Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η  Κοραλία Τσόγκα είναι μια νέα ταλαντούχα ηθοποιός που έχει ήδη μια αξιόλογη θεατρική πορεία. Την περσινή σεζόν ερμήνευσε με επιτυχία τον ρόλο της Χριστίνας Ωνάση στην παράσταση «Ωνάσης-τα θέλω όλα» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Ωστόσο η νεαρή καλλιτέχνις, η οποία έχει δοκιμαστεί και στη σκηνοθεσία κυρίως στο θέατρο «πρόβα», όπου οι γονείς της οι ηθοποιοί Μαίρη Ραζή και Σωτήρης Τσόγκας έχουν δημιουργήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια μια αξιόλογη θεατρική σκηνή ταυτόχρονα με την Ανώτερη δραματική Σχολή «Πρόβα», παρουσιάζει ένα νέο εγχείρημα τη διαδικτυακή θεατρική κατασκήνωση, η οποία υλοποιήθηκε στη διάρκεια της καραντίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κοραλία Τσόγκα μίλησε με ενθουσιασμό στο zougla.gr για τη διαδικτυακή θεατρική κατασκήνωση και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» και το Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Εφέτος πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε μία διαφορετική «κατασκήνωση». Πρόκειται για διαδικτυακές συναντήσεις Δευτέρα έως Παρασκευή σε κύκλους διάρκειας δύο εβδομάδων γεμάτες παιχνίδια και θεατρικές δραστηριότητες. Γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τη συνεργάτιδα μου την Έφη Καραγιάννη είμαστε ενθουσιασμένες με τις νέες αυτές δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία.

Το όλο εγχείρημα των διαδικτυακών συναντήσεων ξεκίνησε στην καραντίνα και είχε μεγάλη απήχηση. Είχαμε τηλέφωνα από γονείς που μας έλεγαν ότι τα παιδιά τους έβγαιναν ενθουσιασμένα από τα μαθήματα. Ξεκινήσαμε με τρεις μαθητές και καταλήξαμε με τριάντα. Αυτό μας ώθησε να το εξελίξουμε. Τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί πλέον με την τεχνολογία αλλά και με τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Ο κόσμος αλλάζει, γιατί να μείνει το θέατρο πίσω; Στη δική μας πρόταση τα τμήματα είναι ολιγομελή μέχρι 5 συμμετέχοντες και το κάθε παιδί αλληλεπιδρά, κινείται, συμμετέχει χωρίς να είναι αποξενωμένο μπροστά σε μια οθόνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη η πολυτάλαντη καλλιτέχνις αποκάλυψε τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικτυακή θεατρική κατασκήνωση για παιδιά  από το θέατρο Πρόβα;

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» και το Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια. Εφέτος πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε μία διαφορετική «κατασκήνωση». Πρόκειται για διαδικτυακές συναντήσεις Δευτέρα έως Παρασκευή σε κύκλους διάρκειας δύο εβδομάδων γεμάτες παιχνίδια και θεατρικές δραστηριότητες. Γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί με τη συνεργάτιδα μου την Έφη Καραγιάννη είμαστε ενθουσιασμένες με τις νέες αυτές δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία.

Τι προσφέρει η διαδικτυακή θεατρική κατασκήνωση στα παιδιά και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Απευθύνεται σε παιδιά που θα πάνε νηπιαγωγείο έως και τους εφήβους που θα πάνε Γ’ Λυκείου. Η διαδικτυακή κατασκήνωση αποτελεί μία νέα ψηφιακή κοινότητα στην οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να συνεισφέρουν δημιουργικά, να γελάσουν και να μάθουν με αφορμή την τέχνη του θεάτρου.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με την τέχνη από μικρή ηλικία;

Όλοι μας ως παιδιά ξεκινήσαμε να κατανοούμε πρακτικά τον κόσμο γύρω μας από τη μίμηση και το παιχνίδι. Η βούρτσα γινόταν μικρόφωνο, το κρεβάτι καράβι, η άμμος παλάτι κι εμείς γίγαντες. Με πολύ απλά και καθημερινά αντικείμενα και λίγη φαντασία πλάθαμε ολόκληρους κόσμους. Το θεατρικό παιχνίδι αγκαλιάζει αυτήν τη διαδικασία και την εμπλουτίζει με νέα ερεθίσματα σε όλο το φάσμα της.

Ποια η εμπειρία σας  από το συγκεκριμένο εγχείρημα μέχρι τώρα;

Δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να γίνει. Σίγουρα δεν θέλαμε να κάτσουμε με δεμένα τα χέρια. Μπήκαμε σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της δουλειάς μας. Διαβάσαμε πολύ, δοκιμάσαμε πρακτικά κάποια πράγματα με δικούς μας ανθρώπους και ξεκινήσαμε δειλά τα μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των καλλιτεχνικών σχολείων. Προς μεγάλη έκπληξη όλων είδαμε ότι λειτουργεί, σίγουρα τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης επαφή αλλά μέσα σε αυτήν τη συνθήκη βρήκαμε νέους, δημιουργικούς τρόπους και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να μην στερηθούν οι μικροί μας φίλοι την επαφή τους με το θέατρο. Έτσι πήραμε αυτή την απόφαση.

Αφορά παιδιά από όλη την Ελλάδα;

Ναι! Έχουμε μαθητές από όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να φτάσει το θεατρικό παιχνίδι σε κάθε άκρη της χώρας. Από την Κρήτη και την Κύπρο μέχρι τις ακριτικές περιοχές. Σημαντικότερο όμως όλων είναι να μπορέσουμε να «αγγίξουμε» εκείνα τα παιδιά που δεν χουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου.

Τελικά η θεατρική κατασκήνωση είναι ένα διασκεδαστικό μέσο εκτόνωσης έπειτα από τον εγκλεισμό του κορωνοϊού;

Το όλο εγχείρημα των διαδικτυακών συναντήσεων ξεκίνησε στην καραντίνα και είχε μεγάλη απήχηση. Είχαμε τηλέφωνα από γονείς που μας έλεγαν ότι τα παιδιά τους έβγαιναν ενθουσιασμένα από τα μαθήματα. Ξεκινήσαμε με τρεις μαθητές και καταλήξαμε με τριάντα. Αυτό μας ώθησε να το εξελίξουμε. Τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί πλέον με την τεχνολογία αλλά και με τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Ο κόσμος αλλάζει, γιατί να μείνει το θέατρο πίσω; Στη δική μας πρόταση τα τμήματα είναι ολιγομελή μέχρι 5 συμμετέχοντες και το κάθε παιδί αλληλεπιδρά, κινείται, συμμετέχει χωρίς να είναι αποξενωμένο μπροστά σε μια οθόνη.

Είστε μια νέα ηθοποιός που έχετε ήδη μια αξιόλογη θεατρική πορεία. Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο στην προσωπική σας διαδρομή στο θέατρο;

Οι ωραίες συνεργασίες. Να δουλεύω με ανθρώπους που έχουν πραγματικό μεράκι για τη δουλειά μας.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Σταμάτη Φασουλή;

Συνεργαστήκαμε την περσινή σεζόν στην παράσταση «Ωνάσης-τα θέλω όλα» με επέλεξε να παίξω την κόρη του, Χριστίνα. Ήμουν ενθουσιασμένη πριν ξεκινήσουν οι πρόβες γιατί ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του. Θαυμάζω χρόνια τις δουλειές του και ήμουν ευτυχής που θα αποτελούσα κομμάτι μιας παράστασης που σκηνοθετεί. Ό,τι κι αν φανταζόμουν ήταν πολύ καλύτερο στην πραγματικότητα. Ένας σκηνοθέτης που νοιάζεται για όλους ανεξαιρέτως τους ηθοποιούς, ενώ ο ίδιος είχε και το φορτίο του ρόλου του Αριστοτέλη Ωνάση, που παρακολουθεί την παράσταση και συμβουλεύει.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η έναρξη του θεατρικού εργαστηρίου από 19 Σεπτεμβρίου καθώς και η δημιουργία ενός εβδομαδιαίου διαδικτυακού τμήματος από την ίδια περίοδο για παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική επιμόρφωση. Θεατρικά είμαι σε συζητήσεις αλλά με την αβεβαιότητα που υπάρχει δεν γνωρίζω ακόμη που θα βρίσκομαι σκηνικά. Ελπίζω στο καλύτερο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης