Σε μια εντυπωσιακή τελετή ο 72χρονος θρύλος της μουσικής Μπομπ Ντίλαν έτυχε της ύψιστης τιμής, λαμβάνοντας από τα χέρια του Αμερικανού προέδρου το «Μετάλλιο της Ελευθερίας», ως επιβράβευση για τη σημαντική επιρροή που είχε η μουσική του στο κίνημα υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο 72χρονος Ντίλαν, που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ το 1962, είναι ένας από τους 13 ανθρώπους που τιμήθηκε με το μετάλλιο αυτό, που είναι και η ύψιστη τιμή που μπορεί να λάβει κανείς από το αμερικανικό κράτος. 

Ανάμεσα στους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο γερουσιαστής (και πρώην αστροναύτης), Τζον Γκλεν, η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, ο πρώην προπονητής γυναικείου μπάσκετ, Πατ Σάμιτ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και η Αμερικανίδα συγγραφέας, Τόνι Μόρισον.

Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1963 από τον τότε πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και απονέμεται σε πολίτες που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή τα εθνικά θέματα των Η.Π.Α., στην παγκόσμια ειρήνη και τον πολιτισμό.

Σημειωτέον ότι στην περσινή απονομή ένα από τα 15 πρόσωπα που τιμήθηκαν με το υψηλότερο βραβείο των Η.Π.Α. ήταν κι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το βραβείο έχουν λάβει επίσης ο μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος Ουόρεν Μπάφετ και ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους. Μεταξύ των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνεται και μια Ελληνίδα, η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου.