Η ενδομητρίωση είναι ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από έκτοπη ανάπτυξη ενδομήτριου ιστού μέσα στην πυελική κοιλότητα. Οι εστίες της ενδομητρίωσης ενδέχεται να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, πυελικό πόνο, υπογονιμότητα, επώδυνη εμμηνορρυσία και ωορρηξία, κόπωση, μηνορραγία και επώδυνη σεξουαλική επαφή. Εκτιμάται ότι 176 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ενδομητρίωση. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ριζική θεραπεία  για την ενδομητρίωση. Το χειρουργείο μπορεί να αφαιρέσει κάποιες εστίες ή ουλώδη ιστό και η ορμονική θεραπεία να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Η παρατεταμένη χρήση της αρμονικής θεραπείας, ωστόσο, μπορεί να έχει παρενέργειες. Για το λόγο αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη για μη ορμονικές θεραπείες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια νέα μελέτη ερευνητές από τα πανεπιστήμια του  Warwick και του Edinburgh στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκαν ότι η αιτία του πόνου που συνδέεται με την ενδομητρίωση είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μακροφάγα και τα οποία υπόκεινται σε αλλαγές σαν αποτέλεσμα της νόσου.  

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές βρήκαν ότι τα τροποποιημένα από τη νόσο μακροφάγα ενεργοποιούν την αύξηση και τη δραστηριότητα των νευρώνων, απελευθερώνοντας έναν παράγοντα που ονομαζεται IGF-1. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα μακροφάγα παίζουν κεντρικό ρολό στην ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού βοηθούν στην αύξηση των εστιών της ενδομητρίωσης και προάγουν την καλύτερη αιμάτωσή τους. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα μακροφάγα βοηθούν και στην ανάπτυξη των νεύρων στις εστίες της ενδομητρίωσης.  Η νέα μελέτη καθόρισε σε ένα βαθμό το ρολό των μακροφάγων στην πρόκληση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση. Οι εστίες της ενδομητρίωσης  προσελκύουν μεγάλο αριθμό μακροφάγων, τα οποία μέσα στο περιβάλλον της νόσου τροποποιούν τη λειτουργία τους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα μακροφάγα αυτά είδαν ότι περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες IGF-1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρήκαν επίσης ότι τα επίπεδα του IGF-1 στην πυελική κοιλότητα των γυναικών με ενδομητρίωση ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά των γυναικών  που δεν είχαν ενδομητρίωση και συμφωνούσαν με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις κλίμακες αξιολόγησης του πόνου.

Παράλληλα, σε εργαστηριακά πειράματα βρέθηκε ότι όταν πρόσθεταν σε κύτταρο τον IGF-1 από τα μακροφάγα, ενεργοποιούταν η αύξηση και η δραστηριότητα των νευρώνων.  

Μια τελευταία σειρά πειραμάτων σε ποντίκια με ενδομητρίωση  έδειξε ότι ο αποκλεισμός των υποδοχέων του IGF-1 εξάλειφε τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον πόνο που προκαλούσε η ενδομητρίωση. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το επόμενο βήμα είναι ο διαχωρισμός  των  τροποποιημένων μακροφάγων από τα υγιή, έτσι ώστε η θεραπεία να στοχεύει στα τροποποιημένα. Η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μη ορμονικές θεραπείες με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης.  

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης