Το σεξ απελευθερώνει πολλές ορμόνες που συνδέονται με συναισθήματα. Αυτό συνήθως είναι ευεργετικό για τη διάθεση, αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

Ερευνητικά το σεξ έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με βελτιωμένη διάθεση, ψυχολογική και σωματική χαλάρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά ζευγάρια παρατηρούν ότι μετά από τη σεξουαλική επαφή είναι λιγότερο ευάλωτα στο άγχος και διαχειρίζονται καλυτέρα το στρες. Αυτό οφείλεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος.

Ο υποθάλαμος υπαγορεύει την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται ωκυτοκίνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με αυξημένη κατάσταση άγχους, οδηγώντας έτσι σε πιο χαλαρή διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η ωκυτοκίνη δεν προάγει μόνο τη χαλάρωση και την ηρεμία αλλά επίσης μειώνει την αίσθηση του πόνου. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι αυτή η ορμόνη θα μπορούσε να ανακουφίσει από τους χρόνιους πονοκεφάλους.

Μια άλλη μελέτη του 2013 έδειξε ότι ένα διαφορετικό σύνολο ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική επαφή και ονομάζονται ενδορφίνες  μπορεί επίσης να ανακουφίσουν από τον πόνο άτομα που υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες.

Ενώ το σεξ γενικά χαρακτηρίζεται ως μια φυσική θεραπεία για τα καταθλιπτικά σύμπτωμα, ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού αναφέρει στην πραγματικότητα κακή διάθεση αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «μετασυνουσιακή δυσφορία» και οι αιτίες της παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 πήρε συνέντευξη από 222 γυναίκες, φοιτήτριες πανεπιστημίου, για να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματά της. Από αυτές, το 32,9% δήλωσε ότι είχαν βιώσει αρνητικές διαθέσεις μετά το σεξ.

Η ομάδα σημείωσε ότι μια δια βίου επικράτηση αυτής της κατάστασης μπορεί να οφείλεται σε τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αιτίες της παρέμειναν ασαφείς και η υπόθεση μιας βιολογικής προδιάθεσης δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Οι ερευνητές σε κάθε περίπτωση εφιστούν  την προσοχή στη μοναδική φύση της μετασυνουσιακής δυσφορίας , όπου η μελαγχολία περιορίζεται μόνο στην περίοδο μετά τη σεξουαλική επαφή και το άτομο δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί του συμβαίνει η δυσφορία. Εάν ένα άτομο έχει καταθλιπτικά συμπτώματα ανεξάρτητα από τη σεξουαλική επαφή θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης