Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι μια χρόνια ψυχική νόσος με σημαντικά ποσοστά θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό. Το 68% περίπου των ασθενών που υποφέρουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή παρουσιάζουν και συνοδό σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία υποχωρεί μετά τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής μόνο στο 5-30% των περιπτώσεων. Παράλληλα η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανισθεί ή να επιδεινωθεί εξαιτίας της ιδίας της αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, όπως είναι η σιταλοπράμη και η παροξετίνη, σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ενώ τα αντικαταθλιπτικά με διαφορετικό μηχανισμό δράσης, όπως είναι η βουπροπιόνη δε σχετίζονται με την εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη σύγκρινε τη βορτιοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό που θεωρείται ότι ο μηχανισμός δράσης του δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, με ένα αντικαταθλιπτικό γνωστό για τις σεξουαλικές του παρενέργειες, την παροξετίνη. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 361 υγιείς εθελοντές, οι οποιοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έλαβε για 5 εβδομάδες βορτιοξετίνη, η δεύτερη παροξετίνη και η τρίτη placebo.Η αξιολόγηση της σεξουαλικής λειτουργίας έγινε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η βορτιοξετίνη βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με την παροξετίνη  σε όλες τις φάσεις και τις διαστάσεις του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης. Επίσης δε βρέθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ βορτιοξετίνης και placebo, ενώ ανάμεσα στην παροξετίνη και το placebo η διαφορά ήτανστατιστικάσημαντική. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βορτιοξετίνη θα μπορούσε να είναι θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση καταθλιπτικών διαταραχών όταν υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

Δρ. Κωνσταντινίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης