Η αλλεργία στο σπέρμα ή αλλιώς υπερευαισθησία στο σπερματικό πλάσμα, είναι μια σπάνια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες που περιέχονται στο σπέρμα του άνδρα. Η αλλεργική αυτή αντίδραση συναντάται συνήθως σε γυναίκες.

Κάποια κοινά συμπτώματα της αλλεργίας στο σπέρμα είναι το ερύθημα, το πρήξιμο, η φαγούρα και η αίσθηση καύσου στην περιοχή του κόλπου. Τα συμπτώματα αυτά κάνουν συνήθως την εμφάνιση τους μεταξύ 10 – 30 λεπτών από την επαφή με το σπέρμα. Η αντίδραση αυτή μπορεί να μην περιορίζεται στον κόλπο ∙ τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος έχει έρθει σε επαφή με το σπέρμα, όπως το στόμα και το δέρμα. Οι ενοχλήσεις επιμένουν συνήθως για λίγες ώρες έως μερικές μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κάποιες γυναίκες τα ενοχλήματα είναι τοπικά, δηλ. μένουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για άλλες όμως τα συμπτώματα μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο το σώμα: μπορεί να παρουσιάσουν κνίδωση, εφίδρωση, δύσπνοια ή σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλεργικό σοκ που αποτελεί απειλητική για την ζωή κατάσταση.

Η αλλεργία στο σπέρμα μπορεί να αποκαλυφτεί από την πρώτη σεξουαλική επαφή μιας γυναίκας, κάποιες φορές όμως κάνει την εμφάνισή της αργότερα, αφού η γυναίκα είχε σεξουαλικούς συντρόφους χωρίς να παρουσιάσει κάποια υπερευαισθησία. Η αλλεργία μπορεί επίσης να εμφανιστεί με κάποιον σύντροφο αλλά όχι με κάποιον άλλο, ή ξαφνικά με έναν μακροχρόνιο σύντροφο.

Η πάθηση συχνά διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως κολπίτιδα (φλεγμονή του κόλπου), ως μυκητίαση ή ως κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ένα βοηθητικό στοιχείο για την ορθή διάγνωση είναι η χρήση προφυλακτικού: αν υπάρχει αλλεργία στο σπέρμα, δεν θα πρέπει να υπάρχουν συμπτώματα αν κατά την επαφή χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό. Η αντίδραση υπερευαισθησίας θα πρέπει να συμβαίνει μόνο κατά την ελεύθερη επαφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλεργία στο σπέρμα κουραστική για πολλά ζευγάρια και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην μεταξύ τους σχέση. Μπορεί επίσης να περιπλέξει τα πράγματα για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι για μια γυναίκα να μείνει έγκυος ακόμα κι αν έχει αλλεργία στο σπέρμα. Η υπερευαισθησία δεν επηρεάζει την γονιμότητά της και η γονιμοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω σπερματέγχυσης ή εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά την κατάλληλη προετοιμασία του σπέρματος.

Οι γυναίκες που υποψιάζονται ότι μπορεί να παρουσιάζουν αλλεργία στο σπέρμα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο ή/και τον αλλεργιολόγο ούτως ώστε να διενεργηθούν οι κατάλληλοι έλεγχοι που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την ύπαρξη αλλεργίας.

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργία στο σπέρμα;

Η πιο ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποφυγή της επαφής με το σπέρμα. Προτείνεται συνήθως στα ζευγάρια να χρησιμοποιούν προφυλακτικό για κάθε τους σεξουαλική επαφή. Πολλές φορές η παραπομπή σε αλλεργιολόγο είναι χρήσιμη για την διενέργεια θεραπείας απευαισθητοποίησης. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των ενοχλήσεων.

Κατά την επίσκεψη σε αλλεργιολόγο μπορεί να διενεργηθεί ενδοκολπική κλιμακωτή πρόκληση. Κατά την διαδικασία αυτή ο αλλεργιολόγος χρησιμοποιεί αραιωμένο σπέρμα στον κόλπο κάθε 20 λεπτά, σταδιακά μειώνοντας τον βαθμό αραίωσης κάθε φορά μέχρι να γίνεται καλώς ανεκτό το σπέρμα χωρίς διάλυση. Στα ζευγάρια που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο δίνονται οδηγίες να κάνουν σεξ κάθε 48 ώρες ώστε να διατηρούν αυτό το επίπεδο ανοχής.

Σαν προφύλαξη, κάποιες γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρή αλλεργία στο σπέρμα μπορεί να χρειαστεί να έχουν πάντα μαζί τους μηχανισμό αυτοενέσεων επινεφρίνης για την περίπτωση αλλεργικού σοκ.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης