Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«…Tο “μένουμε σπίτι” έμοιαζε με ένα στοίχημα που σώζει ζωές αφενός και αφετέρου με ένα πείραμα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό, υπαρξιακό στα δικά μου μάτια. Υπήρξαν στιγμές που ανακάλυψα σπάνια ευρήματα μέσα σε αυτή την αδρανή παράξενη ησυχία. Υπήρξαν και άλλες που απελπίστηκα με την ανίκητη τάση των ανθρώπων να είμαστε κυκλοθυμικά έρμαια της φάσης, της μόδας, της στιγμής. Όπως και να ‘χει, περισσότερο με προβληματίζει η εποχή μετά τον εγκλεισμό. Θα χρειαστεί μετατόπιση, υπομονή και αντίσταση για να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Άλλωστε όπως στη τέχνη έτσι και στη ζωή το κακό αντεπιτίθεται αφού οι ήρωες ξεφυσήσουν ανακουφισμένοι… Εύχομαι να επιζήσουμε, να αγαπήσουμε και να ξεκινήσουμε κάτι χρήσιμο» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr η Σίλια Κατραλή με αφορμή την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, προάγγελος της οποίας είναι το τραγούδι «Κρίνα λευκά», ένα εναλλακτικό uptempo–swing κομμάτι σε στίχους και μουσική του Νικόλα Αδέσποτου και ενορχήστρωση του Βαγγέλη Καραπέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σίλια Κατραλή είναι μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική φυσιογνωμία και όλα δείχνουν ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Το νεαρό της ηλικίας της έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το έργο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει τελειώσει τη δραματική σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου, έχει γράψει, σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει σε θεατρικά έργα, έχει γράψει το μυθιστόρημα «Διάσπαση Προσευχής», ενώ η φυσιογνωμία της μας είναι οικεία από τις συμμετοχές σε τηλεοπτικά σίριαλ. Μέσα σε όλα αυτά η μουσική κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή της αφού έχει πειραματιστεί με διαφορετικά είδη ως frontwoman σε συγκροτήματα ενώ η έμπνευση που είναι διάχυτη στην καλλιτεχνική της ζωή διοχετεύτηκε και στη δημιουργία τραγουδιών.

Το ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Ελεύθερο Κάμπινγκ» θα κυκλοφορήσει από τη Walnut entertainment μέσα στο 2020.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο σας τραγούδι με τίτλο «Κρίνα Λευκά» του Νικόλα Αδέσποτου, το οποίο αποτελεί το πρώτο single του επερχόμενου άλμπουμ σας με τίτλο «Ελεύθερο Κάμπινγκ». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ξεκίνησε με δύο τραγούδια. Έγιναν περισσότερα και ξαφνικά άλμπουμ. Δε ξέρω πώς συνέβη ακριβώς. Δεν παρακολούθησα την πορεία του, απλά άφησα τον εαυτό μου να κυλήσει με τα πράγματα. Έχει ένα ενδιαφέρον καμία φορά αυτή η χωρίς σχέδιο κίνηση στον χώρο και στον χρόνο.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και τη μουσική;

Δεν το συνειδητοποίησα! Όμως συνέβη να ασχολούμαι από τα σχολικά μου χρόνια κατά έναν τρόπο με αυτήν.. Η πρώτη φορά που μου ήρθε στο μυαλό η ιδέα να κάνω κάτι δικό μου που να είναι κάτι παραπάνω από ένα τραγούδι ήταν όταν βρισκόμουν στο Λονδίνο σε ένα σεμινάριο μιούζικαλ. Η δεύτερη φορά που μου ήρθε αυτή η ιδέα είχε ήδη υλοποιηθεί χωρίς να το έχω καταλάβει. Ήταν το «Κάμπινγκ».

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Ιδεαλίστρια τραγουδο-ηθοποιός, υποψήφια για τίποτα (περιφραστική περιγραφή του εαυτού αποδεσμευμένου απ’ το id).

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτις, τραγουδίστρια, συγγραφέας. Με ποια ιδιότητα νιώθετε πιο ολοκληρωμένη;

Με αυτή του ανθρώπου. Αν και ορισμένες φορές θα προτιμούσα να είχα γεννηθεί γάτα! Δε νομίζω πως μια ιδιότητα ή ένας χαρακτηρισμός είναι αυτό που σε ολοκληρώνει. Άλλωστε δεν είμαστε άτομα οι άνθρωποι, σύμπαντα είμαστε. Η ολοκληρωμένη μονάδα μας βρίσκεται πάντα στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ έλλειψης και υπερβολής. Κάτι θα λείπει, κάτι θα περισσεύει. Αυτό είναι το σχέδιο, ίσως θα έπρεπε να το συνηθίσουμε με τον καιρό. Σίγουρα αυτές οι ιδιότητες αντανακλούν ορισμένες πλευρές του εξάγωνου. Μα το θέμα δεν είναι να ανακαλύψουμε ποια γωνία υπερισχύει, αλλά να εξαλείψουμε σε βάθος τις γωνίες και να φτιάξουμε έναν ακέραιο κύκλο. Εκεί προτιμώ να εστιάσω. Ας μη ξεχνάμε όμως πως το άθροισμα του όλου είναι το τίποτα.

Πότε θα κυκλοφορήσει το «Ελεύθερο Κάμπινγκ»;

Τον Σεπτέμβρη από τη Walnut Entertainment.

To ίντερνετ πιστεύετε ότι βοηθάει να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες; Εσάς σας βοήθησε;

Το ίντερνετ βοηθάει σε πολλά πράγματα και είναι καταστροφικό σε άλλα. Νομίζω πως το καλό ή το κακό που θα προκαλέσει έγκειται στο ποιος το χρησιμοποιεί. Είναι σαφώς μια διευκόλυνση στο να γνωστοποιήσει κανείς τη δουλειά του καθώς περιέχει πλατφόρμες που θυμίζουν σε πολλά μια ανοιχτή δισκοθήκη. Νομίζω πως ως ένα σημείο βοηθάει αρκετά. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να μας αποσπά απ’ την πραγματικότητα.
 
Πώς βιώσατε την εποχή του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού;

 Δεν ήταν και τόσο μακριά από μένα η όλη κατάσταση. Ωστόσο το «μένουμε σπίτι» έμοιαζε με ένα στοίχημα που σώζει ζωές αφενός και αφετέρου με ένα πείραμα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό, υπαρξιακό στα δικά μου μάτια. Υπήρξαν στιγμές που ανακάλυψα σπάνια ευρήματα μέσα σε αυτή την αδρανή παράξενη ησυχία. Υπήρξαν και άλλες που απελπίστηκα με την ανίκητη τάση των ανθρώπων να είμαστε κυκλοθυμικά έρμαια της φάσης, της μόδας, της στιγμής. Όπως και να ‘χει, περισσότερο με προβληματίζει η εποχή μετά τον εγκλεισμό. Θα χρειαστεί μετατόπιση, υπομονή και αντίσταση για να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Άλλωστε όπως στη τέχνη έτσι και στη ζωή το κακό αντεπιτίθεται αφού οι ήρωες ξεφυσήσουν ανακουφισμένοι.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να μη χαθεί σε μεγάλες ασφυκτικές λεωφόρους αλλά να συνεχίσει να εξερευνά τα μικρά σοκάκια, τα ήσυχα, τα μαγικά, τα ημιτελή, τις νύχτες στις γειτονιές του κόσμου.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ή που θα κάνω παραστάσεις και συναυλίες και άλλες τέτοιου είδους δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης στην πόλη ή που θα δραπετεύω σε κάποια αμερικάνικη ζούγκλα και θα ασπαστώ τον ταοϊσμό. Δεν είμαι βέβαιη. Είναι οριακό πράγμα οι επιλογές και τα ίδια τα σχέδια έχουν τη μαγική ικανότητα να εξουδετερώνονται όταν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα. Εύχομαι να επιζήσουμε, να αγαπήσουμε και να ξεκινήσουμε κάτι χρήσιμο.

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης