκή μουσική και το ρεπερτόριο της ευρωπαϊκής μεσογείου που έχει καταβολές ακόμα και στην παράδοση.Υπάρχουν επίσης ξενόγλωσσες μπαλάντες που συνηθίζω να περιλαμβάνω στα προγράμματα μου. Όσο για το λυρικό, θεωρώ ότι έχει να κάνει με τις σπουδές μου στη μουσική  και μια ίσως μπερδεμένη άποψη που έχουμε στην Ελλάδα για το τι είναι λυρικός τραγουδιστής. Υπάρχουν κοινά στοιχεία στην τεχνική και τον τρόπο ερμηνείας αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που με διαχωρίζουν από έναν λυρικό τραγουδιστή ή αλλιώς έναν τραγουδιστή όπερας.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια; (δίσκος συναυλίες)

Πρωτοστατεί στα επόμενα σχέδια η κυκλοφορία του άλμπουμ μας με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Nicola Piovani, ενώ έχω ένα αρκετά δραστήριο καλοκαίρι λόγω της νέας περιοδείας του «Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή με τους Vamos Ensemble. Αρκετές συναυλίες, ηχογραφήσεις και όνειρα που πρέπει να πάρουν τη σειρά τους προς υλοποίηση!

Διαβάστε επίσης: «Πάμε σινεμά;» με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης