Το Vyvanse είναι η εμπορική ονομασία μιας αμφεταμίνης που χορηγείται από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και των σοβαρών επεισοδίων υπερφαγίας. Κάποιες μελέτες όμως συνδέουν τη χρήση αμφεταμινών με την εμφάνιση υπερσεξουαλικότητας. 

Με τον όρο υπερσεξουαλικότητα περιγράφεται μια κατάσταση στην οποία η σεξουαλική δραστηριότητα ή η σεξουαλική ορμή ή οι σεξουαλικές σκέψεις ενός ατόμου  είναι υπερβολικά αυξημένες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σκέφτεται κανείς το σεξ και σε κάποιες περιόδους μπορεί κάποια άτομα να το σκέφτονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Η διάγνωση της υπερσεξουαλικότητα, ωστόσο, τίθεται όταν οι σκέψεις αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις σχέσεις των ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, στα συμπτώματα της υπερσεξουαλικότητας περιλαμβάνονται:

Το άτομο περνά υπερβολικά μεγάλα διαστήματα πλήρως απασχολημένο με τις σεξουαλικές του σκέψεις ή με τον σχεδιασμό μιας σεξουαλικής δραστηριότητας.

Έχει επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές σαν απάντηση στο άγχος, το στρες, την ανία ή τον εκνευρισμό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπορεί να ελέγξει τη συχνότητα των σεξουαλικών φαντασιώσεων, ορμών και συμπεριφορών.

Στη σεξουαλική του δραστηριότητα δε συνυπολογίζει τον κίνδυνο σωματικού ή συναισθηματικού τραυματισμού του ιδίου ή άλλων.

Τα ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει την υπερσεξουαλικότητα με τη χρήση αμφεταμινών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανδρών. Σε μια από τις μελέτες όπου συμμετείχαν 1159 άνδρες, οι οποίοι έκαναν παράνομη χρήση αμφεταμινών, οι μισοί ανέφεραν ότι είχε επηρεαστεί η σεξουαλική τους ζωή. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και πιο εντόνους οργασμούς. Επίσης κάποιοι ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους επιθυμία είχε αυξηθεί και άλλοι ότι είχε μειωθεί.

Όπως προαναφέρθηκε το Vyvanse συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας καθώς και της υπερφαγίας. Είναι σημαντικό επίσης να διευκρινιστεί ότι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κι υπερκινητικότητας, έχει συνδεθεί σε μελέτη του 2006 με πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων και συχνότερο ευκαιριακό σεξ.

Για τα επεισόδια υπερφαγίας συνήθως συνταγογραφείται αγωγή όταν λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον  μια φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες. Από τη διαταραχή αυτή υποφέρουν κυρίως γυναίκες οι οποίες συνήθως έχουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε γενικές γραμμές οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής ενδέχεται να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη libido.

Από τη μια λοιπόν το Vyvanse ως αμφεταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερσεξουαλικότητα από την άλλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη libido και τη σεξουαλική λειτουργία.

Εάν κάποιο άτομο έρχεται αντιμέτωπο με εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές που διαταράσσουν τη λειτουργικότητα του μετά την έναρξη της θεραπείας με αμφεταμίνες, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται. Συνήθως η λύση μπορεί να βρεθεί είτε μέσω της τροποποίησης της δοσολογίας είτε μέσω αλλαγής της αγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, καθώς παρέχει στο άτομο εργαλεία και στρατηγικές ώστε να ελέγξει τις σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης