Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία προκαλούνται από στένωση των ανωτέρων αεραγωγών. Ο ύπνος προδιαθέτει σε στένωση και σε κάποιες περιπτώσεις σε πλήρη απόφραξη των ανωτέρων αεραγωγών της περιοχής του φάρυγγα λόγω μείωσης του μυϊκού τόνου των μυών του φάρυγγα και της αντανακλαστικής απάντησης στην αρνητική πίεση στους αεραγωγούς κατά την εισπνοή. Η άπνοια τερματίζεται με την αφύπνιση, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος του ατόμου και να εμφανίζεται πρωινή υπνηλία. Η παραμέληση αντιμετώπισης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών.

Επιπρόσθετα, ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στους άνδρες που εμφανίζουν αποφρακτική άπνοια στον ύπνο είναι η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Το 2009 μια γερμανική μελέτη ανέφερε ότι το 69%  των ανδρών με αποφρακτική υπνική άπνοια είχε επίσης ΣΔ. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή λόγο για τον οποίο οι άνδρες με αποφρακτική άπνοια έχουν υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας, υπάρχουν όμως κάποιες θεωρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πιθανή αιτία είναι η στέρηση του ύπνου. Το σώμα των ανδρών παράγει τεστοστερόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ο διαταραγμένος ύπνος που προκαλούν τα επεισόδια άπνοιας είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και κατ’ επέκταση να επηρεάσει τη libido και τη στυτική λειτουργία.

Επιπρόσθετα, οι άνδρες που δεν κοιμούνται καλά συχνά νιώθουν κούραση και στρες, παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν τα σεξουαλικά προβλήματα. Είναι, επίσης, πιθανό οι άνδρες με υπνική άπνοια να μη λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το οξυγόνο είναι σημαντικό για την καλή στυτική λειτουργία και η ανεπάρκειά του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι πως εάν η αποφρακτική υπνική άπνοια αντιμετωπιστεί, η στυτική λειτουργία θα βελτιωθεί.

Μια από τις πιο συχνές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι η χρήση συσκευών συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP). Οι ασθενείς φορούν μια μάσκα κατά τη διάρκεια της νύχτας που είναι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που σπρώχνει τον αέρα στο πίσω μέρος του φάρυγγα κρατώντας τον αεραγωγό ανοιχτό. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ο φυσιολογικός αναπνευστικός ρυθμός κατά τη διάρκεια του ύπνου και το άτομο μπορεί να ξεκουραστεί επαρκώς. Πολλοί από τους άνδρες που χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP ενδέχεται να έχουν καλύτερη στύση, ακόμα κι αν δεν έχουν διαγνωστεί με ΣΔ. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα καλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης και την καλύτερη οξυγόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει, επίσης, μελετηθεί το κατά πόσο η χειρουργική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο για την υπνική άπνοια είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στη στυτική τους λειτουργία σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν μη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Η μελέτη, ωστόσο, ήταν μικρή και χρειάζεται επαλήθευση των ευρημάτων της.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης