Πρόσφατη διεθνής μελέτη δείχνει συσχετισμό μεταξύ της θυματοποίησης από bullying ριψοκίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών στους εφήβους. 

Ο συσχετισμός φαίνεται να είναι ευθέως ανάλογος με τον βαθμό κακοποίησης που έχει υποστεί το θύμα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 145.342 μαθητές ηλικίας 12 – 15 ετών σε 53 χώρες, με τον ηλικιακό μέσο όρο να είναι τα 13,8 χρόνια. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο Global School-based Health Survey μεταξύ των ετών 2003 και 2016 με τα αγόρια να αποτελούν λίγο πάνω από το 50% του δείγματος.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πόσες φορές κακοποιήθηκαν στο διάστημα των 30 τελευταίων ημερών. Επιπλέον ρωτήθηκαν αν είχαν κάνει ποτέ σεξ, αν χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικό κατά την πιο πρόσφατη ερωτική τους επαφή και πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαν μέχρι τώρα στην ζωή τους. 

Από ολόκληρο το δείγμα, σχεδόν το 29% υπέδειξε ότι είχε πέσει θύμα bullying/κακοποίησης μέσα στον προηγούμενο μήνα και λίγο πάνω από το 13% ήταν σεξουαλικά ενεργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική εμπειρία, το 44% δήλωσε χρήση προφυλακτικού κατά την τελευταία επαφή και σχεδόν το 52% είχαν 2 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στην ζωή τους.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχτηκε ήταν ότι οι μαθητές που υπέστησαν bullying ήταν πιο πιθανό να έχουν σεξουαλική εμπειρία. Για παράδειγμα, στους μαθητές που δεν ανέφεραν κακοποίηση στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών, το ποσοστό σεξουαλικά ενεργών ήταν το 10,7%, σε αντίθεση με όσους είχαν κακοποιηθεί τον τελευταίο μήνα που το ποσοστό σεξουαλικής δραστηριότητας εκτοξεύτηκε στο 26,2%.

Παρόμοιες τάσεις ανιχνεύθηκαν και στη μη χρήση προφυλακτικού και στους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους μεταξύ των συμμετεχόντων που ήδη είχαν εμπειρία. Διαπιστώθηκε ότι όσο η ένταση του bullying αυξανόταν η πιθανότητα θετικών απαντήσεων σε αυτές τις ερωτήσεις επίσης αυξήθηκε.

Σε σύγκριση με τους μαθητές που δεν κακοποιήθηκαν, αυτοί που είχαν κακοποιηθεί τις τελευταίες 20-30 ημέρες:

  • Ήταν 2.08 φορές πιθανότερο να έχουν κάνει σεξ.
  • Ήταν 1.70 φορές πιθανότερο να μην έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικό στην τελευταία τους επαφή.
  • Ήταν 1.72 φορές πιθανότερο να έχουν 2 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στην ζωή τους.

Οι συγγραφείς της έρευνας προσέφεραν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα αυτά. Οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν υποχρεωθεί σε σεξουαλική επαφή ή μπορεί να συμμετέχουν σε ριψοκίνδυνες ερωτικές συμπεριφορές σαν τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών εμπειριών τους ή για να κερδίσουν δημοφιλία. Μια ακόμα πιθανή εξήγηση είναι η έλλειψη υποστήριξης από τους γονείς.

Η έρευνα υπόκειται στους παρακάτω περιορισμούς. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν η κακοποίηση προκάλεσε την ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά ή το αντίθετο και η έρευνα δεν εξέτασε αν η σεξουαλική δραστηριότητα περιελάμβανε διείσδυση ή όχι. Επίσης δεν υπήρξε πληροφόρηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ερωτηθέντων, κάτι που θα μπορούσε να συνδέεται με την άσκηση βίας/εκφοβισμού.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει πως «Τα ευρήματα τονίζουν την άμεση ανάγκη εκπαιδευτικών και προληπτικών παρεμβάσεων για την εξάλειψη του bullying και της σωστής ενημέρωσης των νέων γύρω από την σεξουαλικότητα».

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης