Μετά την επώνυμη καταγγελία εργαζόμενης για εργασιακό εκφοβισμό και επισφάλεια από τη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία συνοδεύεται από ανακοινώσεις εργατικών σωματείων, το Φεστιβάλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση-απάντηση.
Αναλυτικά η ανακοινώση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το κείμενο-καταγγελία των σωματείων (ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζόμενων στην EFOOD Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης κ.α.).

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ:

Τις τελευταίες ημέρες το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δέχεται κριτική με αφορμή ανυπόστατη καταγγελία πρώην εργαζομένης περί δήθεν «εργασιακού εκφοβισμού» και «απειλής απόλυσης» εκ μέρους της διοίκησης του Φεστιβάλ. Δεδομένου ότι οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί απειλούν να αμαυρώσουν τη θετική εικόνα που αφήνει πίσω της -στην Ελλάδα και διεθνώς- η εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε τα πραγματικά περιστατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι η εξής:

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει εργαστεί περιστασιακά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2016 έως σήμερα, αποκλειστικά για τις έκτακτες ανάγκες των διοργανώσεων του Νοεμβρίου και του Μαρτίου (Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ).

· Στις 30 Αυγούστου 2023 επιλέχθηκε να εργαστεί για τις ανάγκες του 64ου Φεστιβάλ, μετά από ανοιχτό διαγωνισμό μέσω ΕΣΠΑ, με σύμβαση δύο μηνών (Οκτώβριος – Νοέμβριος). Η εν λόγω σύμβαση ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στις 30 Νοεμβρίου. Ακολούθως, την 1η Σεπτεμβρίου 2023 υπέγραψε πρόσθετη σύμβαση ενός μήνα (1-30 Σεπτεμβρίου) για τον συντονισμό του προσωπικού των αιθουσών της ετήσιας δραστηριότητας του οργανισμού.

· Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, ωστόσο, τέσσερις ημέρες πριν την λήξη της σύμβασής της, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, δήλωσε παραίτηση και αποχώρησε από την εργασία της μολονότι της είχε ήδη καταβληθεί ο μισθός της για τον μήνα Σεπτέμβριο. Συνεπώς, ουδέποτε απολύθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ούτε απειλήθηκε με απόλυση ούτε την απομάκρυνε κανείς από την εργασία της. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι στην επιστολή (μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) παραίτησής της, δήλωνε ευθαρσώς ότι μετά τη δίμηνη απασχόλησή της (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2023) στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δεν επιθυμεί άλλη συνεργασία με τον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· Ως προς τα ζητήματα λειτουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τέλος, που επικαλέστηκε στην επιστολή παραίτησής της αυτά εξετάστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Φεστιβάλ.

Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται με απόλυτη σαφήνεια, ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα απόλυσης της εν λόγω εργαζόμενης, αλλά ούτε και ζήτημα εργασιακού εκφοβισμού.

Τα εργασιακά είναι θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αυτό αποδεικνύεται από το διαρκές ενδιαφέρον μας προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και από την επί σειρά ετών προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης μέσω του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ και των παράλληλων δράσεων του.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου προκειμένου να προστατεύσει τη λειτουργία του από τη διασπορά ανυπόστατων και ψευδών ισχυρισμών που δυσφημούν τη λειτουργία και το έργο του.

Η ανακοίνωση των σωματείων:

«Καταγγέλλουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης τη Διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, για την εκδικητική και εκφοβιστική στάση που κρατείται ενάντια στη συναδέλφισσα Κατερίνα Μιχαήλ.

Συγκεκριμένα, η συναδέλφισσα από το 2016 ως σήμερα εργάζεται σταθερά στο Φεστιβάλ ως συντονίστρια αιθουσών στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ και επιπλέον τον Σεπτέμβριο 2023 ανέλαβε και ως υπεύθυνη για τον συντονισμό του προσωπικού που εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κινηματογραφικού έτους στις αίθουσες (ετήσια δραστηριότητα Φεστιβάλ).

Από την έναρξη της θητείας της επισήμανε ζητήματα υποστελέχωσης, κακοδιαχείρισης και εργασιακού εκφοβισμού, τα οποία γνωστοποίησε επανειλημμένως στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και στη Διεύθυνση χωρίς αποτέλεσμα, λαμβάνοντας επιπρόσθετα αρκετές φορές ως απάντηση προσβολές, ειρωνείες, χλεύη και εργασιακό εκφοβισμό.

Μετά από έγγραφη καταγγελία της Κατερίνας Μιχαήλ, πως αν δεν γίνουν άμεσα (τον Οκτώβριο του 2023) οι επαναπροσλήψεις των συναδέλφων της (οι οποίοι σταμάτησαν να εργάζονται την Άνοιξη του 2023 στις αίθουσες), δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού, η Διοίκηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες επαναπροσλήψεις, απομακρύνοντας ωστόσο την συνάδελφο από τις αρμοδιότητές της σχετικά με την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού, προφανώς ενοχλημένη (σ.σ η Διοίκηση) από την έγγραφη καταγγελία.

Η εκδικητική στάση της Διοίκησης ως προς το πρόσωπο της συναδέλφου, συνεχίστηκε από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα με μορφές εργασιακού εκφοβισμού, όπως άρνηση επικοινωνίας (βλ. απόρριψη αιτήματος ακρόασής της από ΔΣ, μη λήψη απαντήσεων σχετικά με την συνέχιση ή μη της σύμβασής της από τον Δεκέμβριο και ως τον Μάιο, αποκλεισμό της από συναντήσεις σχετικές με τα καθήκοντα της ως συντονίστρια αιθουσών του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και τη διαρκή μετακίνηση της σε απομονωμένους εργασιακούς χώρους με σκοπό την απομόνωση της από τις/τους υπόλοιπους συναδέλφους της.

Η εκδικητική στάση της Διοίκηση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κορυφώνεται με την πιθανολογούμενη μη ανανέωση της σύμβαση της συναδέλφου τον Δεκέμβριο, η οποία εμμέσως έχει προαναγγελθεί με κάθε τρόπο. Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως η μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκδικητική απόλυση και συνδέεται αποκλειστικά με τις παραπάνω διεκδικήσεις και την όλη στάση της εργαζόμενης.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Πρόσληψη όσων εργαζομένων απαιτούνται.
Να μην σκεφτεί η Διοίκηση να διώξει την εργαζόμενη, επειδή ζήτησε τα αυτονόητα!
Να επιστρέψει η Κ. Μ. άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια ετήσιας δραστηριότητας με γραπτή διαβεβαίωση πως η σύμβασή της θα ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως συμφωνήθηκε.
Να παύσει ο εκφοβισμός και η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης