Γιατί δεν εκσπερματίζω όταν έρχομαι σε οργασμό;

Μπορεί να βιώνετε απουσία εκσπερμάτισης και/ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Απουσία εκσπερμάτισης έχουμε όταν ένας άνδρας δεν εκκρίνει σπέρμα κατά τον οργασμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία του σπέρματος να εισέλθει στην ουρήθρα. Ένα άλλο αίτιο αυτού του συμπτώματος θα μπορούσε να είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση κατά την οποία ο αυχένας της ουρήθρας δεν «κλείνει» πλήρως κατά την εκσπερμάτιση επιτρέποντας έτσι στο σπέρμα να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη αντί να εκκριθεί από το πέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ευτυχώς ούτε η απουσία εκσπερμάτισης, ούτε η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι επικίνδυνες καταστάσεις. Στους πάσχοντες από παλίνδρομη εκσπερμάτιση, το σπέρμα αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση, δίνοντας στα ούρα θολή όψη. Παρόλα αυτά, οι άνδρες μπορεί να ενοχλούνται από την έλλειψη εκσπερμάτισης κατά τον οργασμό ή η κατάσταση να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά τους να κάνουν παιδιά.

Τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα;

Η απουσία εκσπερμάτισης και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μοιράζονται πολλές κοινές αιτίες που τις προκαλούν:

  • Επέμβαση αφαίρεσης της ουροδόχου κύστης (κυστεκτομή)
  • Επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη (ριζική προστατεκτομή)
  • Άλλοι τύποι επεμβάσεων για την διόγκωση του προστάτη (διουρηθρική προστατεκτομή)
  • Επεμβάσεις για τον καρκίνο των όρχεων που περιλαμβάνουν αφαίρεση λεμφαδένων
  • Ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη
  • Τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης
  • Άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και η δισχιδής ράχη
  • Φαρμακευτικές αγωγές όπως οι α-αναστολείς (χρησιμοποιούνται συχνά στην αντιμετώπισης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή των λίθων των νεφρών)
  • Τραυματισμοί της λεκάνης
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί επίσης να οφείλεται στη μη φυσιολογική σύσπαση των μυών του αυχένα της κύστης και η απουσία εκσπερμάτισης μπορεί να οφείλεται σε κάποια απόφραξη των σπερματικών πόρων.

Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα συμπτώματα;

Καθώς καμιά από αυτές τις διαταραχές δεν είναι άμεσα επιβλαβής, η αντιμετώπιση δεν είναι απολύτως απαραίτητη εκτός αν σας προκαλούν ψυχική δυσφορία ή προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα.

Κάποιες επεμβάσεις προκαλούν πρόωρη απουσία εκσπερμάτισης λόγω των αλλαγών που προκαλούν στην ανατομία του ανδρικού σώματος. Αν πρέπει να υποβληθείτε σε μια τέτοια επέμβαση και επιθυμείτε να διατηρήσετε την γονιμότητά σας, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον ουρολόγο σας για τις επιλογές που σας παρέχονται πριν προχωρήσετε στην επέμβαση.

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο αυχένας της κύστης να παραμείνει κλειστός κατά την εκσπερμάτιση, αντιμετωπίζοντας έτσι την παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Επιπλέον μπορείτε πάντα να εμπιστευτείτε τους προβληματισμούς σας στον γιατρό σας ο οποίος θα εξετάσει τα περιθώρια αλλαγής της αγωγής σας σε περίπτωση που δυσχεραίνει την εκσπερμάτισή σας.

Σε κάποιους άνδρες η χρήση πεϊκών δονητών προκαλεί εκσπερμάτιση, συνεπώς είναι μια επιλογή που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όπως επίσης και η συμβουλευτική με sex therapists και ειδικούς ψυχικής υγείας αν τα αίτια είναι ψυχογενή.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Δρ Χρήστος Φλιάτουρας

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης