Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που συνδυάζει μυστηριώδη πλοκή και μυθοπλαστικά στοιχεία, με τρόπο που γεννά ερωτήματα σχετικά με τη λύση του μυστηρίου. “Παίζει” πολύ με την πραγματικότητα και τον μύθο, έτσι ώστε δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι το τέλος ποιο από τα δύο αυτά στοιχεία θα επικρατήσει» λέει ο συγγραφέας Μάρκος Απέργης στο zougla.gr με αφορμή το πρώτο του βιβλίο «Το σημάδι του δράκου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, και συμπληρώνει: «Εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο. Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή είναι πρόσφατο γεγονός, που όμως έχει τις “ρίζες” της αρκετά πριν, καθώς από παιδί με ευχαριστούσε να πλάθω αστυνομικά σενάρια. Τώρα πια, μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, μπορώ να πω ότι η συγγραφή είναι το χόμπι μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάρκος Απέργης αποκαλύπτει στο zougla.gr τα μελλοντικά του σχέδια, καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας μυθιστόρημα «Το σημάδι του δράκου». Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτό και πόσο σας δυσκόλεψε η σύνθεση της αστυνομικής πλοκής;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ένα μυθιστόρημα που είχα αρχίσει να γράφω χρόνια πριν και που συνέχισα πρόσφατα, προτού αυτό αισίως φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Εμπνεύστηκα κυρίως από άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα για να το γράψω, ενώ η ενασχόλησή μου με τη φανταστική λογοτεχνία στο παρελθόν διαδραμάτισε σίγουρα έναν ρόλο, πράγμα που απεικονίζεται στον τίτλο του έργου, που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να παραπέμπει σε αυτό το λογοτεχνικό κομμάτι. Όσο για τη σύνθεση της αστυνομικής πλοκής, προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα «μυστήριο» μέρος της συγγραφής, μιας και αυτή πολλές φορές έρχεται αυθόρμητα, και άλλες χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να ευδοκιμήσει. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, μπορώ να πω ότι η σύνθεση της πλοκής με δυσκόλεψε μεν κάποιες φορές, ενώ άλλες ήταν αρκετά ευκολότερη, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι, θεωρώ, για πολλά αστυνομικά βιβλία το κυριότερο μέρος. Προσωπικά, δεν προχώρησα στη συγγραφή του κειμένου προτού να έχω έναν ολοκληρωμένο «σκελετό» πλοκής.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα πρόσωπα του βιβλίου σας. Πρόκειται για αληθινούς χαρακτήρες;

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι φανταστικοί και όχι αληθινοί, όπως και αρκετά γεγονότα και στοιχεία που διαδραματίζονται σε αυτό. Οι πρωταγωνιστές είναι ο ντετέκτιβ Έκτωρας Ντέικον και ο ιατροδικαστής και φίλος του, Έργουιν Κόνορ. Ο πρώτος είναι ιδιαίτερα ικανός μα κάπως εκκεντρικός σαν χαρακτήρας, ενώ ο δεύτερος είναι πολυμαθής και κάπως πιο αισιόδοξος από τον Έκτωρα. Σαν δίδυμο είναι πολύ «δεμένοι» μεταξύ τους και φέρνουν εις πέρας δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του μυθιστορήματος περιστρέφονται λίγο πολύ γύρω από την αγγλική αριστοκρατία, με διαφορετικά επαγγέλματα και ιδιότητες φυσικά ο καθένας τους.

Εσείς πώς θα μας συστήνατε το βιβλίο σας;

Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που συνδυάζει μυστηριώδη πλοκή και μυθοπλαστικά στοιχεία, με τρόπο που γεννά ερωτήματα σχετικά με τη λύση του μυστηρίου. «Παίζει» πολύ με την πραγματικότητα και τον μύθο, έτσι ώστε δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι το τέλος ποιο από τα δύο αυτά στοιχεία θα επικρατήσει. Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό νησί, στην Αγγλία, και οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες, ο ντετέκτιβ Έκτωρ Ντέικον και ο φίλος και σύμβουλός του Έργουιν Κόνορ, επιχειρούν να διαλευκάνουν έναν φόνο που κατά τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστος.

Θα βλέπατε το «Σημάδι του δράκου» σε μορφή κόμικς ή σε μια μεταφορά στο θέατρο ή στον κινηματογράφο;

Νομίζω κάθε συγγραφέας θα ήθελε κάτι τέτοιο. Εξάλλου, θεωρώ ότι το θέατρο, ο κινηματογράφος και τα κόμικς είναι εξίσου σημαντικές μορφές τέχνης με τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος.

Ταυτίζεστε με κάποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας;

Δεν θα το έλεγα. Αν και είναι γνωστό ότι αρκετοί συγγραφείς «μεταδίδουν» δικά τους χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες τους, νομίζω είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει κάποιος μια απόλυτη ταύτιση ενός φανταστικού με έναν αληθινό χαρακτήρα.

Πώς βλέπετε το μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Αισιοδοξώ όμως να πετύχει τουλάχιστον σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένου ότι είναι μόλις η πρώτη μου συγγραφική δημιουργία.

Μπορεί ένα βιβλίο να μας αλλάξει τη ζωή; Σε εσάς υπήρξε τέτοιο βιβλίο που να άλλαξε την οπτική σας για τη ζωή;

Νομίζω ότι γενικά η ενασχόληση με τα βιβλία είναι πολύ παραγωγική και δημιουργική και όλοι αποκομίζουμε στοιχεία από αυτά. Δεν χρειάζεται να είναι ένα συγκεκριμένο βιβλίο που θα πετύχει μια ολοκληρωτική αλλαγή της οπτικής για τη ζωή, μα για κάποιους αναγνώστες σίγουρα μπορεί να συνέβη και αυτό. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι ένα βιβλίο μόνο του με οδήγησε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά μια γενική ενασχόληση με τα βιβλία, μέσα από τα χρόνια ανάγνωσης.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο. Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή είναι πρόσφατο γεγονός, που όμως έχει τις «ρίζες» της αρκετά πριν, καθώς από παιδί με ευχαριστούσε να πλάθω αστυνομικά σενάρια. Τώρα πια, μετά την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, μπορώ να πω ότι η συγγραφή είναι το χόμπι μου.

Tι ονειρεύεστε για τη συγγραφική σας διαδρομή;

Προσπαθώ να μην κοιτάω μακριά και να προχωράω ένα βήμα τη φορά. Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος με την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, αλλά σίγουρα εύχομαι και έχω σκοπό να γράψω πολλά άλλα.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι ήδη ετοιμάζω το επόμενο βιβλίο μου, ενώ έχω διάφορα ακόμα σενάρια στον νου μου. Γενικά, ο σκοπός μου είναι κάθε βιβλίο να είναι βελτιωμένο και εξελιγμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης