Αυνανισμός και κατάθλιψη - Υπάρχει σχέση;

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 13:04
Αυνανισμός και κατάθλιψη - Υπάρχει σχέση;

Πολλοί πιστεύουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η σχετική έρευνα όμως έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από την άλλη έχει βρεθεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το πώς το άτομο αισθάνεται αναφορικά με τον αυνανισμό και τη σεξουαλική δραστηριότητα εν γένει.

Οι επιστήμονες λοιπόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο αυνανισμός δεν προκαλεί κατάθλιψη. Πρόκειται αντιθέτως για μια φυσιολογική, ευχάριστη δραστηριότητα που ενισχύει την αυτοεκτίμηση και βοηθά το άτομο να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητα του. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι πολλά είναι τα άτομα που όταν αυνανίζονται νιώθουν άγχος και ενοχή. Ιστορικά άλλωστε ο αυνανισμός έχει υπάρξει κοινωνικό ταμπού.  Τα πρώτα δεδομένα που συνέδεαν τον αυνανισμό με ψυχολογικά προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια στις αρχές του 1800. Μέχρι το 1900, όμως, οι επαγγελματίες υγείας είχαν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα αυτή, καθώς η έρευνα σχετικά με την ψυχολογία και τη σεξουαλικότητα αποκάλυψε ότι ο αυνανισμός συνιστά μια πρακτική που εξασκούνταν σχεδόν από όλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και ο αυνανισμός θεωρείται πλέον σήμερα μια ασφαλής δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη στην υγεία, όπως είναι η βελτίωση του ύπνου, η ενίσχυση της σεξουαλικής ορμής, η μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και η καλύτερη σχέση του ατόμου με το σώμα του,  κάποιες θρησκείες και πολιτισμικές παραδόσεις εξακολουθούν να τον απαγορεύουν. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι κοινωνικοπολιτισμικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου να επηρεάζουν το πως αντιλαμβάνεστε την εν λόγω πρακτική και να αυξάνουν το άγχος και την ενοχή που συνδέονται με αυτή.

Μια μελέτη του 2018 βρήκε ότι το 62.5% των ανδρών που είχαν κατάθλιψη ανέφεραν επίσης κάποιο βαθμό σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι μύθοι σχετικά με την επικινδυνότητα του αυνανισμού είναι συνήθως πιο συχνοί σε αυτούς που είχαν κατάθλιψη.  

Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, λοιπόν, ο αυνανισμός δεν επηρεάζει το εάν ένα άτομο θα εμφανίσει ή όχι καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά εάν ένα άτομο υποφέρει από κατάθλιψη, αυτό μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ορμή και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον του ατόμου για τον αυνανισμό.

Εάν ένα άτομο νιώθει άγχος ή ενοχές σχετικά με τον αυνανισμό, είναι σημαντικό να μιλήσει με τον ιατρό του. Αυτός μπορεί να το παραπέμψει σε ένα θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα άτομο παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης είναι απαραίτητο να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 6 Απριλίου 2019, 13:04