Τα προφυλακτικά και τα σπερματοκτόνα είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες επιλογές αντισύλληψης για τους άνδρες, ενώ η βαζεκτομή συνιστά μια αντισυλληπτική μέθοδο με μόνιμα αποτελέσματα .

Παρόλο που υπάρχουν πολλές επιλογές και για τα δύο φύλα , μια μελέτη του 2018 υποδεικνύει ότι οι γυναίκες φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρος της αντισύλληψης στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη ερευνώντας και χρησιμοποιώντας ασφαλείς επιλογές αντισύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μόνο μία μορφή μόνιμης αντισυλληπτικής μεθόδου για τους άνδρες, το χειρουργείο βαζεκτομής. Χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές, αλλά όλες λειτουργούν  εμποδίζοντας το σπέρμα να εισέλθει στους σπερματικούς πόρους. Η επιλογή της κατάλληλης  τεχνικής εξαρτάται από τις ανάγκες και τη γενική υγεία του ατόμου. Ενώ ορισμένο τύποι βαζεκτομής είναι αναστρέψιμες, η αποτελεσματικότητα αυτών των διαδικασιών εξαρτάται από τη μέθοδο και την ικανότητα του επαγγελματία υγείας που εκτελεί τη βαζεκτομή. Χρειάζεται επίσης χρόνος – συνήθως περίπου 3 μήνες – για να γίνει πλήρως αποτελεσματική η βαζεκτομή, οπότε ένα ζευγάρι πρέπει να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το ποσοστό επιτυχίας των βαζεκτομών είναι υψηλότερο από 99% αν και περίπου το 1-2% των ατόμων που υποβάλλονται στη διαδικασία αντιμετωπίζουν επιπλοκές όπως πόνο ή υπερβολική αιμορραγία.

Τα προφυλακτικά είναι η πιο δημοφιλής και προσιτή μέθοδος φραγμού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Διατίθενται σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη, και μερικά περιλαμβάνουν σπερματοκτόνο λιπαντικό για να σκοτώσουν το σπέρμα. Τα περισσότερα προφυλακτικά αποτελούνται από λάτεξ, αλλά για τα άτομα με αλλεργίες στο λάτεξ  υπάρχουν διαθέσιμα  προφυλακτικά από άλλα υλικά, όπως πολυουρεθάνη ή πολυϊσοπρένιο. Ακολουθώντας τις σωστές οδηγίες χρήσης, τα προφυλακτικά μπορούν να είναι έως και 98% αποτελεσματικά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν σωστά κάθε φορά. Μπορεί, για παράδειγμα, να τα βάλουν πολύ αργά, να αφήσουν το πέος στον κόλπο μετά την εκσπερμάτιση ή να κάνουν ενέργειες που προκαλούν το σχίσιμο των προφυλακτικών. Με τυπική χρήση, η αποτελεσματικότητα φτάνει περίπου στο 85%.

Το σπερματοκτόνο είναι μια ουσία που σκοτώνει το σπέρμα. Όταν ένα άτομο το χρησιμοποιεί ως μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, πρέπει να εφαρμόσει σπερματοκτόνο στον κόλπο. Με τυπική χρήση, το σπερματοκτόνο αποτυγχάνει περίπου στο 21% των περιπτώσεων. Ωστόσο, μπορεί να ενισχυθεί  ηαποτελεσματικότητά του χρησιμοποιώντας το με προφυλακτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας είναι σημαντικό να συζητήσει τόσο με τον ιατρό του όσο και με τη σύντροφό του τις διαθέσιμες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η αντισύλληψη όπως και η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ευθύνη και των δύο συντρόφων.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης