Αν και η πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει τη θεραπεία τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δε συμφωνούν.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 25000 άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, χρηματοδοτήθηκε από τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ. Τα ευρήματα της ίσως καθησυχάσουν σε ένα βαθμό τους άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία με τεστοστερόνη και τις οικογένειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη ανησυχία σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος που μπορεί να επιφέρει η συγκεκριμένη θεραπεία αποτέλεσε και το κίνητρο των ερευνητών. Μπορεί τα αποτελέσματα των προηγούμενων μελετών να προκάλεσαν ανησυχία, αλλά οι συγγραφείς της νέας μελέτης σημειώνουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός όγκος δεδομένων που συμφωνεί με τα δικά τους ευρήματα, τα οποία δε συνδέουν τη χρήση τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Σε επίπεδο πώλησης και αγοράς, το ενδιαφέρον για τη τεστοστερόνη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο ξοδεύονται 1.6 δις δολάρια για το σκοπό της ενίσχυσης του μυϊκού τόνου και της σεξουαλικής ορμής στους άνδρες. Η διερεύνηση της ασφάλειας, όμως, της θεραπείας με τεστοστερόνη, έχει καταλήξει σε αντιφατικά αποτελέσματα.

Κάποιες από τις μελέτες σύνδεσαν τη λήψη τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 56.000 αμερικανών που λάμβαναν υποκατάστατα τεστοστερόνης και παρακολούθησαν την πορεία τους για 90 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής βρέθηκε διπλάσιος για τους άνδρες άνω των 65 που ξεκίνησαν τη θεραπεία. Η ίδια αύξηση βρέθηκε και στους άνδρες κάτω των 65 με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Δε βρέθηκε, όμως, αύξηση του κινδύνου στους άνδρες κάτω των 65, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ πρόσφατα μάλιστα ο οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των σκευασμάτων τεστοστερόνης ότι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρομβώσεων. Ο οργανισμός επίσης δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της διερεύνησης του κινδύνου καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού και του θανάτου στα άτομα που λαμβάνουν προϊόντα τεστοστερόνης.

Για την περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος λοιπόν, η ερευνητική ομάδα του Galveston εξέτασε πάνω από 25000 άνδρες άνω των 65, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με τεστοστερόνη μέχρι και 8 συνεχόμενα χρόνια. Η μελέτη επίσης, περιλάμβανε και μια ομάδα έλεγχου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη δε συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Στην πραγματικότητα, βρέθηκε ότι οι άνδρες που είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα και λάμβαναν τεστοστερόνη, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών από τους άνδρες με παρόμοια κατάσταση υγείας που δε λάμβαναν θεραπεία.

Φυσικά, τα νέα αυτά ευρήματα δε λύνουν το ζήτημα. Είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δόκιμων που θα μπορέσουν να παρέχουν πιο ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Πηγή : nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης