Η παράσταση που ξεχώρισε πέρυσι στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο 7ο Φεστιβάλ «Η πολιτική στο ελεύθερο θέατρο», που διοργανώθηκε από τις 13 έως και τις 23 Νοεμβρίου στην Κολονία. Ένα βραβείο που συνοδεύεται και από χρηματική επιχορήγηση 15.000€ για μελλοντική περιοδεία της παράστασης στη Γερμανία.
Ανάμεσα σε δεκαέξι αναγνωρισμένες αλλά και καινούργιες διεθνείς παραγωγές σε ένα πολυεπίπεδο Φεστιβάλ, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου κατέθεσε τη δική της μαρτυρία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο διάλογο για την πορεία και το ρόλο της πολιτικής στο θέατρο σήμερα.
Το Φεστιβάλ «Η πολιτική στο ελεύθερο θέατρο» διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πόλη και συμμετέχουν σχήματα κυρίως από γερμανόφωνες χώρες αλλά και από χώρες όπως η Ελβετία, η Εσθονία, η Κορέα, η Ινδία και η Ολλανδία. Το δεύτερο βραβείο του φεστιβάλ φέτος κέρδισε η Constanza Macras, ενώ στο παρελθόν έχουν βραβευτεί θίασοι, όπως οι 400 Asa, Nothing Company κ.α.
Το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής:
“Η παραγωγή κατόρθωσε κάτι που προσδοκούμε τόσο από την πολιτική όσο και από το θέατρο: Να μας παίρνουν στα σοβαρά, να μη μας αφαιρούν το λόγο, να δημιουργούν ένα όραμα συνύπαρξης και να υπερβαίνουν όρια: όρια κοινωνικά, αισθητικά, παραδοσιακά”.
“Να ξαναδώσουμε πίσω στους ανθρώπους τις βιογραφίες τους”, αναφέρεται στο έργο Στάλιν. Η παράσταση δεν επιτυγχάνει μόνο αυτό, αλλά το χρησιμοποιεί ως βάση του προβληματισμού της και μάλιστα όχι μόνο από άποψη περιεχομένου αλλά και μορφής.
Στο έργο του Μιχαήλ Μαρμαρινού και του Ακύλλα Καραζήση, ο σταλινισμός και το θέατρο αντιμετωπίζονται ως συγγενή ιδεολογικά συστήματα. Και τα δύο διαθέτουν θεατρικότητα, και τα δύο επιβάλλουν ρόλους, και τα δύο αποφασίζουν τι ισχύει ως αληθινό και τι όχι. Τα όρια ανάμεσα στο κοινό και τη σκηνή, στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ανάμεσα στους ηθοποιούς και τους “επισκέπτες”, ανάμεσα στο κείμενο και στη ζωντανή συζήτηση καταργούνται.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτει ένα θέατρο με πολλά επίπεδα, που είναι απαιτητικό και βαθιά ανθρώπινο.